CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium növény

Bucephalandra növények- Borneó kincsei

0%
Bucephalandra növények- Borneó kincsei

Borneó, a világ harmadik legnagyobb szigete, igen gazdag természeti szépségekben. Közülük is, talán a Bucephalandra növényfaj a legismertebb. Az első növények ebből a nemzetségből a 2000-es évek elején jelentek meg az akvarisztikában. Ahogy teltek az évek, a Bucephalandra egyre nagyobb sikerrel hódította meg a hobbiban tevékenykedők szívét. Ez tendencia minden bizonnyal erősödni is fog, hiszen folyamatosan újabb és újabb változatok jelennek meg a kereskedelemben, látványos külsővel és igen érdekes nevekkel. Az akvaristák és akvakertészek a világ minden táján „Buce” néven is emlegetik a Bucephalandrákat. De miért örvend a Bucephalandra ekkora népszerűségnek?

Bucephalandra növény

Természetes élőhely

A Bucephalandra fajok kizárólag Borneó szigetén őshonosak, azaz csakis itt endemikus növények. Az endemikus növények jellemzője, hogy csak egy adott földrajzi területen találhatóak meg, az adott hely körülményeihez jól alkalmazkodtak. A Bucephalandra növények általánosságban a borneói őserdők alacsonyabban fekvő régióit kedvelik, ahol az úgynevezett reofiták (növények, amelyek olyan gyors vízáramokban élnek, ahol kevés más szervezet képes túlélni) népesítik be a folyókat és a partvidékeket. A reofiták magas tűrőképességű növények, jól alkalmazkodnak a szélsőségesebb életkörülményekhez is. A növények élőhelyét közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy ezek inkább árnyékos területek, a nap ritkábban süti őket. Sok más ismert vízinövényhez hasonlóan a Bucephalandra fajok is a lágy, inkább savasabb és melegebb trópusi vizeket kedvelik. Borneóban az átlagos hőmérséklet nappal 32, éjszaka pedig 23 ºC, a relatív páratartalom pedig 80%-os.

Bucephalandra fajok

Hányféle Bucephalandra faj létezik? Sajnos nem lehet pontosan megmondani. 2018-ig 31 fajt jegyeztek fel, de még sok más alfaj vár tudományos leírásra. Néhány le nem írt példány már fel is bukkant a kereskedelemben. Bár már több, mint 500 Bucephalandra név van jelen a kereskedelemben, szinte lehetetlen megmondani, hány fajuk is létezik valójában, mivel ugyanaz a Bucephalandra faj akár több néven is megjelenhet a piacon.

Ha fel szeretnénk térképezni, hogy honnan is származik pontosan az adott "Buce" növény, érdemes egy pillantást vetni az elnevezésére. A Bucephalandra növények nevei jó támpontokat adhatnak az élőhelyükről. Például a Bucephalandra pygmaea növényt másképpen "Bukit Kelam"-nak hívjuk, ez egy széles körben ismert növény az akvarisztika világában. Először Nyugat-Kalimantan államban, Sintang térségében és az 1002 m magas, Kelam nevű hegy (Bukit) közelében fedezték fel a növényt.  A Bucephalandra pygmaea "Bukit Kelam" a kereskedelemben Bucephalandra "Sintang", "Wavy Green", "Green Wavy" és "Wavy Leaf" néven is elérhető. Ez jól mutatja azt a korábban említett jelenséget, miszerint a különböző vízinövény kertészetek különböző neveket adnak az általuk szaporított Bucephalandra fajoknak.

A Bucephalandra jellemzői

A Bucephalandra nemzetség az Araceaek családjába tartozik. Ennek a családnak tagjai úgynevezett spadix nevű virágzatot növesztenek, ami egy húsos, hosszúkás szár, rajta apró virágokkal. A Bucephalandrák egyszerre több virágot is tudnak növeszteni, és képesek víz alatt is virágozni. A virágjuk általában fehér, esetleg rózsaszín vagy sárgás árnyalatú. Az Anubiashoz nagyon hasonlóan a Bucephalandra is egy meglehetősen szívós epifita növény (többnyire fákon élő, de azokon nem élősködő növény) és kúszó rizómát növeszt, amelynek erős, drótos gyökerei kiterjedt gyökérrendszert alkotnak. Ez lehetővé teszi a növény számára, hogy szilárdan rögzítse magát. Ezeknek a növényeknek az sem okoz gondot, ha a borneói folyók a szárazabb időszakokban alacsonyabb vízállásúak. Ilyenkor sok Bucephalandra – átmenetileg – víz feletti életre kényszerül a folyópartokon. Mivel gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez - például a vízszintingadozáshoz –, így bármikor képesek víz alatt vagy víz feletti életre.

Bucephalandra növény

Levélformák és színek

A Bucephalandra levelei sokkal jellegzetesebbek, mint a virágai. A levelek lehetnek rövidek vagy hosszúak, oválisak vagy egyenesebbek, sima- vagy hullámos szélűek, lágyabbak vagy keményebbek, sőt egyes fajták levelei még apró világos pöttyökkel is rendelkeznek. A zöldesebb, víz feletti levelekhez hasonlítva a víz alattiak gyakran intenzívebb színűek, sőt akár más színárnyalatúak is lehetnek. A Bucephalandra leveleinek színei a kékes, vöröses és barnás árnyalatok között mozognak. A szára általában vöröses-barnás árnyalatú és néha kicsit világosabb, mint a levél felső oldala, ami szép kontrasztot eredményez.

