CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium CO2

Mennyi ideig tart egy CO2 palack? A válasz egyszerű! Vagy mégsem...?

0%
Mennyi ideig tart egy CO2 palack? A válasz egyszerű! Vagy mégsem...?

Mennyi ideig tart egy újratölthető CO2 palack? A növényes akváriumok esetén ez az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés. Egy jó ok arra, hogy bővebben beszéljünk a témáról. Ahogy a cím is sugallja, nincs pontos, egyértelmű válasz, mivel a tényleges CO2-fogyasztás és a palack kiürülésének ideje több tényezőtől függ, amelyekre a későbbiekben részletesebben is kitérünk. Ennek ellenére azért némi útmutatóval természetesen segítünk. Aki szeretne többet megtudni az akvarisztikában leggyakrabban használt CO2 rendszerekről, érdemes elolvasnia egy korábbi bejegyzésünket: Akváriumi CO2 szettek - melyiket válasszam?

Mitől függ, hogy a CO2 mennyi ideig fog tartani?

Nem célunk senkit összezavarni az alábbiakban felsorolt befolyásoló tényezőkkel, viszont ezek ismerete nagy segítségünkre lehet abban, hogy a CO2 palack tartalmát hatékonyabban tudjuk felhasználni. Ha a CO2 töltet hosszabb ideig tart, pénzt is spórolhatunk vele. A CO2 palack élettartama a következőkkel van összefüggésben:

CO2 palack mérete – A leggyakrabban használt CO2 palackok kapacitása 500g, 2kg, 5kg, és 10kg, utóbbit főleg a sok növénnyel rendelkező nagyobb méretű akváriumok esetén használjuk. Minél nagyobb a CO2 palack és így a benne lévő töltet mennyisége, annál tovább tart. Ez eddig logikus. A méret itt sokat számít és nagyban befolyásolja az rendelkezésre álló időkeretet.

Akváriumi CO2 palack

Akvárium méreteMinél több vizet tartalmaz egy akvárium, annál több CO2-t kell bejuttatni, hogy elérjük a kívánt CO2 szintet. Ha összehasonlítunk egy 60 literes és egy 120 literes akváriumot, melyek stabilan 30 mg/l CO2 értéket mutatnak, feltételezhetjük, hogy a kettő közül a 120 literes akváriumnak magasabb a CO2-fogyasztása.

CO2 adagolási időA CO2 fogyasztás szempontjából jelentős különbség van abban, hogy egy akváriumban 8 vagy 12 órán keresztül megy a világítás. Optimális esetben a CO2-ellátást a világítási idővel hangoljuk össze. A CO2-ellátást két órával a világítási periódus kezdete előtt indítsuk el. Ez biztosítja, hogy elegendő CO2 oldódjon fel a vízben, így, mikor a lámpák felkapcsolódnak, a növények a fotoszintézishez megfelelő mennyiségű CO2-höz jutnak. Az akvárium CO2 adagolásnak a világítási periódussal együtt kell véget érnie.

CO2 szint – Az általánosan ajánlott CO2 érték a növényes akváriumokban 20 mg/l és 30 mg/l között van. Ha 30 mg/l-t szeretnénk elérni, több CO2 beoldásra lesz szükség, mint ha 20 mg/l lenne a kívánt érték. A CO2 töltet élettartama - természetesen - ezzel az értékkel is összefügg. Általában azt tanácsoljuk, hogy akváriumi növényekkel sűrűn beültetett akváriumok és erős megvilágítás esetén a 30 mg/l értéket célozzuk meg.

A már említetteken kívül azonban vannak egyéb tényezők is, melyeknek a CO2-fogyasztásra gyakorolt hatása ugyan nem határozható meg egyetlen értékkel, de mégis befolyásolják az eredményt.

CO2 buborék méret – Minél kisebbek a CO2-diffúzor membrán által kibocsátott buborékok, annál hatékonyabban oldódik fel a CO2 a vízben.

CO2 diffúzor típus – Különböző típusú CO2-diffúzorok léteznek, melyek vagy az akváriumban porlasztanak vagy egy külső szűrő nyomó ágára vannak felszerelve. Mivel a CO2 buborékok hosszabb ideig tartózkodnak a vízben, a szűrőcsőre szerelt CO2 inline diffúzorok és CO2 reaktorok hatékonyabban működnek, mint a hagyományos akváriumba helyezett CO2-diffúzorok.

akvárium CO2 diffúzor

CO2 diffúzor elhelyezése – A CO2 diffúzor akváriumi elhelyezése is befolyásolja a CO2 buborékok vízben való oldódásának hatékonyságát. Ha egy diffúzor alacsony áramlású területen és a vízfelszínhez közel van elhelyezve, az általa kibocsátott CO2 buborékok gyorsan kijutnak a vízből. Így a CO2 nagy része elszökik mielőtt feloldódhatna. Ellenben ha a CO2 diffúzort erős áramlású helyen és az aljzat közelében helyezzük el, a CO2 buborékokat az áramlás az akvárium legtöbb részére eljuttatja . Ennek eredményeként a buborékok vízben tartózkodási ideje meghosszabbodik, ami több oldott CO2-t és gazdaságosabb működést eredményez.

pH vezérlőA pH kontroller használata is befolyásolja a CO2 fogyasztást az akváriumban. A vezérlő használatával a pH értéket a CO2 adagolásával pontosabban tudjuk állítani, emiatt a CO2 fogyasztásunk is takarékosabb lesz.

