CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium halak

Harcias-e a sziámi harcoshal?

0%
Harcias-e a sziámi harcoshal?

A sziámi harcoshal

A sziámi harcoshal - Betta splendens a legismertebb, legkedveltebb és legnagyobb számban gondozott díszhalaink egyike. Sikertörténete töretlen, mind a mai napig folyton-folyvást látni új szín- és formaváltozatokat, melyek igen kapósak a világ minden táján.

Ázsiai (többek közt kambodzsai) tenyésztők viszonylag hamar előrukkoltak fátyolos, majd egyre színesebb törzsekkel, így igazi sláger lett a faj az akvaristák körében. Európába már az 1800-as évek legvégén eljutott! A szelektív tenyésztés mellett vélhetően szándékos vagy véletlen keresztezések is közrejátszottak a mai formák megjelenésében.

A sziámi harcoshal nevét a hímek egymás közt mutatott agresszív magatartásának köszönheti. Már most le kell szögezni, hogy a legtöbb más halfajjal szemben kimondottan békés, ne legyen megtévesztő az elnevezése! Egyébiránt a hímek is csak bizonyos méretű, saját territóriumukon belül reagálnak ilyen hevesen egymásra, tapasztalatok is azt mutatják, hogy több száz literes akváriumokban több hím is együtt tartható számottevő probléma nélkül. A sziámi harcoshalak - Betta splendens e tulajdonságát sajnos sokszor kihasználták (bizonyos helyeken mind a mai napig), és ún. betta viadalokat tartottak.

Másik hím példány közelében, vagy azt csak megpillantva kifeszítik úszóikat és kitárják kopoltyúfedőiket, hogy minél nagyobbnak tűnjenek. Erről a magatartásról régi akvarista praktika szerint úgy győződhetünk meg, ha tükröt tartunk az állat elé, s az belekezd területvédő mozgássorozatába. Azonban az állatok nyugodt körülményeinek biztosítása érdekében ez kerülendő, s az állatvédelmi törvény értelmében is úgy kell halainkat tartani, hogy ne legyenek kitéve ilyenformán stressznek.

Sziámi harcoshal

A Betta eredeti élőhelye

Thaiföldi őshazájában a sziámi harcoshal leginkább elárasztott rizsföldek, mocsarak, lápos területek lakója. Mindenképpen álló, vagy esetleg csak lassan csordogáló vizekről beszélünk, melyeket a növényzet dúsan benőtt, és számottevő az úszó vegetáció is. A betta halakat általában meleg és oxigénszegény vizekben találjuk meg, labirintszerve ezért is van nagy hasznára, hisz képes a légköri levegőből való légzéssel pótolni a víz szegényes oxigéntartalmát. A rizsföldek egyébként sokszor végzetes csapdát jelentenek halainknak, hiszen előfordulnak száraz időszakok, amikor a víz teljesen eltűnik. Rövidtávon azonban egy akár 3 cm-es és akár 35 °C-os pocsolya is képes a halak életfeltételeit biztosítani. A sziámi harcoshal ellenállóságának és tág tűrőképességének oka vélhetően a sokszor mostoha természetes körülményekben keresendő.

Sziámi harcoshal

A sziámi harcoshal tartása

A sziámi harcoshalról érdemes tudni, hogy kimondottan könnyen tartható rokonságának sok más tagjához, sőt, rengeteg akváriumi halhoz képest is. Kezdőknek kifejezetten ajánlható, akár egy kis akváriumba is tökéletesen megfelel, ahol egyedül tartjuk, vagy néhány törpe páncélosharcsa társaságában. A törvényi minimum által meghatározott 30 liter egy hím harcoshal számára bőven elegendő! Garnélákkal való együttartása nem javasolt, mert könnyű zsákmánynak tekintik őket. Ne tartsuk bettánkat zsúfolt akváriumban. Társíthatósága nem egyszerű – viszont nem a harcoshalak viselkedése végett. Az akváriumi változatok megnyúlt, fátyolos úszóját előszeretettel csipkedik meg más halak, így például a szumátrai díszmárnák is. Emellett a lassú, nyugodt mozgású bettákat zavarják a gyorsan úszó, cikázó fajok, így lehetőleg ne telepítsünk mellé például nagy dániócsapatokat. Alkalmas társítás egy átlagos szobai akvárium számára, ha egy csapat ékfoltos razbórát, néhány csíkhalat és farkfoltos díszküllőt vagy vörös karcsú, esetleg rombuszmárnát telepítünk a harcoshalak mellé. A zsúfolt, stresszes, nyüzsgő akváriumot a betták csak nagyon rövidtávon tolerálják, és hamar pusztulás lehet a vége, tapasztalataim szerint a sziámi harcoshalak legjobban magányosan, vagy csak kevés társhal társaságában tarthatóak. Egy hím mellé akár 2-3 nőstényt is számolhatunk, bár sok tapasztalat mutatja, hogy sokkal előnyösebb az ivarokat is külön tartani (esetenként szűkös helyen a nőstények is lehetnek kicsit agresszívak egymással, bár ennek intenzitása meg sem közelíti a hímek viselkedését). A sziámi harcoshalak akváriuma legyen jól záródó, ugyanis, ha a víz fölötti levegő hőmérséklete jelentősen hűvösebb a vízhez képest, akkor a halak könnyen megbetegszenek, megfázhatnak vagy úszóhólyag-gyulladást kaphatnak.