A Bucephalandra akváriumi tartása

A Bucephalandrák nagyon hálásak, ha az élőhelyükkel megegyező körülményeket biztosítunk nekik. Általánosságban elmondható, hogy ezek a növények eléggé toleránsak, nincsenek nagy igényeik a vízparaméterekkel és a növénytápozással kapcsolatban.

Ideális hőmérséklet: 20-30 ºC
PH érték: 5,0 - 8,0 (ideális esetben <= 7,0)             
Világítás: alacsony vagy közepes intenzitás
CO2 igény: alacsony
Növekedési sebesség: leginkább lassú
Növekedési magasság: 2 - 20 cm (csak néhány növény éri el a 20+ cm-t)

Bucephalandra növény

A Bucephalandra ültetése

A Bucephalandra fajok túlnyomó többsége könnyen tartható akváriumban. Epifita növényként inkább köveken vagy fákon gyökereznek. A legjobb, ha a Buce-t moha kötözővel vagy damillal rákötözzük vagy pillanatragasztóval ragasztjuk a kövekre és fákra. Vigyáznunk kell arra, hogy az érzékeny rizómát ne érje ragasztó; ha lehetséges, csak a gyökerek érintkezzenek az anyaggal. Jól megoldás, ha a növényt a kövek és fák közötti kisebb repedésekbe, nyílásokba helyezzük bele. Ha a Bucephalandrát a talaj közelébe ültetjük, vigyázzunk arra, hogy a rizóma az aljzat felett maradjon. Ellenkező esetben a növény lassan rothadásnak indulhat és elpusztulhat. A Bucephalandra tökéletes növény az árnyékos helyek kitöltéséhez, mivel nincs szüksége erős fényre ahhoz, hogy jól fejlődjön.

Ültetési tipp

Egy igazán mutatós akvárium berendezéséhez hasznos lehet, ha különböző méretű Bucephalandra fajokat ültetünk egyszerre. A növények megfelelő elhelyezésével nagyon szép térhatást érhetünk el. A cél érdekében az akvárium első vagy középső részében kombinálhatjuk is a nagyon kicsi Bucephalandra' Mini Needle Leaf' fajtát a 3-4-szer nagyobb Bucephalandra pygma 'Bukit Kelam' fajtával.

Bucephalandra plant

Víz feletti tartás

Természetes élőhelyéhez hasonlóan a Bucephalandra otthon is tartható víz fölött. Ehhez viszont néhány fontos dologra oda kell figyelnünk.

Először is megfelelő páratartalmat kell biztosítani a Bucephalandrák számára. Ezt könnyen biztosíthatjuk egy lezárható üvegedénnyel, például Wabi-Kusa tállal vagy terráriummal. Bár alkalmasnak tűnhet egy átlátszó, fedeles műanyag edény is, de ezeket inkább csak tárolásra és szaporításra használjunk. A tárolóedényt úgy alakítsuk ki, hogy jól szellőzzön, így megakadályozhatjuk a penészesedést.

A talajba ültetésnél ugyanazokra a dolgokra kell figyelni, például, hogy a rizómának fedetlenül kell maradnia.

Legnépszerűbb Bucephalandra fajok

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb Bucephalandra fajokat, melyek könnyen elérhetőek az üzletekben is:

Bucephalandra' Kedagang' - Hosszúkás, keskeny, sötétzöld levelei nagyjából 1-2 cm szélesek, de akár 6 cm hosszúra is megnőhetnek, néha apró, fehér pöttyökkel tarkítva. Víz alatt a levelek kékes vagy fémes árnyalatúak is lehetnek.

Bucephalandra pygmaea 'Bukit Kelam' - Ennek fajnak lágyabbak a levelei, kb. 5 cm hosszúak, 2 cm szélesek és zöldes vagy zöldesbarna színekben pompáznak. A levelek szélei hullámosak, az aljuk fehéres árnyalatú.

Bucephalandra' Mini Needle Leaf' – Erre a fajra a rendkívül lassú növekedés jellemző. Kis mérete (kb. 2 cm magasság és szélesség) miatt népszerű az apró részleteket kedvelő akvaristák körében és nagyon szépen mutat nano akváriumokban is.

Bucephalandra növény

Ajánlás

A Bucephalandra növények szépségét és sokszínűségét nehéz szavakba önteni. Ha még sohasem volt Bucephalandrád, itt az ideje, hogy megpróbálkozz velük és ültess néhányat az akváriumodba. Hidd el, ha ügyelsz rá, hogy jól érezzék magukat, szépségükkel meghálálják a gondoskodást.

További kérdésed van a Bucephalandrával vagy általánosságban a vízinövényekkel kapcsolatban?

Ügyfélszolgálatunk örömmel várja kérdésedet, és szívesen segít, amiben csak tud. Továbbá, kérjük, ne habozz kapcsolatba lépni velünk az akváriumokkal kapcsolatos minden egyéb kérdéssel.

Előző WIO dekorok - új esztétikus és természetes dekorációk az akváriumban Következő Miért pusztul el a garnélám? Mire figyelj garnélatartáskor!
Ugrás fel