CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium világítás

Chihiros akvárium világítások - melyik lámpát válasszam?

0%
Chihiros akvárium világítások - melyik lámpát válasszam?

A Chihiros ma a világ leggyorsabban fejlődő, akváriumi világításokat gyártó cége. Szakmai szemmel is nehéz követni, mennyi új és innovatív terméket dobnak piacra szédítő sebességgel. Megtalálható palettájukon számos régebbi LED lámpa, mint a Chihiros A - sorozat és a Chihiros C - sorozat, de közben megjelentek a legmodernebb RGB és WRGB lámpák, továbbá egy wabi - kusa lámpa is. A hab a tortán, hogy a közelmúltban az első tengeri világítás is piacra került. Így nem meglepő, hogy az ember könnyen elveszik a szédítő kínálatban. Az év elején írtunk már a a Chihiros WRGB II Pro-ról. Reméljük, hogy ez a bejegyzésünk segít megtalálni a legmegfelelőbb Chihiros LED-es akváriumvilágítást a jelenlegi kínálatból. 

Bevezető

Mielőtt több LED-es világításra és kiegészítőre rátérnénk, szeretnénk röviden foglalkozni a Chihiros fehér LED és RGB/WRGB lámpái közötti jelentős különbséggel. Különösen, ha nem ismered a világítástechnikát, ez elengedhetetlen lehet a megfelelő döntés meghozatalában. A színhőmérséklet nem állítható külön a Chihiros fehér LED-jein, ezzel szemben az RGB vagy WRGB LED-ek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy személyre szabja a számára legmegfelelőbb színárnyalatot.

Szinte minden Chihiros lámpa beépített Bluetooth vezérléssel rendelkezik. Az A-sorozat és a C-sorozat az egyetlenek, amelyekben nincs beépítve. (Az AII, az AII Max, illetve a C2 már tartalmaz Bluetooth vezérlőt a kijelentés tehát csak a korábbi belépő modellekre vonatkozik) Ennek ellenére még ezek is frissíthetők egy külső Chihiros Bluetooth-vezérlővel. A Bluetooth-ról és a tartozékokról később még többet fogunk beszélni.

Chihiros A modell

Az A-sorozatba a Chihiros csupán fehér LED-eket épített be. Az egyszerű lámpa beépített 7 fokozatú kézi fényerő-szabályozóval rendelkezik, amely időzítőre kapcsolva is megtartja az intenzitás beállítását. Tegyük fel, hogy fontolóra veszed az igényesebb növények megtartását, de a költségvetésed korlátozott. Ebben az esetben a Chihiros A-sorozat kiváló választás. Több méretben is kapható 60 cm hosszig. Az A-sorozat egy nem feltűnő, ezüst színű alumínium házban kapható, mely átlátszó akril talpakkal rögzíthető az akváriumra. Alacsonyabb ára és jó fényereje miatt vonzó választás lehet.

Chihiros AII modell

A Chihiros A II sorozat egy figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkezik, amely megkülönbözteti az összes többi Chihiros lámpától. Dönthető talppal gyártják, amely lehetővé teszi a LED világítás sugárzási szögének egyedi beállítását. Egy remek trükk, amely nagyon megkönnyíti az akvárium kívánt részeinek kiemelését, erőteljesebb megvilágítását. Sokan a lámpát enyhén előre döntik, így elkerülhető, hogy a lámpa fénye zavaróan a szembe vetüljön. A Chihiros A II 30-120 cm széles változatban kapható és fehér LED-ekkel van felszerelve. Ezért mindenféle moha, epifita és többnyire közepesen igényes növények tartására ajánljuk a használatát. A LED-ek fekete alumínium házban helyezkednek el, amelyek vékony, átlátszó akril talpak segítségével kapcsolódnak az üveghez. Összességében a Chihiros AII egy egyszerű és jó fényű LED-es akvárium világítás. A költséghatékonyságot szem előtt tartva kiváló választás lehet.

Chihiros AII Max modell

A Chihiros legerősebb, fehér LED-es lámpája a Chihiros II Max. A LED-lámpa szép színeket ad, de leginkább a zöld színeket kiemelő spektrumával nyűgöz le. Az ezüstszínű alumínium ház karcsú, elegáns és tartólábainak magassága és hossza is állítható, így a lámpánál hosszabb akváriumra is felhelyezhető. Egy további funkció – a megnövelt teljesítményű üzemmód – mely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy 100%-ról 125%-ra emelje az intenzitást. A "turbó" üzemmód a Chihiros applikácón keresztül állítható be. Ez a Chihiros LED lámpa tehát nagy rugalmasságot és fényerőt kínál a közepes árkategóriában.

