CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium indítás

Akvárium készítés egyedi elképzelés alapján I. rész

0%
Akvárium készítés egyedi elképzelés alapján I. rész

Aki erre a cikkre kattint, annak bizonyára ott motoszkál a fejében egy csodálatos akvárium látványa, amit kifejezetten adott méretben tudna otthonában, vagy irodájában elképzelni. Mondjuk, hogy adott egy falfelület, vagy az akvárium két helyiség közötti térelválasztó funkciót látna el. Ezekben az esetekben nem igazán jó megoldás a készen kapható akváriumok megvásárlása. A legtöbbször ráadásul ezek a medencék nagyobb méretűek, mint a kereskedések polcain sorakozó akváriumszettek. Cserébe az egyedileg épített akváriumok igazi díszei lesznek otthonunknak, irodánknak. Sok leendő ügyfél érkezik hozzánk kavargó gondolatokkal a fejében a témával kapcsolatban, ezért most átvesszük a leggyakrabban előforduló problémákat. 

A legfontosabb, a gondos tervezés!

Sokszor előfordul, hogy felújításkor vagy építkezéskor jön az ihlet, hogy kellene egy szép akvárium. Ez egy nagyon ideális pillanat, hiszen ilyenkor a legkönnyebb a helyét és a méretét is kitalálni. Talán a helye a legfontosabb egy akváriumnak, ugyanis minél sötétebb helyre kerül, annál jobb. Ugyanis az akváriumok legnagyobb ellensége a kontrollálhatatlanul rátűző természetes napfény. Ez elsőre furcsán hangozhat, de higgyük el, az akvárium jól megtervezett saját világítása elegendő lesz és sok bosszúságtól kímélhet meg minket. 
A megfelelő méret kitalálása szintén nagyon fontos és itt érdemes több szakember véleményét is kikérni. A nagy (5-600 liternél nagyobb) akváriumok esetében ugyanis előfordulhat, hogy statikailag egy adott helyiség nem bír el akármekkora terhelést. Leginkább ez az emeleten jöhet szóba. Amennyiben ilyen felmerül, egy statikus véleménye fontos lehet. Szerencsére az akváriumok nem egy ponton adják le a terhelést a padlóra, hanem talpakon, ezért a súly eloszlik, de a tervezés szakaszában erre is gondoljunk. A méret tekintetében a másik szakember mi vagyunk, akik leginkább a faramuci méretekből igyekszünk visszaterelni az ügyfeleket egy hosszútávon is életben tartható akvárium felé. Mondok pár példát. Sokszor jön olyan megkeresés, hogy egy 15 cm-es téglavastagságú falfülkébe szeretnének mondjuk egy 2 méteres akváriumot elhelyezni. Egy ilyen akvárium arányaiban nagyon szerencsétlen lenne. A 15 cm mélység (ami ha levonjuk az üvegvastagságot, akkor belül már csak 13 cm) kevés hal számára élhető, főleg ha bekerül némi dekoráció is. A nagyobb méretű akváriumok ideális mélysége 45-90 cm. Hossza lehet szinte akármennyi, de persze az üveggel be is kell tudni jutni a lakásba... Ezt is meg kell tehát jó előre tervezni, hogy befér-e, amit kigondoltunk. Van olyan opció, hogy az akváriumot a helyszínen ragasztjuk, de ez minden fél számára kényelmetlenebb. 
A következő probléma az akvárium magasságának meghatározása. Sokan azt gondolják, hogy milyen jól mutatna egy "földtől plafonig" akvárium és igazuk van! Azonban felmerül a jogos kérdés, hogy miként takarítsunk egy ilyen magas medencét? Annak bizony meglesz az ára, ha a karbantartónak minden héten fürdőgatyára kell vetkőznie és szakállas sellőként kellene nagylevegővel az üveget vakargatnia. Én inkább azt javaslom, vessük el a sörhasú sellő látványát és evezzünk reálisabb vizekre. :) Az általunk javasolt maximális akvárium magasság 60-90 cm. (és minimum 45cm). Ebbe még nem kell alámerülni, hanem hosszabb eszközökkel "szárazon" megúszható a karbantartás.
Az akvárium elhelyezhető kellően erős bútoron, vagy épített alapzaton, akár kerülhet vaskeretre, melyet később bútorlappal körbeburkolhatunk. A tartóbútor magasságát legtöbbször az határozza meg, hogy ülve, vagy állva fogjuk legtöbbet szemlélni. Amennyiben egy kanapéról, vagy étkezőasztalnál ülve fogjuk a gyakrabban nézni, úgy 70-80 cm magasság az ideális bútorméret. Ellenben ha mondjuk térelválasztó lesz és inkább elsétálunk az akvárium előtt, akkor 100-110 cm lesz megfelelő. 

Az esetek többségében az akvárium alatti bútorban van elrejtve minden technika (szűrés, CO2, adagolók stb) tehát ide mindenképp jó lenne áramkiállást tervezni. Továbbá szintén praktikus az akvárium fölé is a lámpának. Hatalmas könnyebbség lehet, ha az akvárium alá tudunk egy csatornakiállást vezetni, hiszen akkor nem kell minden karbantartáskor hosszú csöveket végig tekergetni a szobákon a vizes helyiségekig. A non plus ultra, pedig, ha hideg-meleg víz is kerülne az akvárium alatti falra. Ebben az esetben akár teljesen automatizálhatóvá tehető a vízcsere. Higgyük el, hogy a hosszúéletű akvárium titka az egyszerű karbantarthatóság és a jól megtervezett technika. ;)
A párolgás egy nagyobb akvárium esetén már számottevő lehet, de problémát legtöbbször nem okoz. A teljesen bútorba épített akváriumok esetében szoktuk javasolni a szellőzőrácsok, vagy ventilátorok beépítését, hogy a nedves levegő a bútoron belül ne tegye tönkre a fát hosszútávon. 

A tervezés folyamatában érdemes átgondolnunk azt, hogy mennyire szükséges az akváriumot beautomatizálni? Ha sokat vagyunk távol, mindenképp érdemes automatizálni. Természetesen ezekben is tudunk segítséget nyújtani. Vannak olyan automatizálások, melyek révén hetekre (hónapokra?) magára hagyható egy akvárium. Persze minél több dolgot kell automatizálni, annál költségesebb ezek megoldása.  Itt már látszik, hogy mennyire fontos az előzetes egyeztetés, az igények és lehetőségek felmérése.

A cikk itt folytatódik.

 

Előző Növények és dekorációk rögzítése az akváriumban Következő Építs ütős sziklás akváriumot! Ezekre érdemes figyelned!
Ugrás fel