0%
Inspiráció - Hogyan építkezzünk látványosabban?

Az aquascaping és az ADA által megálmodott Nature Aquarium stílus erősen a természet adta látványvilágból építkezik. Természetes dekorációk, változatos víz alatti fauna, káprázatos színek és formák. Csak a fantáziánk szab határt, milyen látványvilágot álmodunk meg saját akváriumunkba.

Van aki a természetet járva, filmeket nézve, az internetet böngészve gyűjti ezeket az inspirációs képeket, van aki más akváriumok alapján finomítja saját elképzelését, ellesve az ott használt technikai megoldásokat.

Mindkettő járható út, most az utóbbi módszert mutatnánk be kicsit közelebbről, a múlt évi IAPLC 2020-as verseny akváriumaiból szemezgetve. Mert tanulni a legjobbaktól érdemes!

LÉPJ KI A KOMFORTZÓNÁDBÓL
és építs valami egészen mást!

A technikánk, a stílusunk folyamatosan változik a hobbiban eltöltött évekkel, de ha mindig ugyanazt építjük és nem próbálunk ki új dolgokat időnként, elveszítjük a kihívás örömét és talán az érdeklődésünk is alábbhagy idővel. Merjünk kilépni a komfortzónánkból, hiszen egy csomó dolgot tanulhatunk belőle és nem feltétlenül csak akkor, ha versenyre építünk.

Az aquascaping versenyek legjobbjai folyamatosan ebben a személetben építenek, gyakran a határaikat feszegetve. Így készülnek minden évben a legszebb akváriumok, amiből most hármat mutatunk be nektek.

EXTRÉM LÁTVÁNYVILÁG
Siak Wee Yeo / Malaysia - World Ranking 1

Káprázatosan extrém látványvilág Siak akváriuma. De milyen technikákat használt az építéshez? Az akvárium vázát egy vasfa építmény adja, ami több darabból van összeállítva. A horizontális minták és formák megtörésére függőleges fadarabokat ragasztott az építmény két végére, A fa dekoroktól lelógó Micranthemum Monte Carlo növény tovább erősíti ezt az indás hatást.

A front részre homok került, ami megtöri az egybefüggő talajtakarót, illetve a világos csüngő növényeket ellensúlyozva apró, lassabban növő, sötétzöld mohákat használt az előtérben, melyekkel kellően részletesre sikerült az aljzat is. Mohák közül leginkább Fissidens és Riccardia van nagyobb mennyiségben használva. Mindkettő lassú moha, sok részlettel, így a karbantartást is kordában lehet tartani. Az egész építmény mögé stem növények kerültek ami tömeget és egy új dimenziót ad az akváriumnak.

Fontos, hogy a halválasztás illeszkedjen a részletes berendezéshez. Itt az akvárium mérete és a berendezés lehetővé tette, hogy ékfoltos razbórákat használjon a berendezéshez, amik egyébként remek kontrasztot adnak és egy ilyen berendezés esetén gyakran úsznak csapatban is.

ERDŐ A NAPPALIBAN
Roger Goh / Singapore - World Ranking 5

Roger akváriuma az igazi erdős látványt hozza, amit gyakran látunk versenyeken a mai napig. A sötét erdei hangulathoz világos előtéri homokot választott, ami apró bazalt szerű kövekkel van díszítve. Itt a világos szürke szín kifejezetten segíti a természetes látványt. A fák alatt már láva kövek vannak, mert színben ez passzol a legjobban a fákhoz.

Az erdei látvány elmaradhatatlan kelléke a moha. Itt leginkább Fissidens és talán Willow mohát használt a különleges levélforma miatt. A sötétzöld mohafoltokat kis méretű Anubias, Bucephalandra és Monte Carlo növényekkel töri meg. Ez adja az előtér változatosságát. A lombkoronához Bolbitist használt, ami az akvárium mérete miatt arányosan mutat. Az erdő hátterébe egy világos növény került, amitől derengőnek tűnik a távoli látvány. Erre Ceratopterist vagy finomabb levelű, lágyabb növényeket is használhatunk. Ahogy az előző layoutnál, a halválasztás itt is tökéletes lett. A parázslazac ideális rajhal és a zöld növényekhez remek kontrasztot ad.

A layout nehezen karbantartható a részletesség miatt, de a látvány mindenért kárpótol.

A VÉGTELEN MÉLYSÉG
Luis Carlos Galarraga / Brazil - World Ranking 7

Luca akváriuma több szempontból is érdekes. Megmutatja, hogy az egyik legnépszerűbb Seiryu dekorkőből mennyire változatos látvány is építhető, de a layout mégsem az a tipikus iwagumi berendezés, ahol a kövek vannak a főszerepben. A minimalista stílust a növények egyensúlya mozdítja el egy izgalmas irányba. A kövek elhelyezésével - a front üveg felé mozgatással - pedig egy végtelen mélynek tűnő layoutot épített.

A dekorációs homok itt is fontos elem. Az átmenetre apró bazalt / kavics került. A kövek mérete hátrafelé folyamatosan változik. Az előtérben emiatt a részletek kiemelten fontosak. Marsilea növényt használt a moha előtt a változatos levélforma miatt. Fontos, hogy több textúrát használjunk és ne legyen homogén egy ilyen nagy előtér. A sziklák éleit is moházta a természetesebb hatás eléréséért. A háttérbe pedig többféle stem növény került, melyek a súlyt adják a berendezéshez, de ezen kívül a színekért és a teljes tükröződésért is felelnek. Az építmény miatt nem látjuk a stem növények alsó részét, csak a legszebb, színes felső részük látható.

A layout hosszabb távon is karbantartható a minimalista stílus miatt, de a stemek a háttérben folyamatos nyírásra szorulnak, ezért mindig van mit dolgozni egy ilyen berendezéssel.

A LEGRANGOSABB VERSENY
Ha kedvet kaptál a megmérettetéshez

Idén is megrendezésre kerül a legnagyobb aquascaping verseny, az IAPLC. Ha a fentiek alapján kedvet kaptál a nevezéshez, megteheted a verseny honlapján. A regisztráció ingyenes. A résztvevők akvárumai pedig megjelennek a későbbi nyomtatott könyvben is.

A versenyre április 1-től május 31-ig lehet nevezni a lenti gombra kattintva.

IAPLC 2021 NEVEZÉS