CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium növény

Hogyan készíts igazi gyepet az akváriumban?

0%
Hogyan készíts igazi gyepet az akváriumban?

Van valami egyedi varázsa az egybefüggő zöld gyepszőnyegnek, legyen az kertben vagy épp akváriumban látható. Az utóbbi eset leginkább sokkoló tud lenni egy hobbizásban még kevésbé jártas ember számára. De hogyan lehetséges az, hogy a víz alatt is fű terem? Bár elsőre talán bonyolultnak tűnik, egyáltalán nem az. És nem is minden fűféle igényes, ahogy azt sok esetben gondoljuk.

Eleocharis pusilla - Green Aqua

A fűszerű növények az előtéri növények kategóriájába sorolhatóak. Az akvárium első harmadában használjuk őket a leggyakrabban. Léteznek alacsonyabb, 2-5cm magas növények, de találhatunk köztük 10-15cm-es magasságot elérőket is.

A közös ezekben a növényekben, hogy viszonylag rövid idő alatt képesek benőni a rendelkezésre álló területet, ha a vízparaméterek és a tartási körülmények megfelelőek.

Eleocharis acicularis mini Green Aqua

A szép gyepszőnyeg titka

Megfelelő minőségű talaj és táptalaj. Itt leginkább agyagos aljzatokat javaslunk, mert ez számos előnnyel bír a hagyományos kavics és homok aljzatokkal szemben. Lágyítja a vizet, ideális tartományban tartja a pH-t, tápanyagot tárol, a növények gyökerei könnyen átjárják és a vízáramlás miatt jobb a gyökerek oxigénellátása is. Az agyagos talajokból van, amiben tápanyag is van, de sokkal több olyan agyagos talajjal találkozhatunk, ami nem tartalmazza. Ettől függetlenül mindkét esetben javasoljuk a táptalaj használatát az aljzat alatt, mert a legtöbb előtéri növény előnyben részesíti a talajból felvehető tápanyagot. A nem megfelelő talajhasználat lassabb vagy nem megfelelő fejlődést okoz az előtéri növényeknél.

Lilaeopsis brasiliensis - Green Aqua

A talajon kívül a fény az, ami szintén kiemelten fontos. Elég fény kell, hogy lejusson a növényekhez, különben a gyep nem tud összefüggő gyepszőnyeget alkotni. Itt azért kicsit több mozgásterünk van, mert léteznek olyan növények, amik kevesebb fénynél is szépen fejlődnek. Érdemes tehát a meglévő technikához választani a növényeinket.

Az igényesebb akváriumi növényeknél a fény és a talaj mellett a megfelelő szén-dioxid beoldást is biztosítanunk kell. A CO2 beoldással a növények gyorsabban, látványosabban fejlődnek. Ennek hiányában az igényesebb növények sosem fognak igazán sűrű gyepet alkotni.

Utricularia graminifolia - Green Aqua

A víz hőmérséklete is fontos tényező. Az kényesebb növények nehezen tolerálják a 25C feletti vízhőmérsékletet. Itt is van azonban néhány növény, amit remekül használhatunk melegebb vizű trópusi akváriumokhoz is. Ezek az előtéri növények kevesebb fénnyel is beérik, vagyis amelyek könnyen nevelhető növényeknek számítanak, azok általában kevésbé kényesek a víz hőmérsékletére és a fényerőre.

Eleocharis acicularis mini

A gyep neveléséhez a rendszeres folyékony tápanyagpótlás is javasolt, hiszen az aljzat csak lassan kioldódó tápanyagokat tartalmaz. A legjobb eredmény érdekében a gyökér és a levél oldaláról is érdemes megtámogatni a növényt tápanyagokkal.

Milyen növényeket használjunk, amik könnyen tarthatók?

A következő alacsony igényű növényeket szoktuk javasolni olyan akváriumhoz, ahol nincs CO2, a fény közepes erősségű, a víz hőmérséklete pedig jellemzően 22-28C közötti értéken van:

Echinodorus tenellus, Helanthium tenellum, Lilaeopsis brasiliensis, Sagittaria subulata, Cryptocoryne parva, Littorella uniflora

Ezek a fűszerű növények jellemzően 5-15cm magasak az akváriumban. A kevesebb fény miatt magasabbra nyúlnak, de képesek az akvárium árnyékosabb területein is megélni. Nyírni ritkábban vagy egyáltalán nem szoktuk őket. Leginkább ritkításra lesz szükség a későbbiekben. A vastagabb levelek miatt a víz könnyen átjárja ezeket a növényeket, kevésbé tud megragadni bennük bármilyen szennyeződés.

A tulajdonságaik miatt előnyben részesülnek nagy méretű akváriumok esetén, ahol egy kis méretű fűféle az arányok, a gyengébb fény, a magasabb hőmérséklet vagy a karbantarthatóság miatt nem lenne ideális választás.

Lilaeopsis brasiliensis - Green Aqua

Nehezebben tartható akváriumi gyepnövények

A nehézség a fentiek alapján leginkább abban rejlik, hogy ezeknél a növényeknél kiemelt jelentősége van az erősebb világításnak, az állandó alacsonyabb vízhőmérsékletnek és a szén-dioxid beoldásnak.

Magasabb vízhőmérséklet esetén a növények olvadásnak indulhatnak, függetlenül attól, hogy a többi körülmény egyébként rendben van.

Eleocharis acicularis

Ha nem elégséges a fény, a növények lassabban fejlődnek, nem alkotnak majd sűrű, egybefüggő gyepszőnyeget.

Néhány népszerű növény ebből a kategóriából:

Eleocharis acicularis mini, Eleocharis parvula, Eleocharis acicularis, Utricularia graminifolia

Eleocharis acicularis Green Aqua

Ezek a növények a vékonyabb levélzet és a sűrűbb tömöttebb felépítés miatt rendszeres nyírást igényelnek. A nyírás lehetőséget ad arra, hogy a hetek, hónapok alatt leülepedett szennyeződéseket ki tudjuk takarítani, ami az egyik leggyakoribb oka a növény algásodásának.

Bármelyik növényt is választjuk, érdemes figyelni arra, hogy egy adag növény általában egy tenyérnyi területre ültetendő. Ha ennél sűrűbb látványt szeretnénk vagy hamarabb szeretnénk egybefüggő gyepszőnyeget, akkor érdemes 2-3-szoros mennyiséget vásárolni a kiszemelt növényből.

A szerényebb tartási körülmények között (kevesebb fény és CO2 nélkül) a gyepszőnyeg 4-6 hónap alatt terül el, míg gyorsabban fejlődő növények és jobb tartási körülmények esetén ez jellemzően 2-3 hónapot tesz ki.

Eleocharis acicularis - ADA

Ha nem ragaszkodunk a fűszerű megjelenéshez, egy sor másik előtéri növény is számításba jöhet, de legyen ez egy következő bejegyzésünk témája.

Bizonytalan vagy a növényekkel kapcsolatban?

Ha segítségre van szükséged az akváriummal kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

 

Előző Miért nem jó ötlet szabadon engedni a halainkat? Következő Kell ennél erősebb? Chihiros WRGB II Pro
Ugrás fel