INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Az akváriumi szűrők fajtái. Melyiket válasszam?

0%
Az akváriumi szűrők fajtái. Melyiket válasszam?

A szűrő az akvárium "szíve"! Amennyiben sikerül megfelelőt választanunk, az akváriummal felmerülő problémák nagytöbbségét elkerülhetjük vele. Igen fontos tehát, hogy kellő tudással felvértezve választhassunk a szédítő kínálatból. Lássuk milyen szűrőtípusok léteznek!

Szivacsszűrők

Talán a legegyszerűbb és legolcsóbb szűrési forma. Működtetéséhez szükség van vagy egy légpumpára, vagy egy szivattyúfejre (powerhead), mely biztosítja a szivacson keresztüli vízáramlást. A légpumpa esetén a szivacs belsejébe fúrt lyukon keresztül levezetjük a légpumpa levegőjét. A felszálló buborékok magukkal húzzák a szivacsban lévő vizet. A folyamatos vízáramlás a szivacson keresztül lassú, de hatékony szűrést eredményez, mely kiválóan megfelelő garnélás, illetve ivadékhal nevelő medencékhez.

A powerhead-re szerelt motoros változatok már nagyobb medencék szűrésére is alkalmasak, azonban a gyors vízátfolyás miatt ezeket inkább mechanikai szűrésre javasoljuk, például kiegészítésképp egy külső szűrő mellé.

Belső szűrők

A motoros belső szűrők, kompakt méretűek és viszonylag olcsók. Sok gyári akváriumszett ezzel a szűréssel kerül forgalomba. Előnyük a hátrányuk is egyben: kompakt méretük miatt kis helyet foglalnak ugyan, de éppen ezért kicsi a szűrőkapacitásuk is. Meglehetősen sűrűn kell tehát őket takarítani. Javasolt a heti, maximum kétheti tisztítási periódus. Ilyenkor tilos a csap alatt elmosni a bennük lévő szűrőszivacsot és egyéb szűrőanyagot, hiszen a felületén elszaporodott szűrőbaktériumokat a csapvíz klórtartalma elpusztítja. Ez igaz minden egyéb szűrő szűrőanyagára is: csakis az akváriumból leszívott (vödör)vízben mossuk őket át! Ebben az esetben biztos, hogy nem pusztítjuk el a rajta élő szűrőbaktériumokat.

Belső szűrő nano akváriumban

A belső szűrők további hátránya, hogy sokszor zavaróan láthatóak az akváriumban és hasznos helyet is foglalnak, például egy szép növény helyett.

Akasztós szűrők

Az akasztós szűrők átmenetet képeznek a belső szűrők és a külső szűrők közt. Nagyon érdekes öszvérmegoldás, mely sok előnyt és némi hátrányt is hordoz magában. Az ilyen szűrők, mint egy „puttony” ülnek az akvárium peremén. Csak kis helyet foglalnak az akváriumból, hiszen maga a szűrőkamra az akváriumon kívül helyezkedik el. Előnyük, hogy sokkal több szűrőanyag helyezhető el benne, sokkal kényelmesebb a takarításuk, mint a belső szűrőknek és az áruk rendszerint a belső szűrők és a külső szűrők közt helyezkedik el. Hatékonyságuk már-már a külső szűrő felé tendál, de azért ennek a szűrési technikának is vannak árnyoldalai. Időnként ezek a szűrők enyhe csobogó hangot hallathatnak. Például olyankor, ha pár centit lepárolog az akvárium vize. Nem vészes és van aki kifejezetten kedveli ezt a hangot, de aki kényes a zajokra, azoknak mindenképp érdemes ezt figyelembe venni.  

Seachem Tidal akasztós szűrő

Külső szűrők

Pillanatnyilag a készen kapható szűrésrendszerek leghatékonyabb és legkevésbé karbantartásigényes megoldása a külső szűrő. A zárt rendszerű szűrők lényege, hogy egy csövön keresztül az akvárium vize a szűrőtartályba folyik, itt többféle szűrőmédián áramlik keresztül, majd egy másik csövön a tisztított víz visszaáramlik az akváriumba. Amennyiben megfelelő méretű külső szűrőt választottunk, akkor ezeknek a szűrőknek a takarítási periódusa 3-6 hónap. Ez igen kényelmes minden akvarista számára, hiszen senki nem szeret igazán szűrőket pucolni. Jobban szeretünk inkább csak gyönyörködni egy tiszta és egészséges akváriumban. :)

Áruk sajnos ezeknek a szűrőknek a legmagasabb. Mégis azt tudjuk javasolni, hogy érdemes pénzt áldozni rájuk, mert az évek során sokszorosan megtérül az áruk.

OASE Biomaster külső szűrő felépítése

 

A külső szűrők háromféle szűrésre képesek abban az esetben, ha olyan szűrőanyag van bennük, amely erre alkalmassá teszi őket.

Mechanikai szűrés

Az egyik elsődleges feladata egy szűrőknek, hogy optikailag tisztán tartsa a vizet. A rajtuk keresztül áramló víz legtöbbször a szivacs, illetve a perlonvatta által megszabadítja az akvárium vizét a fizikai szennyeződésektől. Ezért van szükség ezen anyagok időszakos kimosására, (a perlonvattát inkább cseréljük) hogy a mechanika koszokat leöblítsük róluk.

Biológiai szűrés

Előbb-utóbb minden akvarista látókörébe kerül a nitrifikáció szó. Bizony, ez az egyik legfontosabb biológiai folyamat az akváriumban. A sokmillió baktérium mely élővé teszi a vizet, a lelke és az alapja minden folyamatnak, ami végbemegy az akváriumban. Ezek az úgynevezett hasznos baktériumok igen nagy számban tanyáznak a szűrőben. Azon belül is tudatosan helyezünk el olyan szűrőanyagokat, amelyek porózus felületükkel kiváló élőhelyet biztosítanak számukra.   

Kémiai szűrés

A harmadik, sokszor csak opcionálisan használt szűrés forma, a kémiai szűrés. Ezek a szűrőanyagok valamilyen vegyi anyag eltávolítására, semlegesítésére kerülnek a szűrőbe. Amit a legtöbb akváriumban alkalmaznak belőle, az a Purigen és az aktívszén, mely képes minden színező anyag (például vasfa) nemkívánatos hatását semlegesíteni. Sok egyéb kémiai anyag van, melyről későbbi cikkekben fogunk még részletesebben beszélni.

akváriumi külső szűrő az akvárium szekrényben

TOVÁBBI KÉRDÉSED VAN?
Segítünk a számodra legjobb termék megtalálásában.

Ha bizonytalan vagy az akvárium, a hozzá megfelelő technika vagy az élőlények, növények számára szükséges kiegészítők vásárlásával kapcsolatosan, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

 

Előző Best Bite haltáp. Igazi újdonság a kínálatunkban! Következő Gyorsan növekvő akváriumi háttérnövények
Ugrás fel