CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium szűrő

Belső akváriumi szűrők - Előnyök és hátrányok. Hogyan használjuk őket?

0%
Belső akváriumi szűrők - Előnyök és hátrányok. Hogyan használjuk őket?

Aktuális bejegyzésünkben a belső akváriumi szűrők használatát mutatjuk be, illetve felsoroljuk az akváriumi belső szűrők előnyeit és hátrányait. Az akvakertészet világában talán kevésbé használatosak a belső szűrők, mivel a növényes akváriumok esetében általában az a cél, hogy az akváriumban minél kevesebb technikát használjunk, minél nagyobb kapacitással rendelkezzen a szűrő a nagyobb terhelés miatt. De ne feledjük, hogy az akvárisztika jóval szélesebb körű, mint azt elsőre gondolnánk. A belső szűrők már hosszú évtizedek óta népszerűek például a kisebb növényes akváriumoknál, garnélás nano akváriumok esetén, vagy általános méretű halas akváriumoknál. Annak érdekében, hogy ezek a szűrők valóban jól működjenek, érdemes néhány dologra figyelni, különösen a karbantartással kapcsolatban.

Belső szűrők pro és kontra

Az előnyöket és hátrányokat figyelembe véve érdemes mérlegelni, hogy valóban egy belső szűrő lehet-e a megfelelő választás, vagy inkább egy külső szűrő, esetleg egy akasztós szűrő mellett döntünk végül.

Sicce Shark Pro belső szűrő

Előnyök

 • Vételár tekintetében a többi akváriumi szűrővel összehasonlítva kétségtelenül a legolcsóbbnak számítanak.
 • Megoldják az akvárium körüli tárolási problémát, hiszen a szűrőket az akváriumban kell elhelyezni, így nincs külső helyigényük.
 • Könnyű a beüzemelésük és a későbbi eltávolításuk.
 • Néhány belső szűrő a levegőporlasztásban is segít, oxigént juttatva az akváriumba, ezért nagyon népszerűek az akvaristák körében.
 • A vizet közvetlen akváriumban szűrik, így nincs szükség a külső szűrőkhöz hasonló csöveken keresztüli kivezetésre. Éppen ezért a belső szűrőknél meghibásodás, vagy áramszünet esetén sem szivárog ki a víz.

Hátrányok

 • Általában a belső szűrők szűrőkapacitása alacsony, ezért a szűrt víz tisztasága sem annyira kiváló, mint a nagyobb térfogatú külső szűrők esetében. Kevesebb szűrőanyag fér egy belső szűrőbe, mint egy külsőbe.
 • A szűrőkamrák eltávolításakor - például takarításkor - az előzőleg kiszűrt szennyeződés visszakerülhet a vízbe.
 • A belső szűrők az akváriumban vannak, tehát a kreatív területtől és az élővilág elől veszik el a helyet
 • Esztétikai szempontból a belső szűrő nem a legszebb. Megpróbálhatjuk dekorációval és akváriumi növényekkel elrejteni, de a szűrő "láthatatlanná" tétele mindig kihívást jelent.
 • Idővel a karbantartás bosszantó és fárasztó lehet, mert viszonylag gyakran kell tisztítani a szűrőszivacsokat. Ideális esetben hetente vagy kéthetente javasolt a tisztításuk, hogy a szűrőszivacs ne tömődjön el.

Hogyan használjuk a belső szűrőket?

Érdemes jól átgondolni a belső szűrő akváriumbeli helyét. Alakítsuk úgy az akvárium elrendezését, hogy a szűrőt a lehető legjobban elrejtsék a dekorációk és a növények. Ezzel együtt ügyeljünk arra is, hogy a szűrő körül hagyjunk elegendő helyet a könnyű hozzáférés érdekében. A szűrő be- és kimenete semmiképp se legyen elzárva. Fontos, hogy a belső szűrőt és az összes többi technikai elemet még a dekorok és növények behelyezése előtt tegyük a végleges helyükre, nehogy később már ne tudjuk felszerelni a berendezés után.

A belső szűrők esetében a heti karbantartást érdemes komolyan venni, mert a szivacsok könnyen eltömődnek; minél finomabb egy szűrőanyag, annál gyorsabban telítődik. Egy piszkos, eldugult szűrő gyorsan veszít a teljesítményéből, ami vízminőségi problémákhoz vezethet, megjelenhetnek az algák és a legrosszabb esetben kárt okozhat az akvárium élővilágában is.

