INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Miért fontos a baktérium kultúra új akvárium indításánál?

0%
Miért fontos a baktérium kultúra új akvárium indításánál?

A halak folyókban, tavakban, tengerekben élnek. Ha beengedjük őket egy frissen feltöltött akváriumba, nagy valószínűséggel elpusztulnak. Az alábbiakban kiderül, hogy mi ennek az oka és az is hogy miként kell helyesen eljárni. Az élővizeket nem csak azért hívják élővíznek, mert vannak benne élőlények, hanem azért is, mert egy élő, egymásra ható rendszert alkot. Mit is jelent ez pontosan?

akváriumi halak beszoktatása

Kezdjük talán a nitrifikációval

Nem kell megijedni, nem bonyolult, de az akvarisztika szempontjából alapvető fontosságú beszélni azokról a láthatatlan baktériumokról, melyek jelenléte nélkülözhetetlen a víz alatti élővilág fennmaradásához.

Ezeket a baktériumokat sok egyéb baktérium és vírus mellett, kiölik a hálózati csapvizekből, megelőzve ezzel az esetleges fertőzések terjedését. Tehát ha feltöltjük az újdonsült akváriumunkat csapvízzel, akkor azt steril, baktérium és vírusmentes vízzel tesszük. Az élővizekben azonban a fenti címben említett nitrifikáló baktériumok vannak jelen (nem csak ott, hisz nagy mennyiségben megtalálhatók a talajrétegben is). Feladatuk a bomló szerves anyagok „feldolgozása”, átalakítása. A vízben bármilyen bomlásnak induló szerves anyag (elhullott növényi maradvány, haltáp maradék, elpusztult élőlények stb.) az akvarisztika legveszélyesebb természetes mérgező anyaga lesz első lépésben. Ez nem más, mint az ammónia (NH3), mely már igen kis koncentrációban mérgező lehet a halakra, garnélákra nézve. Ezért olyan fontosak a nitrifikáló baktériumok, mert ezt a más élőlények számára veszélyes anyagot fogyasztják. Ez a nitrifikáció folyamata. 

  • A nitrifikáció kétlépéses folyamatként megy végbe, amelyet a baktériumok két különböző csoportja hajt végre;
    • az ammóniát (NH3) oxidáló baktériumok (Nitrosomonas baktériumok) az ammóniát (NH3) nitritté (NO2), 
    • majd a nitrit-oxidálók (Nitrobacter baktériumok) a nitritet (NO2) nitráttá (NO3) alakítják

A nitrát (NO3) pedig kiváló növényi tápanyag. Így eljutottunk egy nagyon mérgező anyagtól egy nélkülözhetetlen növényi tápanyagig. Ezért fontos tehát, hogy ez a folyamat elinduljon és megerősödjön az akváriumban, mielőtt a halak bekerülnek az új élőhelyükre.

akváriumi halak beszoktatása

Indítás a gyakorlatban

Lássuk a gyakorlati módját az indulás folyamatának! Miután berendeztük az akváriumot, beültettük a növényeket, feltölthetjük vízzel. Azonnal indítsuk el a szűrőt és adagoljunk baktériumkultúrát, mely a fent már taglalt baktériumokat tartalmazza. Ezzel, amit lehetett megtettünk, innentől már a természet dolgozik tovább. A baktériumok elfoglalják helyüket a szűrőben, de az aljzaton és minden egyéb tereptárgyon is meg fognak telepedni. Azonban a legideálisabb felület a szűrőben lesz számukra. A nitrifikáló folyamatok elindulnak a vízben. Egy-egy növénymaradvány bomlásnak indul, ammónia (NH3) keletkezik, melyet a szűrőben a „bacik” elkezdenek feldolgozni. Mindeközben bőszen osztódnak és igyekeznek olyan mértékben felszaporodni, amely már képes lesz megbirkózni az akváriumban felhalmozódó szerves hulladékok feldolgozásával. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez a megfelelő szintű feldúsulás általában 10-20 nap alatt megy végbe. A baktériumok elszaporodásához ideális környezet 24-28 fok közötti hőmérséklet és 6,5-8,5 pH érték közt van. Bár ritkán mérjük, de fontos, hogy a folyamat oxigéndús környezetet igényel (min. 2mg/l O2)

akváriumi halak beszoktatása

Első lakók

Igen, tudjuk, hogy ez a várakozás a legnehezebb része az indulásnak, de türelmesnek kell lenni! Az indítóbaktériumokkal ugyan gyorsítható az úgynevezett „víz beállás” folyamata, de a túl korai haltelepítés végzetes lehet halaink számára. Akkor járunk el a legjobban, ha több részletben népesítjük be akváriumunkat.

10 nap után behelyezhetjük az első lakókat, melyek legyenek algaevő halak, -garnélák, -csigák. A helyes beszoktatásról ebben a cikkben írtunk bővebben. Ezután figyeljük viselkedésüket. Amennyiben gond nélkül átvészelik, egy hét múltán jöhetnek a díszesebb és általában kényesebb halak, de a teljes tervezett csapat maximum fele. Itt megint figyeljünk és legyünk türelmesek, hiszen minden ilyen telepítés további szervesanyagterhelést jelent baktériumtelepeink számára. Ne feledjük az új lakók táplálkozásuk és ürítésük végett is újabb szerves hulladékot juttatnak a vízbe. Amennyiben úgy találjuk, hogy további egy hét elteltével is minden rendben, jöhet a még fennmaradó állomány. Ezzel meg is vagyunk az akvárium benépesítésével.

akváriumi halak beszoktatása

Még néhány szó az indító baktériumokról

Számtalan márka számtalan változata elérhető a kereskedésekben. Általában a legtöbbet egy hétig minden nap, kúraszerűen kell alkalmazni, de ez gyártónként eltérő lehet. Vannak köztük jobbak, vannak kevésbé jók, de mind többet ér a semminél! Képzeljük csak el, ha nem adagolnánk ilyen indítóbaktériumot, akkor a bejáratási időszak akár 4-6 hét is lehetne, ahogy az sok korábbi ajánlásban is szerepel. Nem mindegy, hogy az első nap 100 vagy 100 millió baktérium kezd el osztódni az akváriumban. ;) A legkiválóbb baktériumkultúra pedig nem más, mint a már régóta működő akvárium szűrőanyagán tanyázó baktériumok. Amennyiben van lehetőségünk szerezni ilyet, akkor az új szűrőanyagot "oltsuk be" a régi, már élő szűrőanyaggal (pl. a friss szivacsot nyomkodjuk össze a régi akár koszosnak is tűnő szivaccsal). 

Bizonytalan vagy az akvárium indítással kapcsolatban?

Ha segítségre van szükséged kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Mikor érdemes elkezdeni a beültetett akváriumi növények tápozását? Következő Low tech akváriumok helyes tápozása
Ugrás fel