CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium halak

Milyen haleleséget vásároljunk?

0%
Milyen haleleséget vásároljunk?

Az akváriumi haltápok polcain általában szédítő a kínálat az úgynevezett műeleségekből. Eligazodni köztük nem egyszerű. Halainknak kiválasztani a megfelelőt még nehezebb. Az alábbi rövid segédlet segítséget nyújthat a választásban.

A haltápok süllyedésük szerint három kategóriába sorolhatók.

Vízen lebegő, nagyon lassan süllyedő

Ezek zömében a lemezes haltápok, melyek kifejezetten azon halak számára ajánlott, amelyek feljönnek a vízfelszínre táplálkozni. A legtöbb ilyen halnak úgynevezett felsőszájállása van, ami pont a vízfelszíni táplálkozást könnyíti meg számukra. Eredeti élőhelyükön legtöbbször a vízre hullott apró rovarokat fogyasztják.

Lassan süllyedő

Ebbe a kategóriába általában az apróbb szemű granulátumok tartoznak. Vízfelszínre szórva, néhány másodperc után szépen lassan süllyedni kezdenek. Sok hal számára ez a mozgás váltja ki a táplálkozási ingert „hozza meg az étvágyat”. Legtöbbször középszájállású halak fogyasztják, melyek valósággal rárabolnak az aláhulló szemekre. Fontos szempont, hogy megfelelő szemcseméretet válasszunk, mert a túl nagy szemeket a halak kiköphetik.

Azonnal süllyedő

Az azonnal süllyedő eleségek kifejezetten a fenéklakó, vagy a fenék környékén élelem után kutató halak számára készültek. Nagyobb, lapított lencse formájú eleség, melyet a halak nem tudnak egyben bekapni, ezért ezeket sokszor „körbeülik” a halak és úgy lakomáznak belőle.

 

A haleledelek összetételük szerint a következő csoportokba sorolhatók:

Általános napi eleség

Olyan receptúrák alapján készülnek, amely majd minden (nem speciális táplálék igényű) halnak megfelelnek. Minden márka forgalmaz ilyen alapeleséget.

Kiegészítő eleségek

Az ilyen eleségekkel kiegészíthetjük az általános napi tápokat. A cél, hogy fokozzuk vele halaink színét, erősítsük immunrendszerüket, esetleg olyan egyéb (pl. spirulina alga) anyagot tartalmaznak, amit nem szükséges naponta adagolni a halainknak. Adhatjuk az általános napi táp után, vagy hetente 2-3 alkalommal helyette.

Ivadék táp

Nevéből következtethetünk rá, hogy ebbe a kategóriába igen apró szemű táplálék tartozik, melynek összetétele a halak gyors és egészséges fejlődését segíti. Az arányok és sokszor a felhasznált alapanyagok is mások, mint az általános napi eleségekben. Általában az ivadékokat külön neveljük, akkor csak ez legyen a táplálékuk, de ha társas medencében maradnak, az általános napi eleség mellé adjuk.

Halfajokra kialakított táp

Hasonlóan az ivadéktápokra, ezek a tápok is speciálisan lettek egy adott halfaj igényeihez kialakítva. A szakemberek megvizsgálva az adott halfaj táplálkozását, a neki leginkább megfelelő tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket helyezték el a haltápban. Adagolhatjuk az általános napi eleség mellett, de ha csak az adott fajt tartjuk, lehet ez a fő eleség is.    

Áruk szerint is kategorizálhatunk, de inkább ezt a kérdést máshogy közelítsük meg! Egy doboz (vagy tasak) haltáp egy átlagos 50-60 literes akváriumban akár 8-12 hónapig is kitart. Egy 2000-3000 Ft-os prémium eleség már igencsak drágának számít. Ha egy évig, minden nap etetünk belőle napi 5-8 Ft-ba kerül féltett halaink etetése. Azt gondolom ennyit megér, hogy a jobb minőségű eleségtől halaink szebbek és egészségesebbek legyenek.  

Előző DOOA NEO GLASS AIR - Varázsolj trópusi hangulatot! Következő Az akváriumok nyugtató hatása
Ugrás fel