INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Hygrophila pinnatifida - egy igazán különleges növény

0%
Hygrophila pinnatifida - egy igazán különleges növény

A Hygrophila pinnatifida egy rendkívül univerzális növény, egyedi levélformával, amely az indiai Nyugat-Ghatokból származik. Évtizedek óta megtalálható az akvarisztikai boltokban, azonban első pillantásra nem tűnik feltűnő jelenségnek. Mégis, sok akvakertész előszeretettel használja a Hygrophila pinnatifida-t a növényes akváriumaihoz, akár talajba ültetve, akár epifita növényként, vagy a vízfölé kinövesztett elemként. Ha még nem tartottad ezt a lenyűgöző növényt az akváriumodban, a cikk elolvasása után ez valószínűleg már nem így lesz… :)

Hygrophila pinnatifida zselés labor növény

 

Forma és szín

A Hygrophila pinnatifida szilárd vöröses szárral és „tarajos” szélű levelekkel rendelkezik, melyek különböző színűek lehetnek. A látható színezet külső tényezőktől függ, mint például a megvilágítás vagy a tápozás. A páfrányszerű levelek színezete zöldes, barnás, sárgás és vöröses tónusokat tartalmazhat a felső oldalán. Ugyanakkor az alsó levéloldal viszont bordó tónusú, ami még imádnivalóbbá teszi a Hygrophila pinnatifida-t.

Hygrophila pinnatifida

Tartás – ültetés, vágás és szaporítás

Két általános lehetőség létezik a Hygrophila pinnatifida akváriumba ültetésére. Vagy ültesd be az aljzatba, hogy bokorszerű növényt érj el, vagy rögzítsd epifitaként fára, vagy kőre, ragasztóval, netán cérnával. A hobbiban csak néhány „száras” növény mutat ilyen rugalmasságot ültethetőséget illetően. A Hygrophila pinnatifida folyamatosan törekszik a vízfelszín, vagy a világítás felé. A függőleges hajtások rendszeres nyírása szükséges, ha kompakt és vízszintes növekedést szeretnél elérni. Idővel a fölfelé törekvés üteme lelassul, megáll. 

A növénynek mérsékelt növekedési üteme van, de gyorsabban növekszik, ha erősebben tápozzuk akváriumunkat. Jól bírja a metszést és tegyük is meg, ha alacsonyan és az eredetileg neki szánt helyen szeretnénk megtartani.
A szaporítása igen egyszerű; a szárak ollóval levághatók két levélköz között, és átültethetők egy másik helyre. Az oldalirányba törekvő hajtásokkal még egyszerűbb a dolgunk, mivel itt a növény már gyökereket is növesztett, ha ezeket a részeket vágjuk le, még eredményesebben szaporíthatjuk.

Hygrophila pinnatifida

Tápozás – trágyázás, világítás és CO2

A legtöbb vízinövénykertészet a Hygrophila pinnatifida-t könnyen, vagy közepesen tartható növényként kategórizálja be. Jó eredménnyel tartható még low-tech akváriumokban is. Ennek ellenére a high-tech akváriumokban mutatja meg igazi szépségét. Az erős megvilágítás, a CO2 használata és a rendszeres tápozás hatására sűrűbb, kompaktabb és színesebb lesz. Intenzívebb vöröses elszíneződést mutathat a nitrát (NO3) utánpótlás korlátozásával (10 ppm alatt). A Hygrophila pinnatifida elviseli a tápanyagban szegényebb környezetet, de idővel tápanyaghiányos tüneteket fog mutatni. Leginkább a kálium (K) szintjére ügyelj és lehetőleg 5-10 ppm között tartsd. Ellenkező esetben káliumhiány lép fel. Ilyenkor a levelek széle elkezd sárgulni, az idősebb levelek pedig kilyukadnak. A vízparamétereket célszerű megfelelő víztesztekkel ellenőrizni.

Hygrophila pinnatifida

Epifita tartás

Sok akvarista a Hygrophila pinnatifida-t epifitaként használja és vasfára vagy sziklákra ülteti akváriumának felső régiójába. Ilyenkor értelemszerűen közelebb kerül a fényhez, ami erősítheti a vörös elszíneződést. Továbbá lehetővé teszi a levél gyönyörű bordó alsó oldalának megfigyelését is. A Hygrophila pinnatifida és a moha kombinálása is fantasztikus megjelenést biztosít. Gondoljunk csak arra, hogy idővel bebokrosodik és a magasabb területekre ültetve árnyékos régiókat képezhet maga alatt. Jó ötlet a kevésbé fényigényes növényeket (pl. Anubiasok) ilyen árnyékos területeken tartani.

Hygrophila pinnatifida

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, a Hygrophila pinnatifida egyre inkább epifitaként használatos, mégsem szabad megfeledkezni a hagyományos, talajbaültetéséről sem. Egy nagyobbra nőtt pinnaifida bokor látványosan töri meg a durvább hardscapek látványát is.

Lágy leveleit jól mozgatja a szűrőből kiáramló víz. Sokak szerint pálmafák lombjához hasonlatossá teszi.

A Hygrophila pinnatifida minden akváriumban használható?

Minden lehetséges. Még egy nano akvárium is megfelelő otthona lehet ennek a növénynek. Természetesen ilyenkor erősen javallott a növény rendszeres nyírása.

Hygrophila pinnatifida

Növény profil

  • Származási hely: India
  • Család: Acanthaceae
  • Típus: Száras növény (futó)
  • Növekedés: Közepes
  • Magasság: 15-40 cm
  • Szélesség: 15-30 cm
  • Fényigény: 0,50 (≥) Watt literenként
  • CO2-igény: 6-14 mg literenként

Emers (vízfeletti) nevelés

A Hygrophila pinnatifida a legtöbb más vízi növényhez hasonlóan emersen is tartható. Sokszor képes magától is áttörni a vízfelszínt és a felszín fölé nőni. Ezek a levelei világoszöld színűek, szélesebbek, de rövidebbek lesznek, mint a víz alatti (submers) formája. Nappali fényviszonyok között tartva valószínűleg tavasszal kezdi hozni a csodálatos apró lila virágait. Jellegzetes levélformája révén a növény paludáriumban vagy Wabi-kusához is jól használható.

Hygrophila pinnatifida a Tropica kertészetből

Segítségre van szükséged a megfelelő növények kiválasztásában a következő növényes akváriumhoz?

Ügyfélszolgálatunk örömmel segít a megfelelő növények kiválasztásában. Sőt, az akváriumok és az aquascaping gyönyörű világával kapcsolatos egyéb kérdésekben is segítünk!

Előző Chihiros akvárium világítások - melyik lámpát válasszam? Következő A diszkoszhal szakszerű tartása
Ugrás fel