CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium halak

Különleges halak nano akváriumokhoz - Top 10 nano hal kínálatunkból

0%
Különleges halak nano akváriumokhoz - Top 10 nano hal kínálatunkból

Mostani cikkünkben szeretnénk bemutatni 10 olyan édesvízi akváriumi halfajtát, melyek nemcsak jól mutatnak egy nano akváriumban, de viszonylag könnyen tarthatóak is. A nano akvarisztika népszerűségével megnőtt az érdeklődés a nano halfajok iránt is, így mostanra már igen sok hal közül választhatunk. Ebben szeretnénk segíteni egy top 10-es listával. Előbb azonban lássuk az alapokat!

A nano haltartás alapjai

Amikor a nano akvarisztika a 2000-es évek közepén népszerű lett, a választék a nano halak terén nem volt túlságosan nagy; a nano akváriumok állatvilága többnyire csak garnélákból és csigákból állt csak. Az édesvízi díszhalak között nagyon kevés olyan faj volt, amelyeket megfelelően lehetett volna tartani nano akváriumokban.

Mára a helyzet megváltozott, sok olyan halfaj elérhető, amelyek 30 és 60 liter közötti nano akváriumokban is jól érzik magukat. Sok faj egyedei 2.5 cm alatt maradnak, és a legtöbb ilyen hal a 30 liter fölötti akváriumokban is kényelmesen megél, kisebb csoportokban, rajokban. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az ajánlott 30 literes minimális térfogatnál kisebb nano akvárium nem alkalmas hosszú távon haltartásra!

A halak anyagcseréje aktívabb, mint például a garnéláké, így ők nagyobb mértékben szennyezhetik az akvárium vizét. Minél kisebb az akvárium térfogata, annál ingadozóbb lesz a víz minősége és annál törékenyebb lesz a biológiai egyensúly.

A fentiek miatt fontos a nano akváriumban a hatékony szűrés kialakítása, hogy fent tudjuk tartani a stabil ökoszisztémát. Szükségünk lesz még növényekre, megfelelő aljzatra és különféle dekorációs elemekre, mint például kövekre vagy fákra, ami nem csak dekorációs célként szolgál, de menedéket is ad az apró halaknak. Ezeken a tárgyakon megtelepedhetnek a hasznos baktériumok is, amelyek segítenek a szennyező anyagok lebontásában. Ahhoz, hogy ezek a baktériumok betölthessék szerepüket, oxigénre van szükségük. A szűrő által biztosított vízáramlás legtöbbször elegendő vízfelszín-mozgást eredményez, az optimális oxigénellátáshoz.

A rendszeres, legalább heti egy alkalommal elvégzett 50%-os (még jobb a heti kétszer 30%-os) vízcsere szintén jelentősen hozzájárul a mérgező anyagok csökkentéséhez.

Az etetés mennyiségét is gondosan meg kell választani. Csak annyit adjunk, amennyit a halak 2-3 perc alatt meg tudnak enni. Célszerű fokozatosan, kis mennyiségeket adagolni, hogy a halak még azelőtt megegyék a táplálékot, mielőtt az a fenékre süllyedne.

A halak mennyiségétől függő tartási állapotok

Az édesvízi akvarisztikában elterjedt szabály, hogy 1 liter akváriumi vízre "1 cm halmennyiséggel" kell számolni. Amennyiben például az akváriumunk 60 literes, olyan halfajt válasszunk, amely kifejlett állapotban sem nagyobb a maximális 2.5 cm-es testhosszúságnál.

Ekkor a számításunk a következőképpen alakul:

60 : 2.5 = 24 hal

Feltételezzük, hogy csak egyetlen halfaj lesz az akváriumban. Ebben az esetben ennek a fajnak 24 példánya az ésszerű választás a 60 literes akváriumhoz.

És akkor lássuk, milyen halakat ajánlunk nano akváriumokba!

TOP 10 nano hal

1. Sziámi harcoshal - Betta splendens

A Sziámi harcoshal valószínűleg az egyik legkülönlegesebb és  legszebb faj az édesvízi nano halak közül. Ezt a fajt általában fajtársak nélkül, egyedüli halként ajánlott tartani, de tarthatjuk együtt más békés és kisebb halfajokkal is. Ehhez azonban nagyobb akváriumra és némi tapasztalatra van szükség. A hobbival most ismerkedők számára a más halakkal való együtt-tartás nem kifejezetten ajánlott. Kezdőknek egy 30 literes nano akvárium és benne egyetlen Betta tartása egyértelműen jobb választás lenne.