Úszónövény

Akváriuma legyen csendes, ne legyen nagy az áramlás. Dúsan növényesítsük a medencét, és mindenképpen használjunk úszónövényzetet, az Limnobium vagy a Riccia kedvelt faj.

Ideális vízparaméterek

A legtöbb leírás semleges körüli kémhatást javasol a harcoshalaknak, ami a gondozásukhoz alapvetően meg is felel. A természetben azonban lelőhelyeinek savassága kicsit eltér ettől, a 6 pH körüli érték ideálisabb. Lehetőleg lágy, esetleg középkemény vízben tartsuk, de az akváriumi változatok már remekül alkalmazkodtak a némileg keményebb vezetékes ivóvízhez is. Kifejezetten melegkedvelők, tartásukhoz a 25-27 °C felel meg legjobban, tenyészteni ennél kicsivel melegebb vízben tanácsos. A 30 °C feletti hőmérsékletet is könnyedén átvészelik, ez a természetben is gyakran előfordul (bár egyes helyeken gyakran mérnek 25 °C alatti hőmérsékleteket is).

Dennerle termékek betta halak számára

A sziámi harcoshal etetése

A Sziámi harcoshalak etetése teljes mértékben problémamentes, a legkülönbözőbb lemezes és granulált díszhaltápokat elfogadják. Érdemes színerősítő típusokból megkínálni, illetve kaphatóak már kifejezetten harcoshalak számára készült eledelek is. Halaink vitalitásának megőrzése érdekében kínáljuk meg őket rendszeresen szúnyoglárvával, artémiával vagy más élő és fagyasztott táplálékforrással, főleg, ha tenyészteni is szeretnénk őket. Megfelelő tartás mellett könnyen elél 3, akár 4 évet is.

Sziámi harcoshal

A sziámi harcoshalak tenyésztése

Tenyésztésük nem számít bonyolultnak, de pár tényezőre érdemes odafigyelnünk. Ívatóakvárium gyanánt egy kisebb medence is megteszi, ezt lágy, 6-7-es pH-jú, 28-30 °C-os vízzel töltsük fel. Mindenképp tegyünk be valamiféle úszónövényt az akváriumba, ami a hímnek segítségére van a habfészeképítésben. Ha a hímet kihelyeztük a tenyésztő akváriumba, akkor a kiválasztott, szemmel láthatólag ikrával telt nőstényt lógassuk be a hím mellé egy dunsztosüvegben vagy más, hasonló alkalmatosságban. Ha a sziámi harcoshal nőstény készen áll az ívásra, akkor függőleges csíkok jelennek meg rajta. Ha ezt tapasztaljuk, nyugodtan engedjük össze a párt. Ügyeljünk arra, hogy az ívásra kirakott hím ne láthasson a szomszéd akváriumokban másik hímet! Ha egyszerre több párral is dolgozunk, az akváriumok oldallapjai közé csúsztassunk be újságpapírt, vagy takarjuk le valamiféleképpen.

A sziámi harcoshalak - betta splendens ívása, az egyik legszebb, legérdekesebb az édesvízi halak világában. Az ívási folyamat akár órákon át tarthat. A hím a habfészek alatt átöleli a nőstényt, és kipréseli belőle az ikrákat, amiket egyúttal meg is termékenyít. A hím betták remek szülők, őrzik és gondozzák a fészket. Először összegyűjtik az ikrákat, a habfészekbe hordják, majd az esetleg kipotyogó ikrákat újra visszahelyezik. Fészküket agresszívan őrzik, érdemes az ikrarakás után a nőstényt egyből eltávolítani, mert a hím akár agyon is verheti! A kelési idő általában 1 nap, további 2-3 napon belül elúsznak az utódok. A hímet ekkor eltávolíthatjuk. A kishalakat indítani tojássárgájával és papucsállatkával lehet, kb. egy hetes korukban képesek az artémiát elfogyasztani.

