CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium CO2

Hogyan tisztítsuk a CO2 diffúzort, hogy mindig tökéletesen működjön?

0%
Hogyan tisztítsuk a CO2 diffúzort, hogy mindig tökéletesen működjön?

A CO2 diffúzor az akvárium szén-dioxid rendszerének lelke. Ahhoz, hogy fenntartsuk az optimális működését, rendszeresen tisztítani kell.  A diffúzorokat többféle anyagból is készíthetik, így a karbantartás módja is eltérő lehet. Egy dologban viszont minden CO2 diffúzor megegyezik: ez pedig a bennük lévő kerámia porlasztó. Ezt a részt rendszeresen kell tisztítani, hiszen a rajta lévő apró pórusok könnyen eltömítödhetnek. Ilyenkor a diffúzor nem az elvárt módon működik, így érdemes figyelni a rendszeres takarításra. Ebben a cikkben megmutatjuk, melyik karbantartási módszer a leghatékonyabb.

Aquario CO2 diffúzor növényes akváriumban

Hogyan tisztítsuk a CO2 diffúzort?

A kereskedelemben többféle különböző márkájú klór alapú speciális tisztítószer is kapható, melyek akril, üveg vagy kerámia felületek tisztítására egyaránt használhatóak. Ezeknek a termékeknek nagy előnye, hogy gazdaságosabbak és kevésbé szagosak, mint a hagyományos klóros tisztítószerek. A háztartási tisztítószerek közül csak olyat használjunk, amiben nincsen illatanyag-adalék.

Tisztítási módszerek típusonként:

Üveg és akril diffúzor: Ezeknek a tisztítása talán a legegyszerűbb. A diffúzor a hozzá csatlakoztatott CO2 csővel együtt könnyedén leszerelhető a helyéről. Miután levettük, helyezzük klórfürdőbe (például egy pohárba). Előnyös, ha a diffúzort közben nem állítjuk le, hanem tovább üzemeltetjük. Ilyenkor a szén-dioxid megakadályozza, hogy a diffúzor belsejébe klór kerüljön, így a későbbiekben csak a diffúzor felületéről kell majd eltávolítani a klórmaradványokat. A kerámia porlasztókő nem kivehető a diffúzorból, ne próbáljuk meg eltávolítani azt.

Rozsdamentes acél CO2-diffúzorok: A legtöbb rozsdamentes acélból készült diffúzor lecsavarozható tisztításkor, porlasztócserekor. Ezáltal a kerámia porlasztó egyszerűen tisztítható a már említett klórfürdőben anélkül, hogy a tisztítószer érintkezne a rozsdamentes acéllal. Ezt azért fontos elkerülni, mert ha a rozsdamentes acél érintkezik a klórral az nagyban roncsolhatja a fémet. Javasoljuk, hogy legyen kéznél egy második porlasztó, hogy a tisztítás alatt is biztosítva legyen az akvárium CO2 ellátása.

Fém CO2 diffúzor

Inline diffúzorok: Mivel az Inline diffúzorok a külső szűrő nyomó ágának tömlőjére vannak bekötve, így a porlasztó eltávolításához először ki kell kapcsolni a szűrőt. Ajánlott ebben az esetben is beszerezni egy extra porlasztót vagy akár egy komplett pót Inline diffúzort, mivel a tisztítási folyamat túl sokáig tart, ennyi időre nem javasolt a szűrőket kikapcsolni. A hosszú szünet alatt sérülhetnek a számunkra hasznos baktériumkolóniák, illetve gyengülhet az akvárium biológiai ökoszisztémája is. Szerencsére ezt a fajta diffúzort nem kell olyan gyakran tisztítani, mint a hagyományos porlasztókat.

Aquario CO2 diffúzorok

Biztonsági utasítások

Nem megfelelő használat esetén a klór veszélyes és komoly károkat okozhat az akváriumban és az akvarista egészségében egyaránt. A biztonsági utasítások követésével azonban ez elkerülhető. A gyártó minden termékhez ad részletes leírást a használatról, így azt mindenképpen érdemes elolvasni. Mi is összegyűjtöttünk néhány dolgot, amelyekre fontos figyelni, ha klóros tisztítószerekkel dolgozunk:

  • Eldobható kesztyű viselete kötelező.
  • A tisztítás végeztével az alkatrészeket alaposan le kell öblíteni, majd egy csapvíz és klórtalanító vízkezelő (például Seachem Prime) keverékével megtöltött edénybe kell azokat helyezni. A biztos eredmény érdekében az alkatrészek legalább 15 percig legyenek az edényben. Üveg vagy akril diffúzor esetén ebben a „fürdőben” is maradjon az eszköz működésben.
  • FONTOS! Mielőtt a tiszta alkatrészek a helyükre kerülnek, mindenképp végezzünk rajtuk el egy „szagtesztet”. Ha erős klórszaguk van akkor újra át kell őket öblíteni, illetve szükség esetén megismételni a vízkezelős fürdőt.
  • Egy klórfürdő akár többször is felhasználható, ha a folyadékot megfelelő körülmények között tároljuk két tisztítás között (a gyártó utasításaiban van leírás a helyes tárolás módjáról). Általánosságban elmondható, hogy a klórt tilos közvetlen napfénynek kitenni, egy helyen tartani élelmiszerrel vagy takarmánnyal, illetve megfelelően szellőző helyiségben kell tárolni.

CO2 diffúzor a klóros áztatás utáni tisztításkor

Mikor van szükség tisztításra?

Sípoló diffúzor: A sípoló hang oka az üledék (pl: algák, szerves lerakódás) felhalmozódása, melyek eltömítik a kerámiabetét pórusait.

Feltűnően nagy szén-dioxid buborékok: Ha a normálisnál nagyobb buborékok jelennek meg, az is a betét eltömődésének egyértelmű jele.

A CO2 buborékok nem jutnak át: Ennek a jelenségnek csak nagyon kevés esetben okozója az eltömődés, hiszen ez egy szélsőséges jelenség: olyankor tapasztalhatjuk, ha extrém sokáig elhanyagoltuk a diffúzor tisztítását. Ha ilyet látunk, de a porlasztó nincs eltömődve, akkor a CO2 nyomáscsökkentő szelepben lévő túlzottan alacsony nyomásra gyanakodhatunk. Ilyenkor próbáljunk állítani a nyomáson, ellenőrizzük a palackot.

Szennyeződés jelenléte mechanikai hatás nélkül: A diffúzor kismértékű elszennyeződése általában nem vezet mechanikai problémákhoz, esztétikailag viszont zavaró lehet.

Milyen gyakran kell tisztítani a porlasztót?

A porlasztó tisztítási periódusa akváriumonként eltérő, így nehéz egy egységes időintervallumot megadni. A két tisztitás közt eltelt időt nagyban befolyásolja a biológiai ökoszisztéma állapota és az akváriumban lévő alga mennyisége. Ha beindul az algavirágzás, akkor gyakrabban kell tisztítani a diffúzort, hogy az megfelelően működhessen. Általánosságban elmondható, hogy az üveg diffúzorokat hetente, az akril diffúzorokat havonta, az inline diffúzorokat pedig 2-3 havonta érdemes tisztítani.

További kérdéseid maradtak a CO2 diffúzorok megfelelő karbantartását illetően?

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre. Szívesen segítünk bármilyen más, akvarisztikával kapcsolatos témában is.

Előző Hogyan szabaduljunk meg az akváriumban a cianobaktériumoktól - más néven BGA algától? Következő Sicce Space Eko+ és Whale külső szűrők
Ugrás fel