CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium indítás

Az első növényes akvárium. Hogyan kezdjük el?

0%
Az első növényes akvárium. Hogyan kezdjük el?

Csodálatos víz alatti látvány, burjánzó vízinövények, kristálytiszta víz, egészséges tündöklő élővilág.  Aki először találkozik egy növényes akváriummal, azonnal a „nekem is kell egy ilyen” érzése ötlik fel benne. Ezután jön az elbizonytalanodás pillanata. Vajon képes vagyok én is egy ilyet alkotni? Sokszor amint belemélyedünk az aquascaping „tudományába”, szintén elbizonytalanító lehet a vízparaméterek, széndioxid szintek, tápanyagok sokasága.

De aggodalomra semmi ok, ez nem atomtudomány, az alap tudás elsajátítása után bárki bátran belekezdhet. A másik elbizonytalanító tényező az ár lehet, hisz mint sok más hobbiban, az akvarisztikában sincs olyan összeg, amit ne lehetne könnyedén elkölteni. Ebben a cikkben azzal foglalkozunk, hogy miképpen lehet a költségeket kordában tartani. Azonban azt érdemes már az elején leszögezni, hogy a drágább felszerelések nem véletlenül drágábbak. Általában jobb az anyagminőségük, hosszú távon gazdaságosabbak, vagy pontosabbak netán mutatósabbak. 

Az első növényes akváriumnál sokan bármilyen termék megvásárlásakor figyelembe veszik azt a tényezőt, hogy talán mégsem ez lesz az a hobbi, amiben örömemet lelem és mi van akkor, ha kidobok egy csomó pénzt az ablakon. Az alábbiakban végig megyünk a felszereléseken melyek az induláskor szükségesek és a kezdeti óvatos bizonytalanság szemszögéből keressük az optimális lehetőségeket.

Akvárium
Anyagát tekintve két típus létezik. Optiwhite (még tisztább üveg) illetve a normál, vagy hagyományos (Float) változat. Mivel az Opti üveg kb. kétszer annyiba kerül, mint a normál ezért racionális választás lehet az olcsóbbat választani, hisz évtizedekig csak ez az üveg létezett és el voltunk vele.
Nagyobb méretű akváriumok esetén komoly költségcsökkentő tényező lehet, ha az üveg kereszt vagy hosszanti merevítővel készül, hiszen így nem kell olyan vastag üvegből gyártani őket, mint a merevítő nélküli változatokat. A merevítő picit zavaró látványáért cserébe súlyos ezrek spórolhatók.

Szűrés
Az akvárium lelke a szűrés! Itt a megfontolatlan spórolás akár örök bosszúságot okozhat. Ha nem muszáj, ezen tényleg ne spóroljunk. Növényes akváriumok esetében a belsőszűrőket csak kis (40 liter alatti) akváriumokban használunk, de még ott is inkább akasztós szűrőt, vagy külsőszűrőt. Viszont hogy ha a teljesítmény és a szűrőtérfogat optimális, akkor már szinte mindegy, hogy márkásabbat, vagy kevésbé neves szűrőt választunk, a feladatot mindegyik el fogja végezni. Hosszú távon azért érdemes figyelembe venni a szerviz lehetőséget, alkatrészellátást stb. hisz általában így lesz egy olcsóbb szűrőből drágább...

Világítás
Növényes akváriumok esetében kardinális kérdés, hogy megfelelő fényerővel rendelkezzünk. Választhatunk viszonylag olcsó fénycsöves (T5) lámpát, melyek bár kikopófélben vannak, de éppen ezért az áruk nagyon kedvező és a fénycsövek cseréje sem drága. 

LED lámpák közt is találunk már jó ár érték arányú termékeket, de nagyon vigyázzunk, az olcsó LED lámpák általában nem tudják azt, amit ígérnek. Ha LED lámpában gondolkozunk, akkor nyugodt szívvel csak a közép árkategóriás típusokat ajánljuk.   

