INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Újdonság

Bemutatkozik a 2hr APT növénytápcsalád

0%
Bemutatkozik a 2hr APT növénytápcsalád

Milyen növénytápot kéne választanom?

Hangzik el sokszor a kérdés. Egyáltalán szükséges növénytápokat locsolni az akváriumba? Hiszen a természetben sem megy ki és locsol tápot a tóba, vagy a patakba senki... (jóesetben)
Ez így van, azonban egy kis otthon tartott "zárt" rendszer nem tud önfenntartó lenni, már csak a mérete miatt sem. Továbbá sokszor jóval nagyobb növénymasszát szeretnénk az akváriumban fenntartani, lehetőleg tökéletes kondícióban, algamentesen. Hosszabb rövidebb ideig ilyen állapotok is előfordulnak a természetben is, de mi azt szeretnénk, ha ez a tökéletes állapot állandósulna az akváriumban. Ezért amennyiben nem csak halakat szeretnénk a medencében  tartani, szükséges tápozni a növényeket.   

A választást könnyíti meg a 2hrAPT növénytápcsalád. Ezért is alkották meg "all in one"-n rendszerben. Tehát nem szükséges kiegészítő tápokat használni mellé, mert minden összetevő egy flakonba van zárva. Természetesen ez az előnye lehet a hátránya is, hiszen nincs meg annak a lehetősége, hogy a különböző tápanyagok arányát szabadon változtathassuk. A gyártó azonban azt ígéri, hogy erre nincs is szükség, a táp tökéletesen ki van egyensúlyozva. Tehát aki egy könnyen használható, jól kipróbált tápot keres, akkor a 2hrAPT-vel megtalálta.  Már csak azt kell eldöntenie, hogy a három féle metódusból, melyik való az akváriumához. Nézzük tehát sorban a tápokat!

2hrAPT1 Zero

Az úgynevezett "lean" (sovány) tápok táborába sorolható a "Zero". Ilyen rendszer az ADA tápozás is, mely lassú, kényelmes növekedést eredményez és kis esélyt ad az algásodásra. Jól használható akár olyan akváriumokban is, ahol nincs CO2 adagolás, de viszonylag sok hal úszkál a növények közt a medencében. Érdekes módon ez a táp működik jól akkor is, ha a legvörösebb színeket szeretnénk kihozni a piros növényeinkből high-tech akváriumban. Természetesen ilyenkor ehhez elengedhetetlen a táptalaj, aktívtalaj (agyagos), valamint a kellően erős fény és CO2 használata is.  

Adagolás: 5 ml / 100 liter hetente 4 alkalommal, vagy 3 ml / 100 liter naponta. Mindkét rutint heti 30%-os vízcserével kell kombinálni.
Garnéla barát: igen
5ml/100 liter tartalmaz: 3.8ppm Kálium (K), 0.05ppm Vas (Fe), 0.5ppm Magnézium (Mg), továbbá kisebb mennyiségben Bór (B), Réz (Cu), Mangán (Mn), Molibdén (Mo), Cink (Zn).

2hr APTe EI

Takashi Amano és az ADA által képviselt sovány tápozás mellett létezik egy másik adagolási metódus, melyet Tom Barr alkotott meg, az Estimative index. Ilyen jellegű táp nagyon kevés van a piacon és ezek közül is talán a legsikeresebb a Green Aqaua EI tápja. A 2hr APTe EI táp is ezen elmélet mentén készült el, azonban itt minden tápanyagot sikerült besűríteni egy flakonba. Az elmélet lényege a "túltápozáson" alapszik, ezáltal a növények soha semmilyen tápanyag hiányában nem szenvednek. Azoknak a növényes akvárium tulajdonosoknak ajánlott, akik szeretnek és hajlandók is hetente hozzányúlni az akváriumhoz és heti 50% vízcseréért cserébe, kirobbanó kondíciójú növényeket és kristálytiszta vizet kapnak. Ehhez a tápozáshoz elengedhetetlen a megfelelő hatékonyságú bioszűrés, a kellően erős fény és nagynyomású CO2 rendszer használata.

Adagolás: 5 ml / 100 liter hetente 3 alkalommal, vagy 2 ml / 100 liter naponta. Mindkét rutint heti 50%-os vízcserével kell kombinálni.
5ml/100 liter tartalmaz: 6ppm Kálium (K), 6ppm Nitrogen (NO3), 1.5ppm Foszfor (PO4), 0.16ppm Vas (Fe), továbbá kisebb mennyiségben Bór (B), Réz (Cu), Magnézium (Mg), Mangán (Mn), Molibdén (Mo), Cink (Zn).

Azonban ezzel még nincs vége, további meglepetéseket tartogat a tápcsalád. Ugyanis egyedülálló módon, készült egy "aranyközépút", ami ötvözi a Zero gondtalanságát és az EI teljességét. Ez pedig nem más mint a

2hr APT3 Complete 

Nincs is talán jobb szó rá, mint az aranyközépút. Használatával minden tápanyag megfelelő mennyiségben jut a növénykhez, mégsem kell 50% vízcserét végezni. A növények is szépen fognak nőni, de nem iramodnak neki olyan gyorsan mint az EI tápok esetében oly sokszor. Az algaproblémák szintén háttérbe szorulnak, ami sok akvarista számára megnyugvást hoznak. Ez talán az a táp, amit mindenkinek érdemes kipróbálni, nagy valószínűséggel nem fog mellényúlni. 

Adagolás: 5 ml / 100 liter hetente 4 alkalommal, vagy 3 ml / 100 liter naponta. Mindkét rutint heti 30%-os vízcserével kell kombinálni.
Garnéla barát: igen
5ml/100 liter tartalmaz: 4ppm Kálium (K), 1.5ppm Nitrogen (NO3), 0.7ppm Foszfor (PO4), 0.03ppm Vas (Fe), 0.4ppm Magnézium (Mg), továbbá kisebb mennyiségben Bór (B), Réz (Cu), Mangán (Mn), Molibdén (Mo), Cink (Zn).

Összegezve: A 2hr APT1 Zero olyan mint egy kabrió. Jó móka autózni egy kabrióval, de mindig előrelátónak kell lennünk, hogy legyen nálunk kalap, naptej, vagy esőkabát. A 2hr APTe EI olyan mint egy Ferrari. Tüzes szerelem, állandó törődés, de semmihez nem fogható örök élmény. A 2hr APT3 Complete pedig olyan, mint egy családi kombi. Megbízható és sokoldalúan használható ;)

Előző Mire figyeljünk az akvárium szétszedésekor, költöztetésekor? Következő Amit az akváriumok világításáról tudni érdemes
Ugrás fel