CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium CO2

Hogyan mérjük az akváriumban lévő CO2 szintet és miért fontos, hogy foglalkozzunk vele?

0%
Hogyan mérjük az akváriumban lévő CO2 szintet és miért fontos, hogy foglalkozzunk vele?

Az akvaristák között gyakran elhangzik jótanácsként, miszerint “Az akváriumi növényeknek fontos CO2-t (szén-dioxidot) bejuttatni". Valóban érdemes megfontolni, mert a növényeknek az egészséges növekedéshez és az élénk színek megtartásához elegendő mennyiségű CO2-re van szükségük. Azt viszont már ritkábban halljuk, hogy hogyan határozzuk meg az akvárium vizének CO2 szintjét, illetve, hogy ez miért fontos. Ebben a cikkben választ adunk erre a kérdésre.

A CO2 fontossága

A szén-dioxid nagyon fontos egy növényes akváriumban, mert jelentősen elősegíti a fotoszintézist és a növények egészséges fejlődését, megakadályozza az algák elterjedését és nagyban hozzájárul a kiegyensúlyozott vízi ökoszisztémához. Ha sikerül elérnünk és fenntartani a megfelelő CO2 szintet, csodálatos víz alatti világot hozhatunk létre.

Green Aqua növényes akvárium CO2 adagolással

Miért fontos figyelni a CO2 szintet?

Elsősorban az akváriumban élő állatok miatt, ugyanis a túl magas CO2 koncentráció mérgező, egyes esetekben végzetes is lehet számukra. A 30 mg/l vagy alatti CO2 szintet a legtöbb akváriumi lakó jól tolerálja, nem veszélyes számukra. Mindenesetre ajánlatos még a beszerzésük előtt begyűjteni a megfelelő információkat az adott állatok életkörülményeiről, hogy el tudjuk dönteni, képesek vagyunk-e biztosítani az alapvető feltételeket.

A másik dolog, ami miatt szintén érdemes odafigyelni a CO2 szintre, az a növények fejlődése. A vízben oldódó CO2 túl alacsony vagy éppen túl magas szintje meghatározza, hogy a növények vagy az algák fejlődnek-e jobban. Ha többet szeretnél megtudni a CO2 ellátásról, érdemes megnézni a korábbi cikkeinket a CO2 reaktorokról és a CO2 befecskendezésről.

Hogyan mérjük meg a CO2 szintet?

A következőkben két eszközt mutatunk be, melyek segítségével meg tudjuk határozni a CO2 értékét az akváriumban.

CO2 drop checker

Ezt az eszközt a CO2 szint folyamatos megfigyelésére használják és általában az akváriumon belül helyezik el. Több méretben és jellemzően üvegből készülnek. A működéshez CO2 reagenssel kell megtölteni őket, erről a következőkben szintén szó lesz.

CO2 indikátor oldat

Indikátor oldat nélkül a CO2 cseppteszter leginkább egy homok nélküli homokórára hasonlít. A teszterekhez való reagens 4dkh kék bromotimolt tartalmaz, ez adja a leghatékonyabb és a legpontosabb eredményeket. A tesztoldat leolvasása egyszerű. Ha az oldat zöld, a CO2 szint megfelelő. Ha sárga, túl magas a víz CO2 tartalma, így azt csökkenteni kell. A kék szín azt mutatja, hogy túl kevés a CO2, növelni kell a mennyiségét. Vannak olyan 4dkh kék bromotimol oldatok is, amelyek 20 mg/l-nél mutatnak zöld színt. A Green Aqua boltban és webshopban a 30 mg/l-es CO2 indikátor oldat kapható.

JBL test - ProAqua Test CO2

CO2 buborékszámláló

A buborékszámlálók üveg és műanyag változatban is elérhetők. Félig vannak töltve vízzel vagy - jobb esetben - buborékszámláló oldattal. A buborékszámlálóban megjelenő buborékok segítségével mérjük a vízben lévő CO2 mennyiségét, a buborékok számát másodpercenként vagy percenként szoktuk meghatározni. De mivel a számláló buborékai nem egységes méretűek (terméktől függően változhatnak), ezért a CO2 buborékszámláló önmagában nem segít meghatározni a vízben oldott CO2 mennyiségét. Ezért a CO2 cseppteszter alkalmazása nagyon fontos, mert a CO2 buborékszámláló eredménye csak akkor értelmezhető, ha a CO2 teszter értékét a másodpercenkénti buborékok számához tudjuk viszonyítani.

Hogyan működik a CO2 drop checker és az indikátor oldat?

