CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium növény

Legnépszerűbb Ludwigia fajok, melyeket érdemes kipróbálni a következő akváriumunkban

0%
Legnépszerűbb Ludwigia fajok, melyeket érdemes kipróbálni a következő akváriumunkban

A Ludwigia nemzetséget több mint nyolcvan faj alkotja, melyek közül néhány nagyon népszerű a növényes akvaristák körében. Impozáns megjelenésükkel hamar felhívják magukra a figyelmet, ezért a Ludwigiak, különösen a mélyebb vörös árnyalatúak segítségével sokszor egyedülálló látványvilágot hozhatunk létre ahogy lágyan, de mégis határozottan irányítják a tekintetünket az akváriumban. Az alábbiakban bemutatjuk az öt legszebb és legnépszerűbb Ludwigia fajt az akváriumi növények kínálatából.

Ludwigia Palustris Super Red

A Ludwigia növények általános jellemzői

A Ludwigia nemzetség növényei az Onagraceae családba tartoznak, főleg Közép- és Dél-Amerikából, illetve Észak-Amerikából származnak. A Ludwigia fajok többsége természetes környezetében mocsári növényként él vagy a vízpartok közelében a szárazföldön növekszik. A szárazföldi és a víz alatti növények jelentősen különböznek egymástól. A különbségek elsősorban a formájukban, a leveleik megjelenésében és elrendeződésében észrevehetők. Csak a szárazföldiek virágoznak - néhány kivétellel -, apró virágaik általában sárga színűek.

Azok a Ludwigia fajok, amelyek alkalmasak akváriumi használatra, stemnövények, ezért csúcshajtásokkal szaporíthatók. Vannak fajok, melyek számos oldalhajtást képeznek, ők szaporíthatók ezeknek a hajtásoknak a levágásával is. A visszavágott eredeti szár szakaszokból új hajtások nőnek. Ahhoz, hogy a Ludwigia növények teljes pompájukban mutatkozhassanak meg az akváriumban, bizonyos követelményeknek kell teljesülniük, mint például az elégséges CO2 ellátás és a makro- és mikroelemek - növénytápok megfelelő adagolása. Sok Ludwigia faj, a fent említett ideális körülmények között, intenzív vörös színben pompázik a zöld levél árnyalatok helyett.

Ludwigia palustris 'Super Red'

Ludwigia Palustris 'Super Red'

További nevei: Ludwigia sp. 'Super Red', Ludwigia 'Mini Super Red'
Növekedési sebesség: közepesen gyors
Magasság: 10-30+ cm
Szín: vörös, barna, zöld
Fényigény: közepes-magas
CO2 igény: közepes-magas
Hőmérséklet: 18-28°C
pH-érték: 5 - 7

Ludwigia sp Super Red

Valószínűleg a Ludwigia palustris 'super red' a leggyakoribb Ludwigia növény az akvaristák körében. Ha ránézünk a tartási feltételekre, már sejthetjük, hogy miért. Ez a viszonylag kis Ludwigia viszonylag igénytelen és még átlagos fény és CO2 körülmények között is képes pirosas-barnás leveleket növeszteni. Ennek ellenére a Ludwigia palustris 'super red' csak intenzív fény, megfelelő CO2 adagolás és kiegyensúlyozott folyékony tápozás mellett hozza a rá jellemző erős vörös színt. A 30 cm-es növekedési magassággal a növény igazi látványosság lehet egy nano akváriumban is.

Előnyök: élénk, vibráló színárnyalat, sokoldalú és könnyen gondozható.
Hátrányok: lassan növekedhet és alacsony fényviszonyok között nem éri el a legszebb formáját.

Ludwigia Arcuata

Ludwigia Arcuata

További nevei: Ludwigia Needle Leaf, Narrow Leaf Ludwigia
Növekedési sebesség: gyors
Magasság: 30-40 cm
Szín: vörös, narancsos-sárgás, zöld
Fényigény: közepes-magas
CO2 igény: magas
Hőmérséklet: 12-28°C
pH-érték: 5-8

Ludwigia arcuata

Az észak-amerikai nedves lápokon őshonos Ludwigia arcuata víz alatti formáját apró, nagyon keskeny levelek jellemzik, melyek ideális körülmények között feltűnően intenzív vörös színűek. Átlagos növekedési körülmények között a Ludwigia arcuata inkább zöld, sárgás-narancsos színben mutatkozik meg. A megfelelő tápanyag ellátáson kívül a magasabb, 23-28°C közötti vízhőmérséklet segíti a gyorsabb növekedését. A Ludwigia arcuata egy viszonylag érzékeny növény, amely stabil víz paramétereket és óvatos nyírást igényel, hogy formáját megtartsa.

Előnyei: egyedi és különleges levélforma, érdekes színfoltja lehet az akváriumnak.
Hátrányai: érzékeny és több gondozást, odafigyelést igényel, mint a legtöbb Ludwigia faj.

Ludwigia repens Rubin

Ludwigia repens 'Rubin'

További nevei: Ludwigia Rubin, Ludwigia sp. 'Wine Red'
Növekedési sebesség: közepes-gyors
Magasság: 10-50 cm
Szín: vörös, narancs, zöld, barna
Fényigény: közepes-magas
CO2 igény: magas
Hőmérséklet: 18-30°C
pH-érték: 5-8

Ez a faj Észak- és Közép-Amerikában őshonos. A Ludwigia 'Rubin' valószínűleg a Ludwigia glandulosa hibrid rokona és talán a legvörösebb akváriumi növény. A növény főként magasságban növekszik, gyönyörű vörös színét intenzív világítás és megfelelő CO2 adagolás mellett mutatja meg. Elliptikus alakú levelei nagyon közel vannak a szárhoz. Megfelelő körülmények között a növény alacsony termetűre nő. Néhány világoszöld növénnyel a "szomszédságban", különösen szép ez a Ludwigia faj. A Ludwigia repens viszonylag jól bírja az eltérő vízparamétereket.

