CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium dekoráció

Építs ütős sziklás akváriumot! Ezekre érdemes figyelned!

0%
Építs ütős sziklás akváriumot! Ezekre érdemes figyelned!

Emlékszem az első néhány igazán ütős akvárium, amivel találkoztam annak idején, mind sziklás volt. Alacsony előtéri növényekkel olyan látványt adtak, amit addig maximum a természetben láttam. Ez alapján kezdtem utána nézni, hogyan lehet egyáltalán ilyesmit építeni? Azóta az interneten fellelhető információknak hála, sokkal könnyebben építhetünk ilyen akváriumokat és a dekor kínálat is bőséges, hogy igazán hatásos berendezést készítsünk. A berendezés szólhat kifejezetten a sziklák formájáról, monumentális méreteiről, de a köveket remekül használhatjuk az építmények megtámasztásához is.

Építs ütős sziklás akváriumot

HOGYAN VÁSÁROLJUNK?

Legózzunk a boltban vagy rendeljünk segítséggel?

A boltban, ha általában kérdezik, nem a forma vagy textúra alapján javaslom a kezdést, sokkal inkább a színhőmérséklet alapján. Hideg és kontrasztos, vagy melegebb látványt szeretnénk építeni. Ezek után lehet tovább szűkíteni a kört. Formára, mintázatra, súlyra, könnyen darabolhatóságra.

Akvárium dekoráció skicc

Nálunk, ha a boltban vesztek dekorációt, legtöbb esetben kész építő asztalok fogadnak (sandbox), ahol megpróbálhatjátok összerakni a teljes készletből az akvárium vázát. Internetes vásárlás esetén lehetőség van segítséget kérni az ügyfélszolgálattól. Itt némi felár ellenében a dekorokat kérésed alapján összeválogatják neked és a fotók alapján eldöntheted, hogy a válogatás valóban találkozik-e az eredeti elképzeléseddel.

MENNYIT VEGYÜNK?

Jó, ha van miből válogatni

Frodó kő

Amennyiben a sziklákra helyezzük a fókuszt, viszonylag sok dekorációra lesz szükség. Általában a gyakori méreteknél az akvárium volumenének a felére, kilogrammban. Ennek a fele, harmada is elég lehet, ha talapzatnak használjuk a köveket, vagy valamilyen teraszos rendszert építünk.

HOGYAN ÉPÍTKEZZÜNK?

Gravitáció, ragasztás, fúrás, faragás

A tőlünk vásárolt dekorációknak különösebb előkészülete nincs használat előtt, de az "út porát" érdemes lemosni róla vízzel. A legtöbb építmény a talaj és a dekorációk használatával, a gravitáció segítségével épül egymásra. De extrém építmények esetén, amikor erre nincs mód, használhatunk pillanatragasztós megoldást (könnyebb építmények rögzítéséhez), két komponensű ragasztót (a nehezebb építményekhez) vagy akár csapolásokat is olyan esetben amikor egyik ragasztó sem lenne képes megtartani a súlyt. Ez utóbbi annyira ritka, hogy talán egy tucat ilyen akváriumot láttunk az elmúlt évtizedben a versenyeken.

Megkövesedett fa

KEMÉNYÍTI A VIZET, TÖRHETŐ?

Időnként túlaggódjuk a kérdést

A szürkébb dekorációk szinte biztosan keményíteni fogják a vizet, de emiatt nem érdemes aggódni. Elég ha tudjuk, hogy ezek a dekorok hogy viselkednek és hogyan kompenzáljuk ezt a hatást. Például CO2 beoldás megemelésével vagy ha van rá mód, a víz lágyításával RO rendszerrel. Előfordulhat, hogy túl nagyok a kő dekorációk. A boltban sem volt apróbb méret vagy a házhozszállítás után a csomagban sem találunk megfelelő darabot.

Akvárum dekoráció kövek darabolása

A legtöbb dekoráció könnyen darabolható egy komolyabb kalapács segítségével. A könnyebben törő dekoroknál vigyázzunk, ne porítsuk el teljesen a követ. Érdemes finoman megkocogtatni a sziklát, hogy érezzük mennyire könnyű formázni, törni. Szinte az összes dekoráció újra használható egy átépítés után. Csak 1-2 fajta van, ami jobban kopik az évek alatt. Emiatt érdemes megtartani őket és kiegészíteni időnként a gyűjteményt, hogy bonyolultabb formákat is tudjunk építeni a későbbiekben. Ha nincs ilyen szándék, a dekorációt el tudjuk adni fórumokon, facebook csoportokban, mivel használtan is értéket jelentenek.

NÖVÉNYEK A DEKORON?

Az akváriumi növénynek nem kell talaj?

Akváriumi növények a dekoráción

Rengeteg növény van, amit dekorációra rögzítve is tudunk nevelni. Nem szükséges táptalaj ilyen esetben. De egy komolyabb gyephez nélkülözhetetlen lesz a megfelelő alapozás.

SZÁNJUK RÁ AZ IDŐT!

Türelemmel sokkal látványosabb eredményt kapunk

Frodó kő

Szánjunk rá kis időt, hogy körbenézzünk versenyeken, milyen akváriumokat építettek már az adott méretben. Ez egyrészt segít megérteni, hogy a határ viszonylag tág, másrészt lehet, hogy találunk olyan berendezést, amit mi is örömmel nézegetnénk otthon. És ez alapján érdemes vásárolni vagy később otthon "legózni". Apropó legózás. Nem kell elsietni a folyamatot. Szokjuk a kövek formáját, forgassuk, nézegessük, milyen oldala mutat a legjobban. Melyik oldalával tudjuk párosítani a következő dekorációval. Sokkal természetesebb, harmonikusabb lesz a látvány. Én általában szoktam adni magamnak 1-2 napot, amikor barátkozom az elkészült berendezéssel. Másnap friss szemmel és fejjel könnyebb észrevenni a hibákat és nem szégyen akár teljesen újra építeni sem, ha nem vagyunk elégedettek az összképpel.

Akváriumi növények víz alatt és felett

 

Előző Akvárium készítés egyedi elképzelés alapján I. rész Következő Dennerle Nano akváriumok már Opti-White üvegből is!
Ugrás fel