Kétségtelen, hogy a Chihiros A II Max jó választás azok számára, akik:

Komoly fényerejű LED lámpát keresnek 30-140 cm széles akváriumhoz, továbbá jó színvisszaadású, zömében zöld tónusú növényekhez keresik a megfelelő, közepes árkategóriájú lámpát.

Chihiros WRGB II Slim

Chihiros WRGB II Slim modell

Most rátérünk a Chihiros RGB és WRGB lámpáira. Kezdjük a stílusos WRGB II Slim Edition-el. Kicsit furcsa, de a csomagolás "hazudik". A WRGB II Slim Edition "csak" RGB világítás, mivel kizárólag 3 az 1-ben RGB diódákat tartalmaz. Azonban ne aggódjunk emiatt, mert a WRGB II Slim Edition így is nagyon meggyőző. Ha a legigényesebb növényeket szeretnéd megtartani 40 cm-nél nem magasabb növényes akváriumban, akkor mi ezt a lámpát ajánljuk. Tipikus lámpája lehet a 60x30x36 (vagy 30 magas) akváriumoknak. A Slim elegendő fényerőt ad ahhoz, hogy az igényes növények is jól fejlődjenek alatta. Ami a dizájnt illeti, a Chihiros elegáns fekete alumínium burkolatot adott a WRGB II Slim Edition-nek, erős, állítható és egyben stílusos megjelenésű acéllábakkal.

Chihiros WRGB II Slim - Green Aqua

Chihiros RGB VIVID II Mini és RGB VIVID II

A többi sorozathoz képest az erőteljes Chihiros VIVID sorozat kissé szélesebb és jellegzetes fekete alumínium háza van. Technikai különbség is tapasztalható, hiszen minden RGB VIVID-ben van beépített aktív hűtőrendszer.

Fontos tudni, hogy a LED lámpákat optimális üzemi hőmérsékleten kell tartani, mivel így lehet a hosszú élettartamot biztosítani. A ventilátor nem túl hangos, azonban mégsem néma. Az érdeklődő vásárlóknak ezt a tényt figyelembe kell venniük vásárlás előtt.

A Green Aqua boltban számos ilyen lámpa működik. Szerintünk nagyon csendes, hangja egy laptop alapzajához hasonlítható. A kisebb Chihiros RGB VIVID II Mini kiválóan megvilágítja a 40-60 cm széles akváriumokat. Alapkivitelben fekete acél rögzítőkarral rendelkezik. Ezzel szemben a nagyobb Chihiros RGB VIVID II házhoz nem rögzíthető közvetlenül tartókar, mivel ez a verzió egy tisztán függeszthető lámpa. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a masszívabb VIVID II-nek a mennyezetről kell lógnia. Megvásárolhatod a Chihiros állványt a VIVID függesztéséhez.

Chihiros Vivid II - Green Aqua

Mindkét VIVID változat függesztve néz ki igazán jól. Így lényegesen szebb látványt nyújtanak, mint az alapvetően ültetett lámpák. Különösen kényelmes a karbantartás az ilyen függesztett lámpák alatt. Egy RGB VIVID II lámpa elegendő fényt ad egy 60-90 cm széles akváriumhoz. A galériánkban több helyen is két Chihiros RGB VIVID II világít a 120 cm hosszú high-tech növényes akváriumaink felett. Évek óta tökéletesen teljesítenek nálunk.

Több VIVID II működtetése egyetlen akváriumon gyerekjáték, mivel a lámpák Bluetooth vezérléssel összekapcsolhatók. Ezenkívül lehetőség van árnyékolókat (shade) használni ezekhez a LEDekhez (is). A függesztés miatt ezt erősen ajánljuk.

A Chihiros nemrégiben kiadott egy RGB VIVID II 10. évfordulós kiadást. Ez a kiadás hihetetlen, 12 200 lumen (lm) teljesítményt képes produkálni a már amúgy is erős 7 700 lm-es normál RGB VIVID II-hez és a VIVID II Mini 5 000 lm-éhez képest. Az RGB VIVID-ek a legerősebb akváriumi lámpák közé tartoznak. Ideálisan használhatók egyetlen lámpaként vagy több lámpával együtt használva és akár az applikáció segítségével összekapcsoltan vezérelve. A VIVID II azoknak ajánlott, akik kompromisszum nélküli függeszthető RGB LED lámpát keresnek.

