CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium szűrő

Az akváriumi szűrőanyagok típusai

0%
Az akváriumi szűrőanyagok típusai

Az akvarisztika elengedhetetlen folyamata az akváriumok megfelelő szűrése. Az akváriumi szűrőkről már esett szó, de a különböző szűrőanyag típusokat még nem veséztük ki mélyebben.

Mechanikai szűrőanyagok

Az egyik elsődleges feladata egy szűrőnek, hogy optikailag tisztán tartsa a vizet. Ki kell tudnunk szűrni az apró lebegő szennyeződéseket.  Erre a célra szivacsokat és perlonvattát használunk. A szivacsok sűrűsége változó. A TM jelölés után következő szám jelöli ezt. Minél magasabb a szám, annál sűrűbb a szivacs. Számunkra ez azért érdekes, mert minél „finomabb” a szivacs, annál könnyebben tömődik el a szennyeződésektől. Illetve megfordítva a gondolatmenetet, minél sűrűbb a szivacs, annál hatékonyabban fogja meg a mechanikai koszokat. A gyakorlatban ezt lefordítva, a szivacsoknál mérlegelnünk kell, hogy mennyi szennyeződésre számítunk adott idő alatt és ennek megfelelően kell kiválasztanunk a szivacs sűrűségét. A TM 10-es szivacsot szoktuk durva szivacsnak hívni, mely hatékony első szűrőfelületnek használható, hiszen ez megfogja a nagyját a szennyeződésnek, de nem kell sűrűn takarítani. Ezután érdemes TM 20-as, vagy TM 30-as szivacsot használni. Ezek kombinációjával a fizikai szennyeződések nagyját kiszűrhetjük.  Tisztításuk egyszerű, hosszú távon újra használhatók. Cserélni akkor szoktuk őket, amikor a szivacs cellái már nem annyira rugalmasak, összeállnak. 

Amit pedig a szivacsok nem tudnak megfogni, azokhoz tökéletes a perlonvatta. A legapróbb lebegő szennyeződéseket is képesek rabul ejteni. Azonban ellentétben a szivaccsal tisztításukkal nem érdemes bíbelődni, inkább cseréljük őket.

Mechanikai szűrőanyagok közé soroljuk még a kerámiagyűrűket és a műanyag gégecsőszerű anyagokat, melyek szintén a szűrés első vonalába kerülnek és a feladatuk a legdurvább szennyeződések megfogása, ülepítése.

Akvárium külső szűrő

Biomechanikai szűrőanyagok

A különböző szűrőanyagok nem feltétlenül csak egy bizonyos típusú szűrésre képesek. A szivacsok sem csak mechanikai szűrést végeznek, hiszen a cellák réseiben hasznos baktériumtelepek tanyáznak, melyek biológiailag is hasznossá teszik az anyagot.

Jó biomechanikia szűrő az Eheim BioMech, mely durva pórusaival átmenetet képez a mechanikiai és biológiai szűrőanyagok közt. Hasonlóan jól használható erre a célra a hagyományos lávakő is.

Biológiai szűrőanyagok

Előbb-utóbb minden akvarista látókörébe kerül a nitrifikáció szó. Bizony, ez az egyik legfontosabb biológiai folyamat az akváriumban. A sokmillió baktérium mely élővé teszi a vizet, a lelke és az alapja minden folyamatnak, ami végbemegy az akváriumban. Ezek az úgynevezett "hasznos" baktériumok igen nagy számban tanyáznak a szűrőben. Azon belül is tudatosan helyezünk el olyan szűrőanyagokat, amelyek porózus felületükkel kiváló élőhelyet biztosítanak számukra.

A kereskedésekben igen nagy számban kaphatóak erre a célra kifejlesztett szűrőanyagok. Általában mind jól használható erre a célra. A szédítő választékban segítség lehet az eligazodásban az anyaguk. Vannak úgynevezett szinterelt übegből előállított médiák, illetve a kőzet alapúak.

Mélyebben beleásva, vannak köztük olyanok is, amelyek némiképp módosítják a vízparamétereket. Amennyiben szeretnénk a víz pH-ját csökkenteni javasolt az ADA Bio Rio vagy az Aquario Neo Media Soft használata.

Van olyan, hogy nem szeretnénk jelentős változást a vízparaméterekben. Például egy lágyvizes növényes akváriumban CO2 adagolás mellett már nemigen van szükség pH-t csökkenteni. Ilyenkor érdemes inkább a Aquario Neo Media Pure-t, az Eheim Substrat Pro-t, vagy a Seachem Matrix-ot használni.

Takarításuk igényel némi elővigyázatosságot. Praktikusan érdemes őket vödörbe leszívott akváriumvízben átöblíteni, hiszen a benne és rajta tanyázó baktériumok képezik a legnagyobb értéküket a szűrőben. A mechanikai szűrőanyagoknak ez is a feladata, hogy a biológiai médiákra már megtisztított víz kerüljön. Így tudják hatékonyan ellátni feladatukat, az akváriumban keletkező szerves bomlástermékek lebontását. A folyamat neve nitrifikáció, mely olyannyira fontos ebben a hobbiban, hogy a későbbiekben egy külön blogposztot érdemel.

Green Aqua

Kémiai szűrőanyagok

A negyedik, sokszor csak opcionálisan használt szűrés forma, a kémiai szűrés. Ezek a szűrőanyagok valamilyen vegyi anyag eltávolítására, semlegesítésére kerülnek a szűrőbe. Amit a legtöbb akváriumban alkalmaznak belőle, az a Purigen és az aktívszén, mely képes minden színező anyag (például vasfa) nemkívánatos elszínező hatását semlegesíteni. Az aktívszén a vegyi anyagokat (klór, gyógyszermaradványok, egyéb vegyszerek) is eltávolítja, de használatát növényes akváriumban csak körültekintően, vagy rövidebb ideig ajánljuk, mert a növényeknek fontos vasat is képes megkötni. 

Sokszor alkalmaznak nitrát, vagy foszfátmegkötőket többek között az algásodás megfékezésére. Azt azonban fontos tudni, hogy ezek a vízinövények növekedését is gátolhatják.

Esetenként a víz szilikáttartalma okoz „érthetetlen” algásodást. Erre is létezik kémiai megkötő gyanta.  A visszajelzések alapján a legtöbb használó látványos javulásról számol be.

A kémiai szűrőanyagokkal azonban érdemes vigyázni. Az egyes kémiai folyamatok hatással lehetnek más kémiai folyamatokra is, mely akár felboríthatja az akvárium addigi egyensúlyát is. Csak okkal használjuk őket és körültekintően.

Elakadtál a szűrőanyag választásban?

Ha segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Iszonyatosan bealgásodtam! Mit tudok tenni? Következő Hogyan legyen neked is vörös akváriumi növényed?
Ugrás fel