Mostanra talán egy kicsit jobban elmélyültünk a témában, de igazából még mindig nem tudjuk, mikor fogy majd ki a CO2 gáz a palackból. Mutatjuk ajánlásainkat és tippjeinket is, hogy tovább segítsünk a kérdésben.

akvárium CO2 nyomáscsökkentő, reduktor

CO2 fogyasztási tapasztalatok növényes akváriumok esetén

Amíg saját tapasztalatokat nem szerzünk a CO2 adagolásával és fogyasztásával kapcsolatban, addig is érdemes mások tapasztalataira és tippjeire támaszkodni. Az online elérhető rengeteg információ viszonylag könnyen lehetővé teszi, hogy adatokat gyűjtsünk és tájékozódjunk más akvakertészek CO2 fogyasztási értékeiről. Ezek segítségével viszonylag gyorsan képet kaphatunk saját akváriumunk hozzávetőleges CO2-fogyasztásáról és meg is tudjuk becsülni, mennyi ideig tart majd a CO2 palackunk.

Mi általában a következő példát vesszük alapul:

Akvárium mérete

CO2 palack

CO2 célszint

CO2 adagolási idő

Várható időtartam

64 L (60P)

2 kg

30 mg/l

10 óra

6 - 7 hónap

Mivel nincs két teljesen egyforma akvárium, így mások tapasztalatai nem vonatkozhatnak 100%-ban a mi akváriumunkra, ezért ezekre az információkra inkább csak kiindulópontként vagy útmutatóként tekintsük. Ezek az értékek sokszor nagyon közel állhatnak a mi akváriumunk értékeihez, de igazán csak a saját tapasztalatok a mérvadóak. Fontos megjegyezni, hogy ha akár csak az egyik érték is megváltozik, az minden bizonnyal közvetlen és néha jelentős hatással lesz a CO2 palackunk kiürülésének időtartamára.

Íme néhány egyszerű példa:

Akvárium mérete

CO2 palack

CO2 célszint

CO2 adagolási idő

Várható időtartam

64 L (60P)

0.5 kg

30 mg/l

10 óra

1.5 - 2 hónap

64 L (60P)

5 kg

30 mg/l

10 óra

17 - 20 hónap

64 L (60P)

2 kg

30 mg/l

8 óra

7 - 8 hónap

64 L (60P)

2 kg

20 mg/l

10 óra

7 - 8 hónap

128 L

2 kg

30 mg/l

10 óra

3 - 4 hónap

Az első táblázathoz képest megváltozott értékeket félkövér betűkkel emeltük ki.

CO2 buborékszámláló – Vajon megfelel a céljainknak ez az eszköz?

Ezzel a kérdéssel sokszor találkozunk és a válaszunk egyértelműen nem. A buborékszámláló egy olyan eszköz, amelyet arra terveztek, hogy könnyebbé tegye a kívánt CO2 szint beállítását a CO2 reduktor tűszelepén keresztül. A buborékszámlálók buborékmérete nem szabványosított és a terméktől függően változhat. Az olyan kijelentésekre, mint "percenként 60 buborék mellett a 2 kg-os CO2 palack X hónapig tart majd", nem igazán hagyatkozhatunk. A CO2 buborékszámlálók nem erre szolgálnak.

További tippek

Számos okot soroltunk fel arra, hogy miért nehéz megállapítani egy CO2 palack tényleges időtartamát. Most mutatunk néhány tippet a CO2 adagolással kapcsolatban, amelyek szintén hasznosak lehetnek.

1. TIPP – A palackban lévő CO2 nyomást a nyomáscsökkentő mérő óra jelzi. Így tudjuk, hogy a CO2 palack hamarosan üres lesz. Amikor a CO2 palack majdnem kiürült, a mutató a kijelzőn szinte teljesen leesik. Ha észleljük, hogy a mutató elindult lefelé, körülbelül két hetünk van, míg a palack üres lesz. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a CO2 nyomáscsökkentő mérőórát néhány hét vagy hónap után - a palack méretétől függően - például a heti vízcserék során.

akvárium CO2 nyomáscsökkentő

2. TIPPJó ötlet, ha van otthon egy tartalék CO2 palackunk, hogy azonnal kicserélhessük az üres palackot. Így a CO2 ellátás szünet nélkül folytatható, az akvárium tápanyag szintje is kiegyensúlyozott marad. A kiürült CO2 palackot pedig ráérünk újratölteni.

3. TIPPJó megoldás lehet egy Sodastream CO2 palackokkal kompatibilis rendszer kialakítása, főleg nano akváriumoknál vagy azokban az esetekben, amikor a legközelebbi akvarista bolt távolabb van. A német Dennerle cég ilyen rendszere a Dennerle Carbo Soda M200. Ennek a CO2 szabályozója tökéletesen működik a Sodastream CO2 palackokkal, amelyek a legtöbb helyen megvásárolhatóak.

További kérdéseid maradtak a CO2 palackokról vagy rendszerekről?

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre. Szívesen segítünk bármilyen más, akvarisztikával kapcsolatos témában is.

Előző Hogyan mérjük az akváriumban lévő CO2 szintet és miért fontos, hogy foglalkozzunk vele? Következő A legnépszerűbb Cryptocoryne fajták növényes akváriumokban
Ugrás fel