Chihiros WRGB II és WRGB II Pro

A Chihiros WRGB II és a WRGB II Pro valamivel vastagabb (5 mm-el), de háza ugyanolyan, mint a WRGB II Slim Edition-é. Az állítható ezüst és fekete acél lábak vizuálisan különböznek egymástól. Mégis a legjelentősebb különbség a Slim Edition-höz képest az első pillantásra nem nyilvánvaló dolgokban rejlik.

Ezek a WRGB II lámpák valóban WRGB lámpák, mivel piros, zöld, kék és fehér LED-eket tartalmaznak.

Ezenkívül sokkal több fényt és fényerőt adnak. A (W)RGB II Slim Edition 60 cm-es változata 2400 lm-t (45W), a WRGB II majdnem kétszer annyit 4500 lm-t (67W), a WRGB II Pro pedig 6630 lm-t (74W) közel háromszor akkora fényerőt biztosít.

Fejlődés továbbá, hogy a napkelte és a napnyugta funkció nagyon egyenletes, ami az olcsóbb akváriumvilágításnál nem mindig igaz.

Chihiros WRGB II Pro

A méretet tekintve a WRGB II és a Pro 30-120 cm széles változatban kapható. Műszakilag ez a két WRGB lámpa nyújtja a maximumot. Bármilyen édesvízi akváriumhoz alkalmasak, mivel az intenzitás és a szín a felhasználó egyéni preferenciái szerint szabályozható. Ez rendkívül rugalmassá teszi felhasználhatóságukat.

Ha a WRGB II verziók egyikét választottad, nincs más dolgod, minthogy: "Égjen a fényágyú"! Az akvárium pedig a legszebb formáját fogja mutatni. Akik a zöld növények mellett egyéb színes növényt is tartanának, azok számára nem kérdés, hogy ezek a lámpák a legmegfelelőbbek. 

Nano akváriumokhoz – Chihiros C II RGB és egyebek

A Chihiros C II RGB a kedvenc ragyogó csillagunk, akár 36 cm széles nanoakváriumokról, vagy wabi-kusa építésű akváriumokról legyen szó. Mint minden top Chihiros lámpa, ez is alkalmas a legigényesebb növények tartására, és rendelkezik az egyedi beállításokkal kapcsolatos összes műszaki jellemzővel, mint például a színvisszaadás, az intenzitás és a programozható működési idő stb. A C II RGB -hez még praktikus kis tükrös árnyékolók is kaphatók, mely kíméli a szemet az erős kivetülő fénytől.  

Chihiros C2 RGB - Green Aqua

Az "idősebb testvére", a Chihiros C II White csak fehér LED-ekkel és fekete műanyag házzal rendelkezik, amelyre nem lehet árnyékolót rögzíteni. Azonban kárpótlásul, jelentősen alacsonyabb az eladási ára.

Mindkét C II változat 360 fokban elforgatható, így 20-36 cm-ig bármilyen méretre állítható. Tipp az üvegtörés elkerülésére: Légy óvatos, ha C II lámpát 4 mm-nél kisebb vastagságú üvegre szerelsz. A tartócsavarokat tanácsos óvatosan meghúzni, mert a vékony üveg könnyen megpattanhat.

Chihiros C2 RGB

A Chihiros belépő szintjét képviseli Chihiros C-sorozat, mely négy különböző méretben és fényerő-szabályozó funkcióval rendelkezik. Tegyük fel, hogy közepes teljesítményű világítást szeretnél egy legfeljebb 30 literes Nano akváriumhoz, többnyire alacsony igényű növényekkel vagy egy Wabi-Kusához. Ebben az esetben a C-sorozat jó és előnyös választás. Vedd figyelembe, hogy ezeket a lámpákat csak az akvárium üvegére lehet felszerelni.

A Chihiros családban van egy vadonatúj lámpa, amit itt is szeretnénk röviden megemlíteni. Ez a Chihiros mágneses lámpa. Kifejezetten úgy tervezték, hogy megfeleljen az olyan magasabb építmények igényeinek, mint a Wabi-Kusa, a paludárium, vagy kisebb terráriumok. A Wabi-Kusával és a hozzáillő kiegészítőkkel kapcsolatban ebben a cikkben nem kívánunk bővebben kitérni, mivel ez a téma megérdemel egy teljes cikket.

