CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Alga Akvárium karbantartás

Iszonyatosan bealgásodtam! Mit tudok tenni?

0%
Iszonyatosan bealgásodtam! Mit tudok tenni?

Nincs is bosszantóbb érzés, hogy a gyönyörű akvárium helyett csak egy algatengert és a véget nem érő karbantartást látjuk. Egyre kilátástalanabb a helyzet, hogy a szörnyű állapotokat rendbe tegyük.

És ezen az sem segít lelkileg, hogy egy hete már helyrehoztuk és most megint ugyanott tartunk, mintha nem csináltunk volna semmit sem :)

Nagy levegő.....és ugorjunk neki még egyszer! Bővebben az algákról az összefoglaló tájékoztatónkban olvashatsz.

Megelőzés algaevőkkel

Ők a hét minden napján dolgoznak, szabadnap nélkül

Érdemes már az indítás után két héttel betelepíteni őket. A vegyes csapat a legtöbb algafajtával megbirkózik majd, ezért mindenképp legalább 2-3 féle algaevő együttes használatát javasoljuk.

Az algaevők az algákat fogyasztják. Ezért algás akvárium esetén fontos, hogy külön ne etessük őket. Ha az akvárium teljesen algamentes, kifejezetten nekik szánt eleségekkel tarthatjuk őket kondiban.

 

A táblázatban egy javasolt darabszámot is megjelöltünk a mennyiségek miatt. 30 liter alatti akváriumok esetén kizárólag garnélákat használjunk.

Algaevő halak, garnélák, csigák

Az ajánlott mennyiség akvárium literszámhoz
Amano garnéla 6db / 30 L
Sakura garnéla "Red" 30db / 30 L
Törpe szívóharcsa 3db / 60 L
Sziámi algaevő 1db / 60 L
Süncsiga 4db / 30 L
Zebracsiga ​3db / 60 L

 

Amire mindenképp figyelj!

Az egyensúly kiemelten fontos a siker érdekében!

650 literes akvárium

Erős világításhoz vagy sűrűbben telepített akváriumhoz használj nagyobb szűrést. Ingadozó vagy elégtelen CO2 szint szinte biztos, hogy problémához vezet majd. Tápanyaghiány stresszt okoz a növényeknél, ami miatt végül jön az alga. Válassz a vízhőmérséklethez passzoló halakat és növényeket!

Fontos, hogy ne telepítsd túl az akváriumot és ne etess túl sokat. Ez túl nagy terhelést jelent az akvárium szűrésének.

Egy ideig ezek ellensúlyozhatók az algaevők és a karbantartások számának növelésével, de előbb-utóbb kicsúszik a kezünkből az irányítás és jönnek a problémák.

Rendszeres karbantartás

Megelőzni könnyebb a problémát, mint később kezelni

Akvárium karbantartás - Green Aqua

A rendszeres karbantartás akkor is szükséges, ha az akvárium hibátlan állapotban van. A heti karbantartások alkalmával 30-50% vízcsere fontos lépés a tökéletes állapot fenntartásához.

A karbantartások alkalmával figyeljünk a CO2 porlasztók, szűrőcsövek tisztaságára. A szűrőben lehetőleg havonta cseréljük a finom szűrőbetétet (perlon). A szűrőket pedig a karbantartások alkalmával ápoljuk is, hogy a tömítésekkel ne legyen állandó probléma a későbbiekben.

Világosabb, napos helyen lévő akváriumokhoz kifejezetten javasolt az UV lámpa. Így elkerülhető a zöld víz és a lebegő algák megjelenése.

Blackout egy hatékony módszer az algák ellen

Sötétkúra az algák ellen tisztán, vegyszerek nélkül

Blackout, hatékony módszer az algák ellen!

A problémákat nem szűnteti meg, de az aktuális algainváziót megtizedelhetjük vele. Mindezt úgy, hogy semmilyen vegyszert nem használunk. A sötétkúra 5 nap után igazán hatásos. Ez a legtöbb alga fajtát elpusztítja.

A módszer lényege röviden, hogy az akváriumot becsomagoljuk, hogy fény ne érje. Fólia, karton, takaró, bármit használhatunk erre a célra. Az akvárium világítást 5 napra lekapcsoljuk, etetés, tápozás és CO2 nincs és csak a szűrő üzemel folyamatosan a kúra ideje alatt. A kúra végén vízcsere javasolt, az elhalt algák és bomlástermékek eltávolítása miatt.

Fontos, hogy a sötétkúra után megtegyük a megfelelő lépéseket, hogy az alga ne lepjen el bennünket ismét néhány hét után. Például az algaevők létszámának bővítésével.

Dennerle Nano akvárium

Zavaros a víz?

Ha barna vagy épp tejszerű a víz

A víz lehet barnás színű a benne lévő dekorációktól, vagy más szennyeződéstől is. Ezen gyorsan javíthatunk speciális víztisztító anyag segítségével, mint a Purigen. Ha tejszerű, opálos a víz, oda a pelyhesítő anyagokat javasoljuk. Ezek összegyűjtik a szemmel alig látható részecskéket és a szűrő segítségével rövid idő alatt eltávolítják őket.

Ezek nem kifejezetten algához kapcsolódó esetek, de legalább annyira bosszantóak tudnak lenni heteken át. Szerencsére van megoldás az ilyen jellegű esetekre is.

60 literes akvárium - Green Aqua

Nem úgy működik az akváriumod, ahogy kellene?

Ha segítségre van szükséged az akváriummal kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Kell ennél erősebb? Chihiros WRGB II Pro Következő Az akváriumi szűrőanyagok típusai
Ugrás fel