Mint minden más szűrőnek, a belsőnek is a nap 24 órájában kell működnie. Ha a szűrő leáll, a víz áramlásának hiánya miatt a fontos szűrőbaktériumok nem kapnak elegendő oxigént. A szűrést segítő baktériumok az oxigén nélkül 45-60 perc múlva fokozatosan elhalnak. Ez igen súlyos problémát jelent, mely akár az élőlények pusztulását is okozhatja.

OASE BioPlus belső szűrő

Turbózd fel a szűrőt, frissítsd a szűrőanyagokat!

Ha még a gyári anyaggal van feltöltve a szűrőnk, akkor itt az ideje, hogy kipróbáljunk más, jobb hatékonyságú biológiai szűrőanyagokat is. Ezek általában nem részei a gyártótól vásárolt szűrőszettnek. Sokféle szűrőanyaggal kísérletezhetünk, például a kis kiszerelésben is kapható Seachem Matrix és a Purigen egy nagyon jó kombinációnak számít. A legtöbb szűrőnél a meglévő szűrőanyagot egészben vagy részben lehet cserélni magasabb minőségű anyagra.

A jobb minőségű és hatékonyságú szűrőanyagok jelentősen javítják a víz minőségét és tisztaságát az akváriumban. Attól függően, hogy melyik szűrőanyagot használjuk, befolyásolhatja a szűrő áramlását is. Például egy finom pórusú szivacs, vagy szűrőanyag nagyobb ellenállást hoz létre, mint egy nagy pórusú szivacs vagy nagyobb szemcseméretű szűrőanyag, így csökken a vízáramlás is. Ha többet szeretnénk megtudni a szűrőanyagokról, érdemes elolvasni korábbi bejegyzésünket.

További javaslatok

 • Ügyeljünk arra, hogy a szűrő ne fodrozza túlságosan a felszínt. A szűrő nyomó ágát néhány centiméterrel a víz felszíne alá helyezzük és úgy irányítsuk az áramlást, hogy csak enyhe fodrozódás keletkezzen a felszínen. Ez éppen elegendő ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű oxigént juttassunk az akváriumba anélkül, hogy túl sok CO2-t vennénk el, ami a növények növekedése szempontjából elengedhetetlen.
 • A gyártó által elhelyezett szivacsok a szűrésen kívül a kisebb halak védelmét is szolgálják. Ha szűrőanyagot cserélünk, ügyeljünk arra is, hogy ezt a védelmet ne veszítsük el. Kisebb garnéla fajok, mint például a Neocaridina tartása esetén a belső szűrő bemenetét kívülről plusz felszívásgátlóval kell kiegészíteni. A törpegarnélák általában jól szaporodnak; megfelelő védelem nélkül a pici bébi garnélákat a szűrő beszívhatja, ami végzetes lehet számukra. Érdemes elolvasni korábbi bejegyzésünket erről a témáról.
 • A Sicce Shark Pro belső szűrő könnyen használható elfektetve is. Ezt a szűrőt a Green Aqua galériában egy sekély növénytároló akváriumba raktuk be ahol tökéletesen működik. Lapos akváriumok esetén kifejezetten ajánlott megoldás az akvárium szűrésére.
 • Az Oase Bio Plus belső szűrő szűrőkamrája a beépített mágnesnek köszönhetően rendkívül könnyen beszerelhető és eltávolítható. Nagyon praktikus, különösen a karbantartási munkálatok során.
 • A tapadókorongok, amelyek a szűrőt az akvárium üvegéhez rögzítik, időnként problémát okozhatnak, mert csak tiszta üvegen működnek jól. Ha az üveg algás vagy egyéb szennyeződés van rajta, először mindenképpen tisztítsuk meg, mielőtt felszerelnénk a szűrőt. Érdemes a tapadókorongokat 6-12 havonta újakra cserélni, mivel a tapadás és a gumi rugalmassága gyengülhet a használat ideje alatt. A heti karbantartás során mindig ellenőrizzük és szükség esetén cseréljük a sérült tapadókorongokat. 

További kérdéseid maradtak a belső szűrőkről?

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre. Szívesen segítünk bármilyen más, akvarisztikával kapcsolatos témában is.

Előző Az akváriumi gyökértápok - Miért jók az aljzatba nyomható tápok és hogyan használjuk őket? Következő Akvárium üveg tisztítása - A Jó, A Rossz, és A Csúf
Ugrás fel