Előnyei: gyönyörű színezet, ellenálló és könnyen gondozható fajta.
Hátrányai: magasra nőhet, gyakori nyírást igényel a forma megtartásához.

Ludwigia inclinata var. verticillata

Ludwigia Inclinata Var. Verticillata

További neve: Ludwigia Cuba
Növekedési sebesség: gyors
Magasság: 10-50 cm
Szín: vörös, narancs, zöld
Fényigény: magas
CO2 igény: magas
Hőmérséklet: 20-28°C
pH-érték: 4-7

Ludwigia inclinata var. verticillata

A Ludwigia inclinata var. verticillata igényes növény, pompás megjelenéséhez szüksége van a megfelelő CO2 adagolásra és kiegyensúlyozott folyékony mikro- és makroelem tartalmú táp adagolására. Erős megvilágítás mellett (50 lumen/liter fényerő) mutatja a növény a tiszta és intenzív vörös színét. Ha az akvárium tápanyag-ellátása optimális, ez a Ludwigia viszonylag gyorsan növekszik és nagyon sűrűn elágazik. Ezért ajánlott 2-3 hetente rendszeresen metszeni, hogy megtartsa a formáját. A Ludwigia inclinata var. verticillata nagyon jól mutat a nagyobb akváriumokban, valamint a holland stílusú növényes akváriumokban is.

A növény előnyei közé tartozik az egyedi és vonzó levélforma és a lenyűgöző színezet.
Hátrányai közé tartozik a kényes természete és a folyamatos metszési és gondozási igénye.

Ludwigia repens Atlantis

Ludwigia' Atlantis'

További neve: Ludwigia sp.' dark orange'
Növekedési sebesség: közepes
Magasság: 15-35 cm
Szín: sárga, narancs
Fényigény: közepes-magas
CO2 igény: alacsony-magas
Hőmérséklet: 4-30°C
pH-érték: 5-8

A Ludwigia 'atlantis' valószínűleg egy újabb Ludwigia palustris x repens mutáció. A víz alatti levél színe sárgától narancsig, illetve sötét narancsig terjed. A levélerek feltűnő világos sárga színe különösen egyedi, amely a víz alatt némileg veszít intenzitásából, de azért szépen látható marad. A Ludwigia 'atlantis' könnyen nevelhető növény. Jól növekszik mérsékelt világítás mellett és CO2 ellátás nélkül is, bár nem annyira látványosan. A Ludwigia alacsony igényei miatt ideális kisebb költségvetésű, gyengébb fényű akváriumokhoz, ahol nincs CO2 adagolás.

A növény előnyei közé tartozik a lenyűgöző és egyedi színezete, valamint az ellenálló természete.
Hátrányai közé tartozhat az, hogy viszonylag új fajta, tehát kevesebbet tudunk a növekedési mintázatáról és gondozási igényeiről, mint a többi Ludwigia fajról.

Általános információk a Ludwigiak növekedéséről és gondozásáról

  • Jó növekedési körülmények között a legtöbb Ludwigia növényt 2-3 hetente nyírni kell.
  • A Ludwigia számára ajánlott a tápanyagban gazdag talaj, mint például az Aqua Soil Amazonia, mert ez elősegíti az egészséges növekedésüket. Ha a lehető legjobb állapotban szeretnénk látni a Ludwigia növényt, akkor figyeljünk a CO2 adagolásra (min. 20 mg/l), a kiegyensúlyozott folyékony táp adagolásra, benne a mikro- és makroelemekkel és a megfelelő világításra - 50 lumennel literenként.
  • A Ludwigia fajokat általában az akváriumban közepére vagy hátulra ültetik, de növekedhetnek aljzatba ültetés nélkül is. Ilyenkor a Ludwigia növényt epifitaként használjuk a dekorációkon. Ebben az esetben nagyon kell figyelni a jól kiegyensúlyozott folyékony tápozásra, mert a növények nem tudnak az aljzatból gyökereik segítségével tápanyagot felvenni.
  • Amikor egy vízi növény kertészetben víz felett nevelt Ludwigia növényt akváriumba helyezzük, gyakran előfordulhat, hogy a növény ledobja a leveleit az első napokban. Ez azonban nem probléma, mert jó növekedési körülmények között gyorsan új, már a víz alatti körülményekhez alkalmazkodott egészséges hajtások növekednek. Ezt nevezzük levélváltásnak.

A Ludwigia a Wabi Kusahoz is remekül használható

A Ludwigia fajok többsége alkalmas Wabi Kusa ültetéséhez. Jó körülmények között és megfelelő gondozás mellett virágzásra is képesek. De nem csak a virágok miatt érdemes a Ludwigia növényt Wabi Kusa tálba telepíteni. A Ludwigia palustris super rednek a szára mély vörös színű és erős világítás mellett a levelek is barnás-vörös árnyalatot kapnak. Ez azért különleges, mert sok más akváriumi növény, amely a víz alatt vörös színű, víz felett kizárólag zöld árnyalatokat mutat.

Ludwigia wabi kusa

További kérdéseid maradtak a Ludwigia növényekről vagy általában az akváriumi növényekről?

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre. Szívesen segítünk bármilyen más, akvarisztikával kapcsolatos témában is.

Előző Chihiros LED lámpák - szín, intenzitás, időtartam - Hogyan állítsuk be a növényes akváriumokhoz? Következő Akvárium indítás alga nélkül? Ismerd meg a sötét indítási módszert vagy más néven a dark start method-ot
Ugrás fel