CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Alga

Az egyik legjobb megoldás algásodás ellen a sötétkúra

0%
Az egyik legjobb megoldás algásodás ellen a sötétkúra

Egyre kedveltebb és közismertebb a blackout, vagy magyar nevén a sötétkúra. Sikere egyszerűségében és „vegyszermentességében” keresendő. Éppen ezért, ha betartjuk használatának szabályait, az algákon kívül semmilyen élőlényre nem jelent veszélyt az akváriumban.

Milyen algákra hatásos a sötétkúra?

Szinte az összes akváriumban megjelenő algára hatásos a sötétkúra. Nagy hatékonysággal írthatunk vele barna algát, zöldalgát, pontalgát, fonálalgát, de még az algának nem is igazán nevezhető ciano alga ellen is sikeres lehet a kezelés.

Milyen algákra kevésbé hatásos a kezelés?

Vannak algák melyek képesek makacsan ellenállni. Ilyen az ecsetalga (BBA), illetve az agancsalga (staghorn). Amennyiben ilyen alga is van többek között, ebben az esetben a sötétkúra után érdemes az alábbi algakezelések egyikével folytatni korábbi bejegyzésünk alapján.

Mi is pontosan a sötétkúra?

Az elmélet azon alapszik, hogy a növényekhez képest az algák minimális mennyiségű tartalékot képesek csupán tárolni, így mindenképp szükségük van a rendszeres fényre, mely segítségével képesek lesznek fotoszintézissel energiához jutni. Amennyiben megfosztjuk őket a fénytől, rövid időn belül elpusztulnak. A növényeink azonban a gyökereikben és leveleikben tárolt tápanyagokat hasznosítva, átvészelik a fénymentes időszakot.

A sötétkúrát maximum 7 napig végezzük. Tapasztalataink alapján a legtöbb esetben 3-5 nap már jelentős eredményt hoz és növényeinket is kevésbé terheli meg. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a sötétkúra nem egyenlő azzal, hogy lekapcsoljuk a lámpát. Az akváriumot szó szerint be kell csomagolnunk. Ilyenkor kartonlappal, vagy sötét takaróval teljesen elzárjuk a fénytől az akváriumot.

A sötétkúra lépései

 1. Végezzünk egy 50%-os vízcserét, miközben a lehető legtöbb algát eltávolítjuk a vízből.
 2. Állítsuk le a CO2 adagolást
 3. Fontos a víz szellőztetése, ezért vagy használjunk légpumpát, vagy csobogtassuk a vízfelszínt a szűrővel. (A vízszűrőnek folyamatosan működnie kell a kúra ideje alatt)
 4. Ne etessük a halainkat, garnéláinkat a kezelés alatt! Higgyük el, vígan ellesznek.
 5. Ne tápozzuk a növényeinket a sötétkúra alatt!
 6. Időnként bekukkanthatunk, hogy minden rendben van-e, de nyugodjunk meg, minden rendben lesz ;)
 7. A 3. napon kapcsoljuk fel a lámpát pár percre és nézzük meg, hogy milyen eredményt értünk el. Amennyiben úgy ítéljük meg, folytassuk a kezelést az 5. napig.
 8. A kezelés végeztével egy nagy, 50%-os vízcsere keretein belül távolítsuk el a még látható, de elhalt algákat. Szűrőt csak néhány nap múlva takarítsunk.
 9. Kapcsoljuk fel a világítást, de a világítási időt 1-2 hétig csak 4-5 órára állítsuk!
 10. A CO2 adagolást kapcsoljuk vissza. (a világításhoz igazítva)
 11. Újra etethetjük halainkat (csak módjával) és növényeinket elkezdhetjük tápozni.    

akvárium sötétkúra, blackout  

Mi vár ránk a sötétkúra után?

Miután lerántjuk a leplet, várható, hogy kicsit növényeinket is megviselik a fénytelen napok. Színük sápadtabbá válik, láthatóan megnyúlnak, keresve az éltető fényt. Nyugodjunk meg, pár hét alatt egészen biztos, hogy régi pompájukban fognak tündökölni. Sőt, szebbek lesznek, miután megszabadultak az algák fojtogató szorításától.

Halaink garnéláink némi riadalom után, megszokva ismét a fényt, folytatják megszokott életüket. Őket nem kell féltenünk, számukra nincs nagy jelentősége, hogy a fényben, vagy a sötétségben úsznak.

Meddig lesz hatásos a kezelés?

A sötétkúra nagyon hatékony tüneti kezelés, de mindenképpen meg kell találnunk az algásodást kiváltó valódi okokat és ezeket kezelni kell! Ellenkező esetben az alga szép lassan visszaköltözik az akváriumunkba.

Hemianthus C. Cuba gyep az akváriumban

Mik lehetnek az algásodás kiváltó okai?

Legtöbbször a túl erős, vagy túl sokáig működő fényforrás a ludas. Amennyiben ezt érezzük oknak, csökkentsük a fényerőt, vagy a világítási órák számát.

Gyakran a túlzott szervesanyagfelhalmozódás is okozhat algaproblémát. Igyekezzünk nem elhanyagolni a vízcseréket, aljzattakarításokat és csökkentsük a halaink ételmennyiségét. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő méretű és hatékonyságú szűrő legyen az akváriumban.

Végül a leggyakoribb okok közé sorolhatjuk még, a növénytápok mennyiségének alul, vagy túladagolását is. 

Algaevő hal

Milyen sűrűn végezhetek blackout kúrát?

Alapvetően növényeink kondíciója határozza meg, hogy milyen sűrűn végezhető, ugyanis halainkat és garnéláinkat a fény hiánya nem igazán zavarja. Azt javasoljuk, hogy minden sötétkúra után hagyjunk legalább 2 hetet növényeinknek regenerálódni.  

Kérdés maradt benned a sötétkúrával kapcsolatban?

Ha segítségre van szükséged az akváriumoddal vagy az algásodással kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Az akvárium fenntartási költségei feketén, fehéren - frissített Következő Mikor érdemes elkezdeni a beültetett akváriumi növények tápozását?
Ugrás fel