A CO2 indikátor oldatot a CO2 teszter (drop checker) gömbölyű részében helyezzük el, így nem érintkezik közvetlenül az akvárium vizével. Amikor a CO2 tesztert a víz alá merítjük, levegőkamra jön létre, pont úgy, mint amikor egy poharat fordítva merítünk a víz alá. A teszter nyílásán keresztül a CO2 bejut az akvárium vizéből a teszter levegőkamrájába, így éri el az indikátor oldatot. A CO2 mennyiségétől függően változik meg az oldat színe.

Aquario CO2 diffúzor - Green Aqua

Hogyan töltsük fel és hova szereljük az üveg CO2 Drop Checkert?

A CO2 szint az akvárium alsó részén, a talajhoz közel mindig alacsonyabb, mint a felszín közelében, mert a gáz folyamatosan próbál elszökni vízből. Ezért érdemes a drop checkert a CO2 diffúzorral ellentétes oldalon, közép magasságban elhelyezni. 

A drop checker feltöltése

  • Fogjuk meg a drop checkert a tapadókorongjánál és fordítsuk fejjel lefelé, úgy, hogy a nyílása felfelé legyen.
  • Csepegtessük bele az indikátor oldatot. Elég, ha a checker gömbölyű fej része kb. 30-40%-ig van töltve.
  • Csepegés közben lassan fordítsuk el a fejjel lefelé tartott checker szögét, hogy az megteljen a folyadékkal.
  • Ezután fordítsuk a chekert normál pozícióba, nyílással lefelé.
  • A művelet végén tisztítsuk meg a nyílás belsejét papírtörlővel, hogy eltávolítsuk a felesleges maradék oldatot.

Hogyan töltsük meg a drop checkert?

Hogyan helyezzük el?

  • Tartsuk a drop checkert nyílásával a vízfelület felé és merítsük a víz alá.
  • Rögzítsük a tapadókoronggal az akvárium magasságának körülbelül a felére vagy kicsivel afölé.

Tippek & tanácsok

Korlátozott CO2 oldhatóság

Az akváriumba juttatott CO2 nem mindig egyformán oldódik fel. Ennek oka, hogy a víz hőmérséklete igen jelentős befolyásoló tényező, ugyanis minél melegebb a víz, annál nehezebben oldódik benne a gázok többsége, így a CO2 is.

Tegyük fel, hogy októbertől májusig az akvárium vize viszonylag állandó, 22 Celsius-fokos értéken van, a CO2 teszter pedig zöld színű. Aztán eljön a nyár, az akváriumban a hőmérséklet 25 Celsius-fokra vagy még magasabbra emelkedik, a CO2 indikátor oldat kékre színeződik, pedig semmit sem változtattunk az akvárium beállításain. Ilyenkor jó, ha eszünkbe jut a hőmérséklet és a gáz oldhatósága közötti összefüggés. Folyamatosan szabályozni kell a hőmérsékletet, hogy a CO2 szintet állandóan optimális értéken tarthassuk. Erre a célra tökéletesen alkalmasak a hűtőventilátorok és egyéb kiegészítő felszerelések. Dönthetünk úgy is, hogy nem használunk hűtőberendezés, egyszerűen csak megnöveljük a CO2 adagolást. Ez azonban valószínűleg nem hozza meg a várva várt eredményt, mert a víz magasabb hőmérséklete korlátozza a CO2 oldhatóságát, így ebben az esetben a CO2 optimális értékét csak a víz hőfokának csökkentésével lehet újra elérni.

Green Aqua növényes akvárium CO2 adagolással

Az indikátor tesztoldat cseréje

Egy rosszul kalibrált CO2 tesztoldat természetesen nem fog pontos eredményt mutatni, ezért mindig győződjünk meg arról, hogy a termék valóban egy 4dkH standard oldat. A tesztoldat cseréjét 4-6 hetente javasoljuk, akár a karbantartási folyamat részeként. Így lesz valóban megbízható a teszteredményünk.

Túl magas CO2 szint

Ha azt látjuk, hogy az akváriumban a halaink közel úsznak a víz felszínéhez és levegő után kapkodnak (pipálnak), akkor valószínűleg jelentősen megnövekedett a CO2 szint, túladagolás történhet. Ilyenkor a vízben oxigénhiányos állapot van, amin egy azonnali jelentős, legalább 50%-os vagy ennél is nagyobb vízcserével segíthetünk. A friss víz újra nagyobb oxigén mennyiséget juttat az akváriumba és segít a CO2 eltávolításában is. A probléma okát mindenképp érdemes megkeresni és orvosolni, vagy ideiglenesen leállítani a CO2 adagolást és lassan fokozatosan visszaállni a megfelelő értékre.

További kérdéseid vannak a CO2 adagolással kapcsolatban?

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre. Szívesen segítünk bármilyen más, akvarisztikával kapcsolatos témában is.

Előző Melyik akvárium szettet válasszam? Következő Mennyi ideig tart egy CO2 palack? A válasz egyszerű! Vagy mégsem...?
Ugrás fel