Bluetooth vezérlés, Chihiros alkalmazás és WiFi hub

Függetlenül attól, hogy Chihiros világítása beépített vagy külső Bluetooth- al rendelkezik, a Chihiros alkalmazáson keresztül könnyedén vezérelhető, amely elérhető IOS és Android rendszeren egyaránt. Végre elmúltak az analóg időzítő napjai a hobbiban! Szinte mindent tudunk kezelni okostelefonról vagy táblagépről – programozhatjuk a be- és kikapcsolási időt, a fényerőt és a színhőmérsékletet egyaránt. Még a napkelte és a naplemente is egyedileg beállítható, ami jó opció az ijedősebb halak nyugtatására, ráadásul az emberi szem számára is szép látvány.

Chihiros App for LED

Ezenkívül az alkalmazás lehetővé teszi a különböző Chihiros lámpák csoportosítását (group), így több lámpa egyként vezérelhető. Ez akkor hasznos, ha több Chihiros lámpánk lóg egy akvárium felett, és ugyanazt a konfigurációt, időzítést stb. szeretnénk megadni. Az alkalmazás világos és jól strukturált, elrendezése nagyon felhasználóbarát.

Azok, akik Chihiros eszközük vezérlését a legmagasabb szintre szeretnék emelni, számukra elérhető a Chihiros WiFi Hub. A hub lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a hét minden napján, 24 órában ne csak otthonról, hanem bárhonnan a világból vezérelhessék Chihiros eszközeiket, ha okostelefonon vagy táblagépen keresztül rendelkeznek internetkapcsolattal. Az applikációban nem csak a lámpát, de a Chihiros tápadagolót, CO2 reduktort és egyéb kiegészítőket is vezérelhetünk.

Chihiros lámpa kiegészítők

A Chihiros számos lehetőséget kínál lámpáik megjelenésének és funkcionalitásának megváltoztatására. Különféle rögzítőkarok, akasztókészletek, akril vagy acél tartólábak, valamint tükrös és tükör nélküli árnyékolók állnak rendelkezésre. Még a nagyon egyszerű Chihiros C-sorozathoz is használható külső Bluetooth-vezérlő. Egy másik klassz termék a LED -es lámpaállvány, amely kifejezetten a Chihiros C II White és C II RGB-hez készült. Az állványnak köszönhetően nem kell a lámpát az akváriumüvegre rögzíteni. Így már nincs zavaró lámpatartó az akvárium üvegének szélén, ami megnehezíti pl. az üvegtető elhelyezését. A LED-es lámpaállvány kiválasztásánál figyelj, mert mind a két C II-es verzióhoz van egy hozzáillő.

Chihiros WRGB II hanging

Vízálló vagy fröccsenésálló?

Hallottál már az IP67-ről vagy az IP43-ról? Valószínűleg a legtöbben találkoztunk valamikor IP-számokkal. Időnként akadnak vásárlóink, akik vízkár miatt meghibásodott akváriumi lámpára szeretnének garanciális igényt érvényesíteni. A legtöbb esetben azonban erre nem vonatkozik a szavatosság. De miért? A legtöbb akváriumi világítás, valamint a legtöbb Chihiros lámpa is, IP43-as fröccsenésvédelemmel ellátott. A fröccsenésálló nem azt jelenti, hogy alámeríthető, szigetelése csupán a rákerülő vízcseppek és a pára ellen véd. Így tehát a vízbeesés és alámerülés sajnos garanciavesztéssel jár. Csupán a Chihiros C-sorozat rendelkezik IP67-es (1 méterig vízálló) védettséggel!

Terméktámogatás, minőség

Végül szeretnénk megosztani a Chihiros-al szerzett saját tapasztalatainkat. A termékek a dizájn és a funkcionalitás mellett a minőség terén is meggyőztek minket. A mai napig nem érkezett panasz a rossz minőségre vagy a gyenge kivitelezésre. Szerencsére bármilyen panasz esetén a Chihiros rendkívül barátságos és segítőkész ügyfélszolgálattal rendelkezik. Akárcsak mi… :)

Kérdésed van az akvárium világítással kapcsolatban?

Ügyfélszolgálatunk örömmel segít megtalálni a legmegfelelőbb terméket !

Előző A legnépszerűbb akváriumi mohák Következő Hygrophila pinnatifida - egy igazán különleges növény
Ugrás fel