CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium CO2

A CO2 reaktor előnye és hátránya

0%
A CO2 reaktor előnye és hátránya

Talán az utóbbi években a CO2 reaktorok már nem hangzanak teljesen ismeretlenül az akvarisztikában, de még mindig nagyon sok kérdést kapunk a használatukkal kapcsolatban.

Egyáltalán miért van szükség rájuk és mivel tudnak többet egy hagyományos CO2 diffúzornál?

A CO2 reaktorok előnyei

A CO2 reaktorokkal sokkal hatékonyabb beoldást lehet elérni, mint a porlasztókkal. A gáz tökéletesen eloszlik az akvárium minden pontján, nem kell azon gondolkodnunk, hova helyezzük a CO2 porlasztót, hogy a leghatékonyabb legyen. A reaktorok közvetlenül a szűrő nyomó ágára csatlakoznak és a szűrő erejét használják a beoldáshoz. Emiatt a CO2 beoldásra érzékenyebb növények, például a Hemianthus c. cuba is könnyedén tartható, hiszen a CO2 porlasztókkal ellentétben az akvárium alsó harmadában is magas CO2 koncentráció érhető el.

Hemianthus c. cuba - Green Aqua

A fentiek mellett a CO2 reaktor sokkal hatékonyabb. Kevesebb a gázveszteség, ritkábban kell majd CO2 palackot töltenünk.

A CO2 reaktorok ráadásul sokkal alacsonyabb nyomáson üzemelnek, mint a ma divatos CO2 diffúzorok vagy inline diffúzorok. Jellemzően 1.5 bar hálózati nyomás elégséges, így biztosan nem nyomja majd szét a csatlakozásokat a rendszerünk.

Aqua Medic CO2 reaktor

Hatalmas előnye, hogy nagyon ritkán vagy egyáltalán nem kell karbantartani a reaktorokat. Így megspórolhatjuk a karbantartási időt is és a masszív felépítés miatt kevesebb az esély, hogy eltörjük, mint az üveg CO2 diffúzorokat a tisztítás alkalmával.

Az inline duffúzorokhoz képest is sokkal hatékonyabb beoldást tesz lehetővé és az eltérő beoldási módszer miatt nem látszódnak majd a CO2 buborékok az akváriumban, ami gyakran zavaró lehet.

Ha időzítővel használjuk a CO2 rendszert, a gáz koncentrációja sokkal hamarabb eléri az ideális szintet, mint a hagyományos porlasztókkal, amit gyakran 2-3 órával a világítás előtt kell indítani emiatt.

Ok, de ha ennyi előnye van, miért nem ez az egyetlen vagy a leggyakrabban használt CO2 beoldási módszer?

A CO2 reaktorok hátrányai

Minden beoldási módszernek vannak előnyei és hátrányai. A CO2 reaktorok esetén a hátrányok leginkább a következőek:

Kis akváriumokhoz és szűrőkhöz ez a módszer nem igazán használható. A legtöbb CO2 reaktor használatához 700-800 lph vagy ennél nagyobb szűrő teljesítmény szükséges.

Aquacare reaktor bypass ággal

A reaktorban található töltetek és a szűrő teljesítmény alapján a reaktor zajosabb lehet. Bugyogás, kopogás előfordulhat a nem megfelelően légtelenített rendszer miatt.

A szűrő indítások egy extra lépést kívánnak, hiszen a reaktorokat minden esetben légteleníteni kell.

Az első beüzemelés alkalmával minden csatlakozást ellenőrizni kell a szivárgások elkerülése miatt. Előfordulhat, hogy gyárilag a menetes csatlakozások nem tömítenek megfelelően ilyenkor egy vizes boltban kapható teflon ragasztó gyorsan megoldja a problémát.

A CO2 reaktorok lényegesen drágábbak, mint a CO2 diffúzorok. Igaz a robosztusabb felépítés miatt sokkal hosszabb az élettatamuk, nem igazán kell cserélni őket a későbbiekben.

GHL akvárium vezérlés

Abban az esetben, ha gyakran tartózkodunk távol otthonunktól vagy nem szeretnénk a CO2 szint figyelésével és finomhangolásával foglalkozni, a feladatot automatizálhatjuk is pH vezérlő segítségével vagy akvárium vezérlővel. Nagyobb akváriumoknál erősen javallott a használatuk, mert segít kiküszöbölni az esetleges negatív tényezőket, ami hatással lehet a CO2 adagolásra és stabilabb, kiszámíthatóbb működést garantál. Nem kell többet a buborékszámlálóval állítanunk a beoldás mennyiségét, ami egyébként is lehetetlen nagyobb méretű akváriumok esetén.

A pH kontrollert olyan esetekben is remekül használhatjuk, ahol stabil vízparamétereket szeretnénk elérni halaink vagy garnéláink miatt. Például diszkoszos akváriumoknál kifejezetten hasznos lehet.

Hogyan működik a pH kontroller?

A pH kontrollerek egy mérő szondával folyamatosan mérik az akváriumvíz pH értékét. Az előre beállított határértékek alapján ki és bekapcsolják a mágnesszelepet és ezzel együtt a CO2 beoldást. Beállíthatunk éjjeli nyugalmi időszakot vagy üzemeltethetjük 24 órában is a rendszerünket.

CO2 reaktor ph vezérlővel

A gyakori mintavételek miatt a pH kontroller gyorsan tud reagálni a szokatlan változásokra. Vízcsere miatti pH érték változásra, időközbeni vízpárolgásra vagy egyéb technikai hiba előfordulásakor. Például reaktor hiba vagy elállított tűszelep esetén is.

A pH controller nem szükséges kiegészítője a CO2 reaktoroknak, inkább egy opcionális eleme, ami további funkciókkal teszi hatékonyabbá rendszerünket.

GHL Profilux mini

Előző Nano akváriumok, miniatűr kedvencek Következő Miért nem jó ötlet szabadon engedni a halainkat?
Ugrás fel