Betta Splendens

Kifejlett mérete: 5.0 – 8.0 cm
Akvárium mérete: legalább 30 liter; ne legyen magasabb 30 cm-nél.
Vízhőmérséklet: 24 - 28°C
pH: 6.5 – 7.5 pH
Viselkedése: Territoriális
Táplálék: Előnyben részesíti az élő vagy fagyasztott eleséget, de hozzá lehet szoktatni a betták számára készült granulátumokhoz is.                               
Nano akváriumi társak: Csigák és garnélák
Alkalmasság bébi-garnélákkal való együtt-tartásra: Nem. Amíg egy garnéla belefér a Betta szájába, addig rajta van az étlapon.

Ha a Sziámi harcoshalat más élőlényekkel együtt szeretnénk tartani, akkor a többi élőlényt hamarabb kell az akváriumba költöztetnünk, mint a Bettát. A Sziámi harcoshalak erősen territoriális viselkedésűek, az újonnan érkezőket általában nagyobb valószínűséggel meg fogják támadni, mint az akvárium korábbi lakóit.

2. Neonkék razbóra - Sundadanio axelrodi

A Neonkék razbóra felettébb aktív, békés hal, és ahogy a neve is sugallja, gyönyörű neonkék árnyalatokban pompázik. Ideális akváriumi tartásra, de kiváló vízminőséget igényel. Ez az oka annak is, hogy ez a fajta nem feltétlenül számít kezdő halnak. Érdemes megpróbálnunk teljesíteni a tartási követelményeit, mert megjelenése és viselkedése alapján az egyik legszebb nano hal.

Sundadanio Axelrodi

Kifejlett méret: 2.0 – 2.2 cm
Akvárium mérete: Legalább 45 cm x 27 cm-es alapterület és minimum 36 liter térfogat
Vízhőmérséklet: 23-26°C
pH: 5.0 – 7.0
Viselkedés: Rajhal, békés
Táplálkozás: Élő vagy fagyasztott eleség, száraztápot is elfogadhat, de ez nem garantált
Nano-akváriumi társak: Csigák és garnélák
Alkalmasság bébi-garnélákkal való együtt-tartásra: Igen

3. Neonzöld razbóra - Microdevario kubotai

Ezek a lenyűgöző razbórák a fényviszonyoktól függően zöldesen csillogó megjelenésűek és a legjobban egy sötétebb, nem túl világos akváriumban mutatják meg igazi arcukat. A megfelelő vízáramlás és vízminőség biztosítja ennek a kissé érzékenyebb fajnak a jólétét, vitalitását és ellenállóképességét.

Microdevario Kubotai

Kifejlett méret: 1.5 – 2.0 cm
Akvárium mérete: Legalább 60 x 30 cm alapterület
Vízhőmérséklet: 20 - 27°C
pH: 6.5 – 7.2
Viselkedés: Rajhal, békés
Táplálkozás: Mindenevő, minden gyakori tápláléktípust elfogyaszt
Nano-akváriumi társak: Csigák és garnélák
Alkalmasság bébi-garnélákkal való együtt-tartásra: Igen

4. Gyöngy dánió - Celestial pearl danio - Danio margaritatus

A Galaxy razbóra egy varázslatos nano hal gyönyörű pöttyös mintázattal. A hímek jól felismerhetők intenzív vörös színű uszonyaikról, amelyek kontrasztban vannak a sötét árnyalatú testükkel. A nőstényeknek halványabb narancssárga uszonyaik vannak, de ettől nem kevésbé szépek. Kezdetben a Galaxy Razbóra félénk, és szívesen bújik el a növények sűrűjében vagy a kövek és fák réseiben. Idővel azonban bátrabbá válik, előmerészkedik, és belakja az akváriumot.

Danio Margaritatus

Kifejlettméret: 2.0 – 2.5 cm
Akvárium mérete: Legalább 45 x 27 cm alapterület és minimum 36 liter térfogat
Vízhőmérséklet: 18 - 26°C
pH: 6.5 – 7.5
Viselkedés: Rajhal, békés; a domináns hímek egymás közötti, esetlegesen harcias viselkedése miatt javasoljuk, hogy lehetőség szerint törekedjünk az 1 hím – 2 nőstény arányra.
Táplálkozás: Mindenevő, de változatos étrendet igényel, beleértve az élő és fagyasztott táplálékot is.
Nano-akváriumi társak: Csigák és garnélák
Alkalmasság bébi-garnélákkal való együtt-tartásra: Igen

5. Zöldsávos törperazbóra - Boraras brigittae

A Zöldsávos törperazbóra vörös színben pompázik, fekete csíkokkal. A jó állapotban lévő egyedek színei intenzívek és élénkek. Mivel ez a faj fekete vizekből származik, a víz lehetőleg legyen lágy, savas és huminsavakban gazdag.

