INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Hogyan védjük meg garnéláinkat a szűrő- és felszíntisztító szívóágától?

0%
Hogyan védjük meg garnéláinkat a szűrő- és felszíntisztító szívóágától?

Egyes akvárium szűrők és felszíntisztítók komoly veszélyt jelenthetnek az akváriumaink kisebb lakóira, köztük a gyönyörű, apró garnélarákfajokra. Mi történhet, ha nem figyelünk kellőképpen ezeknek a műszaki berendezéseknek a biztonságára? Ebben a cikkben azt szeretnénk bemutatni, hogyan lehet a különböző szűrőket és felszíntisztítókat (vízfelszín leszívókat, skimmereket) biztonságosabbá tenni a garnélák szempontjából.

Miért fontos a garnéláknak az extra biztonság?

A 15 mm-től 40 mm-ig terjedő teljes kifejlett nagyságú garnélák nem számítanak kifejezetten nagynak az akváriumban tartható előlények csoportjában. Ha az édesvízi garnélák megtalálják a számukra megfelelő feltételeket, akkor akár utódokra is számíthatunk (a frissen kikelt garnélák 1-2 mm nagyságúak vagy még kisebbek is lehetnek). Apropó, ha új vagy a hobbiban, és még nem láttál édesvízi garnélát, akkor mindenképpen ismerkedj meg velük! Imádnivalóak, gyönyörű színük van, és rendkívül változatosak: több mint 300 Caridina és Neocaridina fajt ismerünk!

CRS garnéla - Green Aqua

A garnélák számára az algák, a bomló szerves anyagok és a biofilm (a felülethez tapadt mikroszkopikus élőlények) biztosítanak táplálékforrást az akváriumban. Állandóan az eleséget keresik, az akvárium egyfajta svédasztal a számukra. A bejáratott akváriumban az összes felületet biofilm fedi, esetenként pedig algák lepik el a növényeket és a berendezést. Következésképpen a szűrő- és felszíntisztító alkotóelemein is lerakódik valamennyi ezekből. Ez pedig felkeltheti a táplálék után kutató garnélarák érdeklődését.

Mi történik, ha garnéla kerül a szűrőbe vagy a felszíntisztítóba?

A szűrő üzemszerű működése miatt előfordulhat, hogy egy garnélát beszippant a szűrőáram. A legrosszabb esetben az apró, törékeny élőlényt a szűrő rotorja (az impeller egy forgóalkatrész) fogja bedarálni. A felszíntisztítók esetében ez másként néz ki, mivel a felszíntiszítóban lévő szivacs általában megakadályozza, hogy a garnéla a rotorházba jusson. Ennek ellenére, ha a felszíntisztító éjjel nappal üzemel, akkor nem biztos, hogy a csapdába esett garnéla vissza tud találni a jól megszokott élőhelyére. Mindkét negatív forgatókönyv a garnéla súlyos sérüléséhez vezethet, vagy akár véget is vethetnek a garnéla egyébként gondtalan életének. Lássuk, mit is tehetünk annak érdekében, hogy akváriumunk garnélabiztos legyen.

Belső szűrők

Számos nano akváriumszett tartalmaz belső szűrőt. Sajnos a legtöbbjük nem alkalmas garnélatartásra, mert a beömlőnyílásuk (szívóág) nem elég védett. Ezek a szűrők a szűrőházba vágott réseken keresztül szívják be a vizet. A rések csapdába ejthetik a kisebb méretű felnőtt garnélákat vagy a fiatalabb példányokat.

Egyes gyártói megoldásnak hála, vannak belső szűrők, amelyek garantálják garnéláink biztonságát. Tökéletes példa erre a Dennerle egyik belső szűrője, erre külön felszerelhető a Dennerle Nano BabyProtect, amely védi a kisméretű garnélákat. Mi a teendő azonban akkor, ha már megvan a belső szűrőnk, de nem rendelkezik speciális garnélavédelemmel? A probléma orvosolható, csupán annyit kell tenni, hogy lefedjük a szűrőház szívónyílásait nejlonharisnyával vagy aprószemű szűrőszivaccsal.

Külső szűrők

Minden külső szűrőhöz számos szívó oldali és nyomóoldali műanyag cső jár; ezek a külső szűrő vízbeáramlási és kiáramlási rendszerének részét képzik. Itt is használhatjuk a hagyományos nejlonharisnyás megoldást, a harisnyával bevonva a szűrő szívócsövét, így kímélve garnéláinkat.

