CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium szűrő

Az akvárium szűrő fajtái. Melyiket válasszam?

0%
Az akvárium szűrő fajtái. Melyiket válasszam?

Az akvárium szűrő az akváriumunk "szíve"! Amennyiben sikerül megfelelőt választanunk, az akváriummal felmerülő problémák nagytöbbségét elkerülhetjük vele. Igen fontos tehát, hogy kellő tudással felvértezve választhassunk a szédítő kínálatból. Lássuk milyen akvárium szűrőtípusok léteznek!

Szivacsszűrő

Talán a legegyszerűbb és legolcsóbb akvárium szűrési megoldás. Működtetéséhez szükség van vagy egy légpumpára, vagy egy szivattyúfejre - powerhead, mely biztosítja a szivacson keresztüli vízáramlást. A légpumpa esetén a szivacs belsejébe fúrt lyukon keresztül levezetjük a légpumpa levegőjét. A felszálló buborékok magukkal húzzák a szivacsban lévő vizet. A folyamatos vízáramlás a szivacson keresztül lassú, de hatékony szűrést eredményez, mely kiválóan megfelelő garnélás, illetve ivadékhal nevelő medencékhez.

A powerhead-re szerelt motoros változatok már nagyobb medencék szűrésére is alkalmasak, azonban a gyors vízátfolyás miatt ezeket inkább mechanikai szűrésre javasoljuk, például kiegészítésképp egy külső szűrő mellé.

Belső szűrő

A belső szűrő kompakt méretű és viszonylag olcsó. Sok gyári akváriumszett ezzel az akvárium szűrés megoldással kerül forgalomba. A belső szűrők leginkább mechanikai szűrést végeznek és a vízforgatás és porlasztás miatt mefelelő mennyiségű oxigént képesek eljuttatni az akvárium élőlényei számára. Előnyük a hátrányuk is egyben: kompakt méretük miatt kis helyet foglalnak ugyan, de éppen ezért kicsi a szűrőkapacitásuk is. Meglehetősen sűrűn kell tehát őket takarítani. Javasolt a heti, maximum kétheti tisztítási periódus belső szűrő esetén. Ilyenkor tilos a csap alatt elmosni a bennük lévő szűrőszivacsot és egyéb szűrőanyagot, hiszen a felületén elszaporodott szűrőbaktériumokat a csapvíz klórtartalma elpusztítja. Ez igaz minden egyéb szűrő szűrőanyagára is: csakis az akváriumból leszívott (vödör) vízben mossuk őket át! Ebben az esetben biztos, hogy nem pusztítjuk el a rajta élő szűrőbaktériumokat.

Eheim Pickup160 belső szűrő

Belső akvárium szűrő nano akváriumban - Green Aqua

A belső szűrő további hátránya, hogy sokszor zavaróan láthatóak az akváriumban és hasznos helyet is foglalnak, például egy szép növény helyett.

Akasztós szűrő

Az akasztós szűrő átmenetet képez a belső szűrő és a külső szűrő közt. Nagyon érdekes öszvérmegoldás, mely sok előnyt és némi hátrányt is hordoz magában. Az ilyen akvárium szűrő, mint egy „puttony” ül az akvárium peremén. Csak kis helyet foglalnak az akváriumból, hiszen maga a szűrőkamra az akváriumon kívül helyezkedik el. Előnyük, hogy sokkal több szűrőanyag helyezhető el benne, sokkal kényelmesebb a takarításuk, mint a belső szűrőknek és az áruk rendszerint a belső szűrők és a külső szűrők közt helyezkedik el. Hatékonyságuk már-már a külső szűrő felé tendál, de azért ennek a szűrési technikának is vannak árnyoldalai. Időnként ezek a szűrők enyhe csobogó hangot hallathatnak. Például olyankor, ha pár centit lepárolog az akvárium vize. Nem vészes és van aki kifejezetten kedveli ezt a hangot, de aki kényes a zajokra, azoknak mindenképp érdemes ezt figyelembe venni.  

Seachem Tidal akasztós akvárium szűrő

Külső szűrő

Pillanatnyilag a készen kapható akváriumi szűrésrendszerek leghatékonyabb és legkevésbé karbantartásigényes megoldása a külső szűrő. A zárt rendszerű külső szűrők lényege, hogy egy csövön keresztül az akvárium vize a szűrőtartályba folyik, itt többféle szűrőmédián áramlik keresztül, majd egy másik csövön a tisztított víz visszaáramlik az akváriumba. Amennyiben megfelelő méretű külső szűrőt választottunk, akkor ezeknek a szűrőknek a takarítási periódusa 3-6 hónap. Ez igen kényelmes minden akvarista számára, hiszen senki nem szeret igazán szűrőket pucolni. Jobban szeretünk inkább csak gyönyörködni egy tiszta és egészséges akvárium látványában. :)

Eheim professionel 5e külső szűrő

Áruk sajnos ezeknek az akvárium szűrőknek a legmagasabb. Mégis azt tudjuk javasolni, hogy érdemes pénzt áldozni rájuk, mert az évek során sokszorosan megtérül az áruk.

OASE Biomaster akvárium külső szűrő

A külső szűrő háromféle szűrésre képes abban az esetben, ha olyan szűrőanyag van bennük, amely erre alkalmassá teszi őket.

Mechanikai szűrés

Az egyik elsődleges feladata egy akvárium szűrőnek, hogy optikailag tisztán tartsa a vizet. Ezt nevezzük mechanikai szűrésnek. A rajtuk keresztül áramló víz legtöbbször a szivacs, illetve a perlonvatta által megszabadítja az akvárium vizét a fizikai szennyeződésektől. Ezért van szükség ezen anyagok időszakos kimosására, (a perlonvattát inkább cseréljük) hogy a mechanikai szennyeződéseket, koszokat el tudjuk távolítani.

Green Aqua növényes akvárium külső szűrővel

Biológiai szűrés

Előbb-utóbb minden akvarista látókörébe kerül a nitrifikáció szó. Ezt a biológiai szűrőanyag végzi. A sokmillió baktérium mely élővé teszi a vizet, a lelke és az alapja minden folyamatnak, ami végbemegy az akváriumban. Ezek az úgynevezett hasznos baktériumok igen nagy számban tanyáznak a szűrőben. Azon belül is tudatosan helyezünk el olyan szűrőanyagokat, amelyek porózus felületükkel kiváló élőhelyet biztosítanak számukra.   

Kémiai szűrés

A harmadik, sokszor csak opcionálisan használt szűrés forma, a kémiai szűrés. Ezek a szűrőanyagok valamilyen vegyi anyag eltávolítására, semlegesítésére kerülnek a szűrőbe. Amit a legtöbb akváriumban alkalmaznak belőle, az a Purigen és az aktívszén, mely képes minden színező anyag (például vasfa) nemkívánatos hatását semlegesíteni. Sok egyéb kémiai anyag van, melyről későbbi cikkekben fogunk még részletesebben beszélni.

Oase akvárium szűrő az akvárium szekrényben

TOVÁBBI KÉRDÉSED VAN?
Segítünk a számodra legjobb akvárium szűrő megtalálásában.

Ha bizonytalan vagy az akvárium, a hozzá megfelelő akvárium szűrő vagy az élőlények, növények számára szükséges kiegészítők vásárlásával kapcsolatosan, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

 

Előző Minek örülne egy akvarista, vagy egy akvakertész 2023-ban? Ajándék ötletek Következő Melyik akvárium szettet válasszam?
Ugrás fel