CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium növény

Könnyen tartható akváriumi növények gondozása

0%
Könnyen tartható akváriumi növények gondozása

Nincs is szebb látvány, mint egy növényekkel dúsan benőtt akvárium, melyben boldog halak úszkálnak. A kezdő akvarista fejében is egy ilyen kép él, melyet szeretne valóra is váltani. Az akváriumi növények tartása nem olyan nehéz, mint ahogy elsőre gondolnánk, viszont gondtalanul csak akkor tarthatjuk őket, ha tisztában vagyunk az igényeikkel.

Amennyiben még csak ismerkedünk a vízinövények csodálatos világával, válasszunk könnyen tartható, „csúnyán mondva” igénytelen akváriumi növényeket. Nem szeretem ezt a kifejezést, hogy igénytelen növény, mert ez azt sugallja, hogy nem kell vele semmit törődni, akkor is életben marad. Talán ez így is van, de mennyivel szebb lesz az ilyen növény is, ha kicsit is odafigyelünk a tartására... És higgye el mindenki, ezek a növények valóban kis energiaráfordítással is már csodálatos pompában fognak díszelegni.

Kedves Olvasó, ha már idáig eljutott az olvasással, akkor komolyan szeretne szép növényeket az akváriumába, máris mondom a „titkokat”.

  1. A fény erőssége nagyban meghatározza a választható növényeket. Kezdésnek az alacsony igényű, erősebben megvilágított akváriumnál akár a közepes fényigényű növényeket is választhatjuk. A megvilágítással kapcsolatban javaslom elolvasásra ezt az írásunkat.
  2. Van-e CO2 adagolás az akváriumban? Általában első akváriumban ez a kiegészítő még nem található meg, tehát csak olyan növényekben gondolkozzunk, amelyek nem igényelnek széndioxid adagolást. Ha kacérkodik a CO2 adagolással, érdemes átolvasni ezt a cikket. Addig is javasoljuk a folyékony kiegészítő szénforrások rendszeres adagolását, az általános növénytápok használata mellett.
  3. A Rendszeres növénytápozás a legfontosabb növényeink számára. Mivel az akvárium egy zárt rendszer, melyből a növények folyamatos növekedése miatt, könnyen elfogyhat a tápanyag (vagy akár csak valamelyik alkotóeleme), fontos, hogy szabályos időközönként, pótoljuk azt. Érdemes ezt is olyasmi rutinná tenni, mint a halaink etetését. Léteznek univerzális növénytápok, melyek még nem igényelnek komolyabb ismeretet. Ezek használatával biztos nem lövünk mellé.  Idővel persze ajánlott belemélyedni a növénytápok világába, mert a speciális tápok még jobb eredményt fognak hozni a későbbiekben. A másik érdekes és hasznos tápozási lehetőség a növények gyökereihez lenyomható tápok használata. Végül egy fontos szabály, hogy mindent csak módjával. A túl sok táp algásodáshoz, a túl kevés pedig a növények hiánytüneteihez később pedig pusztulásához vezet. Kezdő akvaristaként jobb, ha betartjuk a gyártók ajánlásait.

Amennyiben a fent leírt szempontokat szem előtt tartjuk, nem lesz baj a vízinövényekkel, legyen az igénytelen, vagy sem. A megfelelő tápanyagutánpótlással, fénnyel némi extra szénforrással, gyors növekedésnek indulnak és alig győzzük majd őket nyírni. De ez már legyen egy következő poszt témája. 

Előző Aquario Neo Media - a biológiai szűrőanyagok legújabb generációja Következő Akvárium készítés egyedi elképzelés alapján II. rész
Ugrás fel