Boraras Brigittae

Fotó: Szente Dániel

Kifejlett méret: 1.5 – 2.0 cm
Akváriumi méret: Legalább 45 x 27 cm-es alapterület és minimum 36 liter térfogat
Hőmérséklet: 20 - 28°C
pH: 5.0 – 6.5
Viselkedés: Rajhal, békés, eleinte félénk
Táplálkozás: Mindenevő, minden gyakori tápláléktípust elfogyaszt
Nano-akváriumi társak: Csigák és garnélák
Alkalmasság bébi-garnélákkal való együtt-tartásra: Igen

6. Kéksávos törpedánió - Danio erythromicron

A Kéksávos törperazbóra közeli rokonságban áll a népszerű Galaxy razbórával. Nagyon hasonló a testformája, de egészen más a mintázata. Mélykék függőleges csíkok díszítik, az alap vöröses színezettel együtt pedig ezek gyönyörű megjelenést kölcsönöznek neki. A Kéksávos törperazbóra kevésbé félénk, de szüksége van a legalább tíz fajtársból álló csoport adta biztonságra. Jól tartható a kissé keményebb vizet is jól tűrő garnélákkal.

Danio Erythromicron

Kifejlett méret: 1.5 – 2.0 cm
Akvárium mérete: Legalább 45 x 27 cm alapterület és minimum 36 liter térfogat
Vízhőmérséklet: 20-25°C
pH: 7.0 – 8.0
Viselkedés: Rajhal, békés
Táplálkozás: Mindenevő, minden gyakori tápláléktípust elfogyaszt
Nano-akváriumi társak: Csigák és garnélák
Alkalmasság bébi-garnélákkal való együtt-tartásra: Igen

7. Amanda lazac - Hyphessobrycon amandae

Az élénkpiros színnel megáldott Amanda lazac a huminsavakban gazdag, lágy vizű kisebb folyók, illetve az ilyen vízzel elárasztott tavak lakója. Ez az egyetlen Dél-Amerikából származó hal a listánkon. Az összes többi faj Ázsiából származik..

Mint minden pontylazacféle, az Amanda lazac is ragadozó, de békés jellemvonásokat mutat. Akár törpegarnélákkal is együtt tartható, hiszen legfeljebb a legapróbb bébigarnélák férnek be a kisméretű szájnyílásába. Az olyan garnélafajok, mint a Neocaridina davidi a legalkalmasabbak az Amanda lazacokkal való együttartásra.

Hyphessobrycon Amandae

Kifejlett méret: 1.5-2.0 cm
Akvárium mérete: Legalább 60 x 30 cm-es alapterület
Vízhőmérséklet: 23-28°C
pH: 5.5-7.0
Viselkedés: Rajhal, békés
Táplálkozás: Mindenevő, változatos étrendet igényel. Fagyasztott és elő eleséget is adjunk neki.
Nano-akváriumi társak: Csigák és garnélák
Alkalmasság bébi-garnélákkal való együtt-tartásra: A legtöbb bébigarnéla túlélhet mellette, ha elég búvóhelyet biztosítunk nekik az akváriumban (sűrű növényzet vagy mohák).

8. Főnix törperazbóra - Boraras merah

Elsősorban vörös színével és jellegzetes fekete foltjával a Főnix törperazbóra a pontyfélék családjába tartozik, akárcsak a lista ötödik helyén álló a Zöldsávos törperazbórák. Bár apróbb termetű, viszonylag nagy úszóteret igényel ahhoz, hogy igazán jól érezze magát az akváriumban.

Boraras Merah

Kifejlett méret: 1.5-2.0 cm
Akvárium mérete: Legalább 45 x 27 cm-es alapterület
Vízhőmérséklet: 20-28°C
pH: 4.5-6.0
Viselkedés: Rajhal, békés
Táplálkozás: Mindenevő, minden gyakori tápláléktípust elfogyaszt
Nano akváriumi társak: Csigák és garnélák
Alkalmasság bébi-garnélákkal való együtt-tartásra: Igen

9. Türkizcsíkú törperazbóra - Boraras uropthalmoides

A Türkizcsíkú törperazbóra társas akváriumok lakója. Ennek ellenére félénkebb faj, és ideális esetben nagyobb csoportokban kell tartani. Tíz példánytól kezdve tartható, de csak húsznál nagyobb csoportban érzi magát igazán jól, ekkor fog gyakrabban kimerészkedni a szabad úszóterekbe. A nano halak világában a Boraras Uropthalmoides igazi ékszernek számít. Míg sok más törperazbóra inkább vöröses színekben pompázik, illetve lazábban úsznak együtt az akváriumban, addig a vízszintes felkiáltójelet szimbolizáló sávokkal rendelkező Türkizcsíkú törperazbóra intenzív szociális viselkedéssel és arany-narancs színű, csillogó fekete csíkjaival nyeri a látvány-csatát.