Sziámi harcoshal - betta splendens

Eleinte legalább napi kétszer etessük őket! A kishalak felnevelésének legkritikusabb időszaka az első három hét, ugyanis a harmadik hétre fejlődik ki a labirintszerv. Addig nagyon egyenletes hőmérsékletet kell biztosítani az akváriumban, illetve jól záródó tetővel kell arról gondoskodni, hogy a medence feletti levegő hőmérséklete a vízével egyező legyen. Egy ívásból 300-500 utód várható. Tágas akváriumban az első néhány hónapban tudjuk együtt nevelni az egész csapatot, de később szükséges lesz a hímek elkülönítése (az ivarok aránya általában a nőstények javára alakul). A tenyésztők többsége innentől fogva kis műanyag edényekben, dunsztosüvegekben vagy erre a célra készült bettanevelő akváriumokban tartja őket. Az igazán nagy úszójú, szép példányok azonban úgy nyerhetők, ha az edények egymáshoz közel kerülnek elhelyezésre, és a halak látják egymást.

A sziámi harcoshal ára

Általánosságban elmondható, hogy az állatkereskedésekben kapható betta halak ára 2000-3000 forint között mozog egyedenként. Ezek a betták az egyszerűbb jobban elterjedt fajták, mint például a koronás betták. Magasabb árkategóriában, 5000-10000 forint között találhatóak a különlegesebb fajták, mint például a halfmoon, dumbo vagy plakát fajták, amelyek különleges úszóformáikkal és intenzívebb színeikkel tűnnek ki.

Szinte nincs ma Magyarországon olyan állatkereskedés, ahol ne lehetne bettákat kapni. A legtöbb üzlet kis műanyag edényekben, zacskókban vagy üveg bettatartókban helyezi el őket, ami megosztó az akvaristák között. Egy biztos, ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy a halak kikerüljenek a boltok társas akváriumaiba, ami nagy stressz (és valószínűleg más halak csipkelődése miatt sérülés-) forrás számukra. A Green Aqua bettatárolója a ma ismert legmodernebb megoldás, mivel a halak ugyan el vannak választva egymástól, de egy közös vízrendszerben vannak. Ezáltal, biológiailag stabil, jól szűrt, de mégis lassú áramlású vízben vannak, miközben egymást nem látják. Már csak ezért is érdemes ellátogatni hozzánk, mert az itt fellehető kínálat egyedülálló az országban. Számos szín és úszóváltozat között mindenki megtalálhatja azt, amibe végképp beleszeret. ;)   

Betta splendens - Sziámi harcoshal

A Távol-Keleten külön kereskedések szakosodtak a sziámi harcoshalak árusítására, de még mozgó utcai árusokat is találunk. A legtöbb helyen előre csomagolt műanyag zacskókban kínálják őket.
Nagy kedveltségnek örvendenek a betta-szépségversenyek, ahová válogatott, pompás példányok érkeznek. Több tenyésztő kifejezetten versenybetták szaporítására és nemesítésére szakosodott.

Sajnálatos módon a sziámi harcoshal a természetben ritkulófélben van, mára a sérülékeny kategóriába soroljuk! Populációinak 30%-a eltűnt már, jelen pillanatban is leginkább az élőhelyeinek elvesztése és a környezetszennyezés fenyegeti. A faj legfőbb elterjedési területe sajnos jelentősen szennyezett térség, de számos lelőhely került már átalakításra mezőgazdasági célból. Ezen kívül óriási problémát okoz a faj ún. genetikai eróziója, ami a vadonba kijutott akváriumi tenyészváltozatok génállományának keveredését jelenti az eredeti vad törzsével. A mesterségesen tenyésztett halak sokkal könnyebben válnak a ragadozók prédájává és sokkal kisebb az életben maradási esélyük is, így mindenképp kerülendő, hogy lerontsák a vad törzsek vérvonalát. Szakértők úgy vélik, hogy fontos lenne tenyészprogramot indítani, mely a vad alak szaporításáért felelne, és azt terjesztené az akvaristák között.

További kérdésed van? Segítünk a számodra legjobb termék megtalálásában.

Ha bizonytalan vagy a sziámi harcoshal akvárium, a hozzá megfelelő technika vagy az élőlények, növények számára szükséges kiegészítők vásárlásával kapcsolatosan, vagy további kérdésed van a sziámi harcoshal vagy más néven betta splendens tartásával kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

 

Felhasznált szakirodalom: Akvarista Lexikon Liziczai Márk

Előző Akvárium fűtők - A téli szezon megérkezett, itt az ideje befűteni! Következő Akvárium lágy vízzel? Örök dilemma: lágy víz vagy csapvíz?
Ugrás fel