CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Low tech akváriumok helyes tápozása

0%
Low tech akváriumok helyes tápozása

Bármennyire is furcsán hangzik, a low tech akváriumok növénytápozása lényegesen komplikáltabb, mint ahogy azt gondolnánk. Az alábbiakban el is mondjuk, hogy miért.

Mi a low tech akvárium?

Az utóbbi 10 évben kezdték el az akváriumokat technikai paramétereik (szűrés, világítás, CO2 stb) szerint megkülönböztetni. Azonban a megközelítés nem egyértelmű és a mai napig éles viták tárgya, hogy melyik akvárium melyik kategóriába tartozik (low tech, mid tech, high tech). Az egyszerűség kedvéért ez a bejegyzésünk a vízinövények igényeihez igazított akváriumtechnika alapján állapítja meg, hogy mi tartozik a low tech akvárium kategóriájába. Tehát itt most azt az akváriumot nevezzük low tech-nek, amely alacsony igényű növények nevelésére alkalmas. Most jönne az, hogy pontosan meg kellene határoznunk, hogy ez milyen?

Szinte lehetetlen, de egy átlagos akvárium kb. így nézne ki:

  • Világítás: 10-20 lumen/ liter (0,5W/liter alatt)
  • CO2 adagolás: nem szükséges
  • Szűrés: nincs összefüggés, de a kisebb fényerő miatt a vízminőséggel megengedőbbek lehetünk. Mondjuk 3-5X-ös megforgatás óránként.

Low tech akvárium

Növénytápozás

Milyen tápanyagokra van szükség egy low tech akváriumban? A válasz egyszerű, a növényeknek ugyanazokra a tápanyagokra van szükségük, mint a mid tech, vagy high tech társaikban. Ugyanakkor lényeges különbség, hogy más arányban ajánlatos pótolnunk azokat. Ennek oka az, hogy a low tech akváriumok tápanyagfelvételi tempója lassabb, ráadásul sokszor az akváriumi halak kiegészítő trágyázása is sokat segít nekünk ebben.  

A fentiek tükrében még nem lehetne messzemenő következtetéseket levonni a tápozással kapcsolatban, ugyanis még további két feltételt vizsgálnunk kell! Mégpedig, hogy mennyire van dúsan telepítve növényekkel, illetve mennyi hal lakja az akváriumot. Ez a két változó teszi igazán nehézkessé az adagolandó tápanyag mennyiség meghatározását low tech akváriumokban.

De erről szól a cikk, hogy ezeket a dilemmákat megoldjuk, tehát lássuk az eshetőségeket és javaslatot a tápozásukra.

1. Sok a növény, de nincs, vagy nagyon kevés a hal

Ebben az esetben még low tech akváriumokban is előfordul, hogy azok a makro elemek, melyek jó esetben a halak által kerülnek a medencébe, nem elegendőek és foszfát, vagy nitrát hiány léphet fel. Jele, hogy a növény régi levelei sárgulásnak indulnak.

Low tech akvárium tápozása

Használjunk olyan tápot, mely komplex, de nem tartalmaz nagy mennyiségű makro elemet. Jellemzően ezek az alacsonyabb igényű növények gyökereiken keresztül is sok tápanyagot vesznek fel, melyet táptablettákkal pótolhatunk. Fontos azonban még tudni azt, hogy a már elhalóban lévő levél már nem fog meggyógyulni. A növény új hajtást fog hozni a régi levelet eldobja. Gondozásukról bővebben itt olvashatsz.

Az alábbi tápokat javasoljuk: APT3 Complete vagy Green Aqua Micro és Macro (heti 2x 1ml/20liter)

2. Sok növény, sok hal

Ez egy egészen könnyen fenntartható rendszer. Mindössze a szükséges mikro elemeket kell pótolni (vas, stb), illetve rendszeres időközönként táptablettákat javasolt a talajba lenyomkodni a nagyobb növények tövébe.

Az alábbi tápokat javasoljuk: Easy Life ProFito, vagy Green Aqua Micro (heti 2x 1ml/20liter), APT3 Zero, Seachem Flourish, Tropica Specialized, Dennerle Scapers Green, de a legtöbb kereskedelmi táp megfelel a célnak.

3. Kevés növény, kevés hal

Rendkívül óvatosan bánjunk a tápozással! Eleinte csak a gyári ajánlások felét adagoljuk és csak akkor növeljünk a mennyiségeken, ha tápanyag hiány tünetet észlelünk. A táptablettát bátran használhatjuk.

Low tech akvárium - black water

A következő növénytápokat javasoljuk: Easy Life ProFito, Seachem Flourish, Tropica Premium, APT Zero, Green Aqua Micro (heti 1 x 1ml/20 liter), Dennerle Plant Elixier

4. Kevés növény, sok hal

Vitorláshal Green Aqua

Azt gondolom, a legtöbb ilyen low tech akvárium elpöfög folyékony tápok nélkül is. Sokan alkalmazzák az "amikor eszembe jut, öntök egy kis tápot nekik" technikát... :)  Minden esetre a táptabletták használata itt is javasolt. ;)

Végül egy tanács, ha nem csak a megérzéseinkre szeretnénk hagyatkozni. Érdemes víztesztekkel az akvárium vizének paramétereit ellenőrizni. A csíktesztek gyorsan, de viszonylag pontatlanul mérnek, ha biztosra akarunk menni, az alábbi cseppteszteket szerezzük be: PO4, NO3, Fe.

Green Aqua tipp

  • Amennyiben minden nap eteted a halaidat, rutinná válhat a mindennapi növénytápozás is. Oszd el a heti adagot minden napra és a tápozásod folyamatos lesz, nem fognak ingadozni a tápanyagszintek.
  • Léteznek kiegészítő növénytápok, melyekkel célirányosan egy bizonyos tápanyagot juttathatsz be szükség esetén
  • Csökkentheted a költségeket, ha por formájú koncentrátumban veszed meg a tápanyagokat és magadnak kevered össze  

Bizonytalan vagy a tápozással kapcsolatban?

Ha segítségre van szükséged az akváriummal, vagy az élőlényekkel kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

 

Előző Miért fontos a baktérium kultúra új akvárium indításánál? Következő Akváriumi halak és garnélák beszoktatása
Ugrás fel