CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium halak

Hogyan szaporítsuk halainkat?

0%
Hogyan szaporítsuk halainkat?

Sokszor felmerülő kérdés, főleg kezdő akvaristák részéről, hogy fognak-e szaporodni halaink az akváriumban? Erre sajnos egyértelmű választ nem lehet adni, hiszen a szaporodási hajlam minden halfaj és akár a saját halaink egyedi esetében is változó. Vannak akváriumi körülmények között könnyebben szaporítható és kevésbé, vagy akár egyáltalán nem szaporodó halak.

Könnyen szaporodó (időnként akár túlszaporodó) halak az elevenszülő és a „hamis” elevenszülő halak, melyek csoportjába tartozik számos közkedvelt hal, mint például a guppi(Poecilia reticulata), az endler guppi (Poecilia wingei) vagy a molly (Poecilia sphenops). Közepesen nehéz pl. kakadu sügér (Apistogramma Cacatuoides) vagy a habfészket építő sziámi harcoshal (Betta splendens), vagy nehéz pl. vörös neonhal (Paracheirodon axelrodi) számos ikrarakó hal szaporítása akváriumi körülmények között. Végül a fogságban nem, vagy csak igazán ritkán szaporodó halak pl. törpe szívóharcsa (Macrotocinclus affinis) melynek szaporításával csak akkor próbálkozzunk, ha tényleg komoly kihívást keresünk.

Lényegesen nagyobb a megszülető ivadékok életben maradási esélye, ha nem a társas akváriumban kelnek ki, hanem egy a számukra kialakított kisebb medencében, ahol nincs más hal, ami esetleg veszélyt jelenthet számukra. Az ilyen úgynevezett „ívató” medencék nem igényelnek különösebben drága felszereléseket. A méretük sem kell, hogy túl nagy legyen, 15-30 liter már elegendő, persze a nagyobb termetű halak (sügérek, diszkoszok stb.), nagyobb medencét igényelnek. Aljzat nem szükséges, viszont búvóhely, ami lehet egy dúsabb növény, pl. egy nagyobb adag moha, vagy hínárfélék esetleg kövek, vagy oldalára feketetett kerámia cserepek, mind- mind jók lehetnek. A szűrésüknél is kifejezetten az egyszerűbb légpumpával üzemeltethető szivacsszűrők az ideálisak, hisz nem okoznak nagy áramlást és a viszonylag kis „terheléssel” könnyen megbirkóznak. A világítást nem kell komolyan venni, itt a funkció csupán annyi, hogy mi láthassuk a halakat az akváriumban. Azonban egy fűtőszál mindenképpen jól fog jönni, mert az ideális hőmérsékleten tartott vízben sikeresebb az ikrázás és az ivadékok nagyobb számban maradnak majd életben. Fontos megjegyezni, hogy az akváriumot előre el kell indítani (1-2 hét), hogy érett (beállt) környezet fogadja mind az ikrázó párt, mind a frissen kikelt ivadékokat. Ideális az új akvárium vizének nagyrészét a tartó akváriumból átemelni, hisz ez a megszokott víz, a szaporodásra készülő párnak. Persze hogy ki kerül majd az ívató medencébe, az már halfaj függő. Fajonként eltérő, hogy a párt, a nőstényt, netán csak a hímet a lerakott ikrákkal, vagy csak az ikrákat helyezzük-e át bele.

A lerakott és sikeresen megtermékenyített ikrák néhány napon belül kikelnek. Az ivadékok az első 2-3 napban még nem táplálkoznak, a hasukon látható szikzacskójukból jutnak tápanyaghoz. Ez hamarosan felszívódik, ezután lehet őket elkezdeni pl. frissen keltetett artémiával etetni. Amint elérték az 1-2 cm-es méretet, visszahelyezhetjük őket a társas medencébe. Ezzel kapcsolatban egy jó tanács: érdemes ezt a lámpa felkapcsolása előtt, vagy után végezni.

A halak ívása, az ikrák őrzése, az ivadékok gondozása csodálatos dolog! Szerencsések lehetünk, ha ezt végig nézhetjük csupán egy vékony üvegen keresztül.

Előző Hogyan válasszunk akvárium aljzatot? Következő Az első növényes akvárium. Hogyan kezdjük el?
Ugrás fel