Szén-dioxid rendszer
Általában hosszú életűek és megbízható működésűek azok a rendszerek, amelyek kifejezetten akvarisztikai célra készülnek. Amennyiben más ipar hasonló eszközeivel szeretnénk csökkenteni az árat, akkor egy kevésbé precíz rendszert kapunk, ami a kezdetekkor okozhat sok bonyodalmat. Netán halaink halálát is okozhatja egy túladagolás. Tehát a javaslatunk az, hogy itt ne spóroljunk. Viszont a jó hír az, hogy minden CO2 palackban ugyanolyan minőségű gáz van, tehát ha hozzá tudunk jutni olcsóbban egy palackhoz, azzal megtakaríthatunk akár komolyabb költséget is.

Talaj, dekor 
A talajok útvesztőjében való eligazodásra,  egy másik posztunk nyújt segítséget. Azonban az elmondható, hogy az agyagos talajok bár drágábbak, de sokkal jobban is nőnek benne a növények. A hagyományos kavics, vagy bazalt zúzalék csak akkor megfontolandó, ha nagy méretű akváriumban gondolkozunk és jelentős tételt képviselne a talaj ára. A táptalaj használata opcionális, kiválthatjuk táptabletták elhelyezésével is.  

A dekoráció lehet, vagy valamilyen fa. A boltokban kapható akváriumi kövek drágábbak, mint a kőkereskedésekben, viszont ezek garantáltan nem eresztenek magukból káros anyagokat. A lávakő ár értékarányú kőzet, mert porózus szerkezete miatt könnyű. Ráadásul ezt a követ viszonylag könnyen összezúzhatjuk és az aljzat alá szórva gazdaságos "talajemelés" oldható meg vele. 

Lehetőség szerint válasszunk egyféle követ és/vagy egyféle fát az akváriumba. Itt hívnám fel a figyelmet arra a hibára, amit a legtöbb kezdő akvakertész elkövet, miszerint mindent ki szeretne próbálni és egyszerre akar dimbes-dombos, fás-őserdős akváriumot. Ennek a végeredménye egy értelmezhetetlen káosz lesz. Válasszunk egyféle stílust és majd a következő átalakításkor lesz majd másik féle látvány. Épp ez az izgalmas ebben a hobbiban, hogy lehetőségünk van akárhányszor újat alkotni.

Növényzet  
A mielőbbi dús növényzet eléréséhez sok növényt kell ültetni induláskor. Az semmiképp nem jó spórolás, hogy kevés növényt ültetünk, mondván, hogy majd elszaporodik. Sajnos ez legtöbbször komoly algásodáshoz vezet. Minél több növényt sikerül beültetnünk, annál nagyobb a siker esélye.
Fontos a növényválasztás is. Lehetőség szerint válasszunk a könnyebben tartható növényekből. Vegyünk sokfélét, hogy minél több növényt ismerhessünk meg. Lássuk növekedésük gyorsaságát, terebélyességét, regenerálódó képességét stb. Ezek nagyon jó tapasztalatok lesznek a későbbi, még tudatosabban megtervezett akváriumunkhoz.

Hol tájékozódjunk?
Rengeteg hasznos poszt található meg a Green Aqua blogjában, melyet mindenkinek ajánlunk, hisz legjobb tudásunkat és hosszú évek tapasztalatát osztottuk meg benne. Amennyiben lehetőségetek van személyesen ellátogatni XI. kerületi boltunkba és bemutatótermünkbe, itt tudtok személyesen tanácsot kérni tőlünk. 
Az akvakertesz.hu fórum Magyarország legnagyobb akvarisztikai témájú fóruma, ahol kimeríthetetlen mennyiségű információ áll rendelkezésre. Érdemes itt már akkor is naplót nyitni, ha még csak tervben van az akvárium, mert az ott jelen lévő közösség azonnal segítséget tud nyújtani mindenben.

Végül a legfontosabb akvarisztikai jótanács: - légy türelmes! A próbálkozásodat előbb-utóbb siker fogja koronázni! ;) 

Előző Hogyan szaporítsuk halainkat? Következő Mire figyeljünk az akvárium szétszedésekor, költöztetésekor?
Ugrás fel