Sok akvakertész nem szereti ezeket az eredeti műanyag alkatrészeket használni. Mi is üveg vagy fém ki- és befolyócsöveket használunk (Lily Pipe-okat), ezek vizuálisan sokkal jobban néznek ki, ezért részesítjük őket előnyben. Az átlátszó üvegből vagy rozsdamentes acélból készülő befolyócsövekre (szívó ág) úgynevezett szűrővédők helyezhetők fel, ezek takarják el a bemeneti nyílásokat. A szűrővédők gumi végű, rozsdamentes acél hálóból készült hengerek, ezek megakadályozzák, hogy az akvárium kisebb lakói a szűrőbe kerüljenek. Megvédik továbbá a felnőtt garnélákat attól, hogy a lábaikat megsebesítse a szűrőbe érkező erős vízáram.  A szűrővédők használata erősen ajánlott. Könnyen telepíthetők és tisztíthatók, és mindig megbízhatóan helytállnak.

Akasztós szűrők

Az akasztós szűrő bemenetének, azaz szívó ágának alsó része hasonló a külső szűrőkhöz használt üveg kifolyócső végéhez. A szűrővédőket azonban csak adott méretű szívóágakra lehet ráhúzni. Ha egy szűrővédő nem húzható rá az akasztós szűrő szívócsövére, akkor jó alternatíva lehet az apró szemcsés szivacs használata. Vágjuk méretre a szivacsot, majd egy ragasszuk össze a széleit egy kevés pillanatragasztóval. Ragasztás után a szivacsnak úgy kell kinéznie, mint egy henger, amelynek a közepe ráhúzható a szűrő csövére. Az átmérő lehet egy kicsit kisebb is, mint a szűrőcső átmérője, a szivacs valamennyit enged.

Az akasztós szűrők használata megbízható megoldásnak bizonyulhat, különösen a nano akváriumok esetében, ezeket a garnélatartók általában előnyben részesítik. Amint a „akasztós szűrő” elnevezés is sugallja, a szűrő az akvárium oldalsó vagy hátsó üvegére akasztható. Az akasztós szűrő szintén külső szűrőnek minősül, mert csak a szűrő bemenetét (szívócsövét) helyezzük a vízbe; a szűrő többi része az akváriumon kívül van. Továbbá, a külső szűrőkkel ellentétben az akasztós szűrőknek nincs csövezése és nem kell nekik helyet biztosítani a bútorban az akvárium alatt.

Seachem Tidal akasztós szűrő

Felszíntisztítók (skimmerek)

A felszíntisztítók biztosítják a kristálytiszta vízfelszínt és segítik az akvárium aktív gázcseréjét a felszínen keresztül. Sajnos a legtöbb felszíntisztítónak ugyanaz problémája: a garnélák és a kis halak bele tudnak kerülni, és nem igazán tudnak kijutni belőle. A különböző márkák felszíntisztító úszóinak (a felszínen úszó elem) kivágásai általában túl nagyok egy kisebb termetű állat számára. A probléma megoldása ismét csak egy újabb kiegészítő vásárlása, vagy a barkácsolás. Az Eheim gyárt garnélavédőt az Eheim Skim 350-es felszíntisztítójához. Alternatív megoldásként pedig ott van a Green Aqua terméke, a Skimmer 350 úszó - garnélavédelemmel.

Tipp: Ha a felszíntisztítót kikapcsoljuk, akkor a garnélák ki tudnak belőle úszni. A siker érdekében nem szabad folyamatosan üzemeltetni a felszíntisztítót az akváriumban. Használjunk időkapcsolókat vagy egyéb intelligens konnektorokat, időzítsük a felszíntisztító működését úgy, hogy naponta 1-2x kapcsoljon csak be, rövidebb időre.

Az új Oase felszíntisztítók elvileg garnélabiztosak, mivel más kialakítással készültek, de továbbra is érdemes időzítővel használni ezeket is.

Oase Crystalskim felszíntisztító, skimmer

Ajánlás

Ne feledjük, hogy még az ésszerű otthoni barkácsmegoldások a technikai eszközök teljesítmény-csökkenését eredményezhetik, vagy akár negatívan is befolyásolhatják az élettartamukat. Ha van rá módunk, akkor a igyekezzünk előnyben részesíteni a minőségi termékeket a barkácsolással szemben. A professzionális beszállítók a késztermékeiket állandó minőségellenőrzésnek vetik alá, ezért is javasolt a használatuk.

Megválaszolatlan kérdések maradtak benned vagy segítségre van szükséged?

Amennyiben további kérdéseid vannak azzal kapcsolatban, hogy hogyan biztosítsd a lehető legbiztonságosabb élőhelyet az akvárium lakói számára, az ügyfélszolgálatunk örömmel segít! Természetesen a jelen témától eltérő esetekben, az akvakertészet világával kapcsolatos egyéb kérdésekkel is kereshetsz minket bizalommal!

Előző A diszkoszhal szakszerű tartása Következő A legfontosabb növény hiánytünetek az akváriumban
Ugrás fel