CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium növény

Könnyen tartható akváriumi növények kezdőknek

0%
Könnyen tartható akváriumi növények kezdőknek

Nemrégiben írtunk a könnyen tartható akváriumi növények igényeiről. Azonban szeretnénk abban is segítséget nyújtani, hogy melyek a legkönnyebben tartható növények. Azok, amelyek nagy valószínűséggel egy kezdő esetleges baklövéseit is elviselik.

Kezdjük talán azzal, hogy vannak talajba ültetendő növények és vannak olyanok, amelyek nem igénylik ezt, sőt kifejezetten jól érzik magukat egy dekorációs elemre, mondjuk egy kőre vagy egy fára rögzítve. Ezek a fára vagy kőre rögzíthető növények leginkább a vízből veszik fel a szükséges tápanyagokat. Általában lassú növésűek és sokszor inkább a félárnyékot kedvelik.

Fára vagy kőre rögzíthető növények

Anubias növények

Ilyenek az Anubias félék. Nyugat-Afrikából származnak és rendkívül szélsőséges körülmények között is képesek életben maradni. Számos változatuk megtalálható a kereskedésekben az egészen apró levelű változatoktól kezdve, az igen nagyra nővő fajtákig. Itt olvashat a kedves Olvasó róluk egy részletesebb leírást is. Rögzítésük ragasztással, vagy kötözéssel oldható meg. A későbbiekben a növény rákapaszkodik (ránő) a dekortárgyra a gyökereivel.

Akváriumi moha

Szintén dekorra szoktuk rögzíteni a víz alatt is életben maradó mohákat. Számos fajuk képes erre és nem is akármilyen látványt nyújtanak fára vagy kőre növesztve.  Rögzítésükhöz használjunk ragasztót vagy damilt. A növények akváriumi rögzítéséről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Microsorum növények

A dekorra rögzíthető növények sora ezzel még nem áll meg. Nem kevésbé látványos egy víz alatti páfrányféle a Microsorum sem. Vele az Anubiashoz hasonlóan kell eljárni és később ő is ránő a nekiszánt dekorációra.  

Bucephalandra növények

Az utóbbi időben egy újabb sztár érkezett az igénytelen növények világába. Ezek a Bucephalandra fajok, melyek legalább annyira változatosak, mint az Anubias félék. Képesek víz alatt virágozni, ami nem sok víz alatt élő növényre jellemző. Őket éppenséggel ültethetjük is és kötözhetjük is, ahogy kedvünk tartja ;)

Háttér növények

Node lássuk azokat a háttér növényeket, melyeket könnyen tarthatunk és még jól is mutatnak. Ilyen példának okáért a Limnophila Sessiliflora. Apró, finom levelei eleganciát és kecsességet sugároznak. Vagy egy hosszú „fűféle” a Vallisneria. Persze vele jó vigyázni, mert mindenfelé szaladó oldalhajtásai nem mindig ott jelennek meg, ahol szeretnénk és ha nem figyelünk és vágjuk ki a rossz felé nővő ifjoncokat, könnyen zavaró előtéri növénnyé válhat…  ;)  Sokáig sorolhatnám a lehetőségeket, de erre a linkre kattintva egy szűrt igénytelen háttérnövényeket tartalmazó listát láthat az Olvasó.

Előtéri növények

Most jön a "legkényesebb" rész, az előtérben használható, de alacsony igényű növények listája. Azonban ez nem egyszerű dolog, mert a legszebb, legapróbb előtéri növények sajnos igénylik az erős fényt és a CO2 adagolást. Azért van egy-két kivétel. Ilyen például a Marsilea hirsuta.

A Marsilea hirsuta egy igazán elbűvölő növény, melyet általában "négylevelű lóheréhez" hasonló levelekkel szállítanak, azonban víz alatt 1-2 levelűvé változik át. Csakhogy így is nagyon szép és mutatós lesz. A fűszerű növények közül a kicsit nagyobbra nővő Sagittaria subulata is érdekes választás lehet. Főleg nagyobb akváriumokban hozza a „víz alatti mező” látványát. Régi nevén Echinodorus tenellusnak hívták, de a DNS vizsgálatok után új nevet kapott egy szép "fűszerű" növényke a Helanthium tenellum. Kicsit erősebb fény mellett CO2 nélkül is tartható. Sok növény jöhet még szóba, íme ez a szűrt lista mely ezeket tartalmazza.

Bátran kísérletezzünk a könnyen tartható növényekkel, hiszen minél jobban megismerjük a vízinövények formáját, növekedési ütemét, a következő átrendezés után akváriumunk annál tudatosabb és látványosabb lesz!  

Előző Akvárium lágy vízzel? Örök dilemma: lágy víz vagy csapvíz? Következő Aquario Neo Media - a biológiai szűrőanyagok legújabb generációja
Ugrás fel