Boraras Uropthalmoides

Kifejlett méret: 1.5-2.0 cm
Akvárium mérete: Legalább 60 x 30 x 30 cm akváriumméret és 54 liter térfogat
Vízhőmérséklet: 22-26°C
pH: 5.0-6.5
Viselkedés: Rajhal, békés
Táplálkozás: Mindenevő, minden gyakori tápláléktípust elfogyaszt
Nano-akváriumi társak: Csigák és garnélák
Alkalmasság bébi-garnélákkal való együtt-tartásra: Igen

10. Törpe gömbhal - Carinotetraodon travancoricus

A Törpe gömbhalak lenyűgöző élőlények, megjelenésükben teljesen eltérnek a listánkon szereplő többi nano haltól. Egyedi igényeik vannak, a gondozásuk több figyelmet igényel, mivel megfelelő anyagokra van szükségük a folyamatosan növekvő fogaik koptatásához. Ez a természetes élőhelyükön nem probléma, mivel ott elegendő ropogós dolgot találnak. Az akváriumban azonban szükségük van a segítségünkre. Naponta kell etetnünk őket pl. csigákkal. Kifejezetten ragadozó viselkedésük miatt nem nagyon tartják őket együtt más halakkal az akváriumban. A természetben a Törpe gömbhalak hatalmas rajokban élnek, így a legkisebb akváriumi csoport hosszú távon történő megfelelő tartáshoz is legalább 8-10 egyed kell. 

Carinotetraodon travancoricus

Fotó: Gábor Horváth

Kifejlett méret: 1.5-2.0 cm
Akvárium mérete: Legalább 60 x 30cm alapterület
Vízhőmérséklet: 23-28°C
pH: 6.0-8.0
Viselkedés: Rajhal, ragadozó
Táplálkozás: húsevő, élő és fagyasztott eleség, például apró csigák (ropogós táplálék a fogak ápolására), szúnyoglárvák, daphniák vagy vörös szúnyoglárva.
Nano-akváriumi társak: Otocinclus Affinis (törpe szívóharcsa)
Alkalmasság bébi-garnélákkal való együtt-tartásra: Nem alkalmas

További tippek a nano halak tartására vonatkozóan

  • Az eleségek összetétele mellett fontos, hogy a táplálék elég kisméretű is kell legyen ahhoz, hogy az apró testű nano halak lenyelhessék azt. Erre a célra léteznek speciális, nano méretű lemezes eleségek és granulátumok – a legkisebb halszájakra szabva.
  • A rajhalak és együtt úszó halak mindig sokkal jobban érzik magukat a nagyobb csoportokban, ilyenkor sokkal természetesen viselkednek. Minél többen vannak, annál jobban érzik magukat, de kerülnünk kell a túlzsúfoltságot
  • A növények sűrű ültetése fontos a nano haltartásnál. A természetben a kisebb halaknak mindig el kell bújniuk a ragadozók elől, ezért keresik a sűrű növényzet közelségét. A búvóhelyek jelenléte hozzájárul a halak jólétéhez, a természetes élőhelyük körülményeit fontos szem előtt tartanunk, mert a genetikailag meghatározott szokásaik és preferenciáik az akváriumban is velük maradnak.
  • A kocka nano (Nano Cube) akváriumok mostanában elég divatosak lettek az akvarisztikában. De bármilyen szépek is ezek a 30 literes (vagy annál kisebb) akváriumok, a haltartáshoz csak korlátozott lehetőségeket kínálnak. A Nano Cube akváriumok kiválóan alkalmasak a sziámi harcoshalak, garnélák és csigák tartására. A legtöbb nano halfaj számára azonban a kocka nano akváriumok hosszú távon nem nyújtanak megfelelő otthont.
  • Azonos befogadóképesség estében is egy téglalap alakú akvárium mindig jobb úszótérrel rendelkezik, mint egy kocka alakú. Különösen az aktívabb, kifejezeten sokat úszkáló halfajok esetében fontos ez a szempont. Az ő esetükben célszerű téglalap alakú akváriumot választanunk.

További kérdéseid vannak a nano halak tartásával kapcsolatban?

Vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, ahol örömmel válaszolunk minden további akvarisztikával kapcsolatos kérdésedre is!

Előző Sicce Space Eko+ és Whale külső szűrők Következő Hogyan üzemeljük be az akvárium külső szűrőjét?
Ugrás fel