CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium növény

Gyorsan növekvő akváriumi háttérnövények

0%
Gyorsan növekvő akváriumi háttérnövények

A megfelelő növények kiválasztása nem kis fejtörést okoz a kezdő és néha még a haladó akvaristák számára is. Jó támpont lehet, ha az akváriumot három harmadra osztjuk. A hátsó üveghez legközelebb eső harmadba érdemes a háttérnövényeket ültetni, ez elé a középső harmadba a közepes termetű növényeket, illetve azokat a fajokat tudjuk majd elhelyezni, melyeket valamilyen dekorációs tárgyra tudunk rögzíteni, végezetül a frontüveghez legközelebbi harmadba kerülnek az úgynevezett előtéri növények. Jelen cikk a gyorsan növő háttérnövényekkel foglalkozik.

Növényes akvaristák "stem" növényeknek is nevezik őket, az angol "stem plant" kifejezésből, mely száras növényt jelent. A háttérnövények nagy többsége valóban ebbe a kategóriába tartozik, kivételt képeznek ez alól a hosszúra növő fűfélék pl. Vallisneria fajok, vagy a többségében igen nagy leveleket növesztő Echinodorusok. Azonban az igazi „sprinterek” a gyorsan növő száras háttérnövények. Szerencsére rengeteg színben és levélformában megtalálhatók, így bárki találhat ízlésének és igényeinek megfelelőt a kínálatunkban.

Miért is olyan közkedveltek ezek a növények?  

Példának okáért azért, mert az akvárium kezdeti, indulási szakaszában nagy segítségünkre lehetnek az algák elleni harcban. Gyors növekedésükkel elszipkázzák az algák elől a tápanyagokat, segítve bennünket az algamentes állapot elérésében. Látványos a fejlődésük, így biztosak lehetünk abban, hogy növényeink jó körülmények között vannak. Ha növekedésükben torpanást tapasztalunk, az általában valamilyen hiánytünet jele. Ilyenkor vizsgáljuk meg a fényt, illetve a növénytápok mennyiségét vagy összetételét.  A száras háttérnövényeinket maximum a vízfelszínig engedjük felnőni! Amint elérik azt, nyírjuk meg őket, ellenkező esetben a felszínre borulva növekednek tovább és árnyékot vetve az alacsonyabb növényekre, megfosztják őket az éltető fénytől. Hosszú távon ez a kisebb növésű növények életébe is kerülhet. Nyírjunk tehát, mert a stem növényeknek egyáltalán nem fog ártani. Az a szerencsés helyzet áll fenn velük kapcsolatban, hogy a lenyírt növények talajba nyomás után könnyedén gyökeret eresztenek és új növényként élnek tovább. Így viszonylag gyorsan bedúsíthatjuk háttérnövényeinket és elérhetjük azt is, hogy átláthatatlan dzsungelt alkotva „zöld” hátteret képezzenek a középtéri és előtéri növények mögött.

A háttérnövények színeivel meghatározhatjuk az akvárium hangulatát!

Piros, sárga és a zöld minden árnyalatában találunk háttérnövényeket. Az oldal szélén ez alapján is szűrhetőek a növények. Egy jó tanács! Érdemes a színeket harmonikusan egymás mellé elhelyezni. Például nem árt egy piros növény mellé narancssárgát, mellé egy sárgát és végül egy zöldet tenni. Persze azzal is érdekes hatást érhetünk el, ha a sok zöld háttér növény közé egy sárgásabb, vagy pirosas árnyalatot teszünk, hogy változatossá tegyük víz alatti kertünket.   

A levélformák és méretek is izgalmasabbá tehetik az akváriumunkat!

Figyeljük meg a növények leveleinek alakját. Hosszúkás, vagy netán kerekded? Mind-mind valamilyen hatást kelt majd bennünk.
Találjuk ki, hogy az adott háttérnövénnyel milyen célt szeretnénk elérni! Ha apró levelű növényt választunk, távolabbinak fogjuk érezni az akvárium hátsó részét. Ha nagyobb levelűt használunk, akkor közelebb hozzuk azt. Dönthetünk nagyobb levelű növény mellett azért is, mert olyan halakat fogunk tartani, melyek ilyen levelek alatt tanyáznak és nekik szeretnénk kedvezni.

Bátran használjuk tehát a háttérnövényeket, hisz hasznosságuk mellett igen látványosak is. Többségüket könnyű is tartani. Igazi főnyeremények. :)

TOVÁBBI KÉRDÉSED VAN?
Segítünk a számodra legjobb termék megtalálásában.

Ha bizonytalan vagy az akvárium, a hozzá megfelelő technika vagy az élőlények, növények számára szükséges kiegészítők vásárlásával kapcsolatosan, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Best Bite haltáp. Igazi újdonság a kínálatunkban! Következő Akvárium fűtők - A téli szezon megérkezett, itt az ideje befűteni!
Ugrás fel