CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium indítás

Hogyan válasszunk akvárium aljzatot?

0%
Hogyan válasszunk akvárium aljzatot?

Akváriumi aljzat választásakor elsődlegesen az aljzat célja legyen a döntő. Ugyanis nagyon sok funkciója lehet egy talajnak. Tegyük fel magunkban a kérdést: pontosan milyen akváriumot is szeretnék? 

Kavics aljzat

Kezdő akvaristák számára a leginkább egy trópusi-vegyes (növényes/halas) akvárium ajánlott. De persze mindenki bátran választhat kezdésnek bármely más kategóriába sorolható akváriumot, hiszen ha alaposan utánaolvas, bármilyen akváriummal el lehet indulni. Térjünk azonban vissza a legtöbbet választott trópusi-vegyes akváriumhoz. Amennyiben csak a legkönnyebben tartható növényeket szeretnénk beletenni és a lehető legkevesebbet bíbelődni a növényzettel, akkor a legjobb választás egy apró szemű kavics lehet. (minimum 4-5cm vastagon)

A képeken látható hengerelt bazalt szemcsemérete ideális, ráadásul tökéletesen át van mosva, azonnal önthető az akváriumba. A szemcsék élei el vannak tompítva, ezért olyan fenéken keresgélő bajszos harcsák alá is tehető, akik érzékenyek az ilyesmire. Amennyiben csak ez kerül aljzatnak, abban az esetben remekül átporszívózhatók, az úgynevezett aljzattisztítókkal

A működésük egyszerű, miközben a csövön keresztül eresztjük le a vizet az akváriumból, a kiszéledesedő hengeres részt nyomkodjuk a talajba. A vákum megemeli az aljzatszemcséket és a közészorult szennyeződéseket kiszívjuk. 

Növény táptalaj

Amennyiben szeretnénk kicsit többet tenni a növényeinkért, akkor a fenti talaj alá elhelyezhetünk (1-2 cm vastagon), úgynevezett növénytáp talajokat. Ez egy amolyan "trágya" féle a növényeknek, amitől sokkal gyorsabban fognak nőni.

Mennyi talajra van szükségem?

Aljzatokból sok kiszerelés létezik, hogy a kis, közép, vagy nagy akváriumokhoz is találjunk gazdaságos megoldást. A megfelelő mennyiség kiszámításához az általános iskolában tanult alapterület szorozva magassággal számítással juthatunk dűlőre. Egy gyors szemléltető példa: 

Adott egy 64 literes akvárium (60cmx30cmx36cm). Szeretnénk bele megfelelő mennyiségű növénytáptalajt és fölé megfelelő mennyiségű aprószemű kavicsot tenni. 

Növénytáptalajból 1 cm vastagon: Ebben az esetben az alap terület 60cmx30cmx1cm=1800 cm³ (ez pedig 1000-el osztva 1,8 liter)  Egyszerű szorzás és egy laza átváltás, nem kell megijedni tőle. 
Aprószemű kavicsból 5 cm vastagon: 60cmx30cmx5cm= 9000 cm³ => 9 liter

Agyagos növény talajok

Az aljzatok világában van egy nagyon figyelemreméltó típus. Ők az agyagos talajok, vagy általános növénytalajok. Őket akkor érdemes választani, ha szeretnénk a növényekkel komolyabban foglalkozni, esetleg kacsintgatunk az akvakertészet irányába. Ha pedig teljesen eltökélt szándékunk, hogy szeretnénk elmélyedni az aquascaping világában, akkor csakis ezek a talajok jöhetnek számításba.  

ADA Aqua Soil Amazonia növény talaj

Alájuk ugyanazzal a számítási módszerrel kerülnek táptalajok, de tisztításuk a fent bemutatott eszközzel nem javasolt. Ugyanis ezek a speciális égetett agyaggranulátumok nagyon jól egyben maradnak akár évekig a víz alatt, de azt nem bírják, ha morzsoljuk, vagy erősen bolygatjuk őket. Nincs is rá szükség, hiszen nem véletlenül hívják őket aktív talajnak is, mivel komoly szerves anyag lebontó baktériumkolóniák képesek elszaparodni rajtuk(benne), ami óriási kincs az akvarista számára. 

Dekorációs homok

Végül van még egy aljzat típus, amit legtöbbször dekorhomokként emlegetünk, de vannak olyan sügér tartó akvaristák, akik csak ezt teszik aljzatnak. 

Az akvakertészek az akvárium homokból alakítanak ki folyómedreket, vagy imitált partszakaszokat, de természetesen önmagukban is alkalmasak akváriumi aljzatnak. 

Növényes akvárium Green Aqua

A homokos talajok nagyon szépek, de főleg a világos színűek nagyon látványosan koszolódnak, algásodnak. Akkor válasszunk ilyet, ha hajlandóak vagyunk a tisztántartásukkal foglalkozni. A talajon keresgélő halak, garnélák nagyon szeretik, de arra is ügyeljünk, hogy könnyebben tömörödnek, ezáltal a beleszorult szerves anyagok rongálhatják a víz minőségét.  

Előző A Sumida akvárium története 1.rész Következő Hogyan szaporítsuk halainkat?
Ugrás fel