CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Növénytáp

Az akváriumi gyökértápok - Miért jók az aljzatba nyomható tápok és hogyan használjuk őket?

0%
Az akváriumi gyökértápok - Miért jók az aljzatba nyomható tápok és hogyan használjuk őket?

Beszéljünk most a növények tápanyag ellátásáról, ezen belül is a gyökértápokról, melyek fontos kiegészítő tápanyagokat adhatnak minden új vagy már meglévő akváriumi aljzathoz. A növénytápozás az édesvízi növényes akváriumokban rendszeres és megszokott dolog, de a tápozás módja nem mindig olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Szerencsére ma már rengeteg hasznos információ áll a rendelkezésünkre, és mi is igyekszünk az évek alatt megszerzett tapasztalatainkat megosztani a témában. De miért és hogyan érdemes a gyökértápokat használni?

Általánosságban az akváriumi növények tápozásáról

A legfontosabb és egyben a legnagyobb kihívást jelentő feladat, hogy megfelelő növénytápozási módszert alkalmazzunk az akváriumi növényeinkhez.

A növény igényeinek szempontjából létfontosságú a fény, a CO2, valamint a makro- és mikrotápanyagok mennyisége. Ezek közül már az egyik hiánya is elegendő ahhoz, hogy gátolja az akváriumi növények fejlődését. Ezért különböző forrásokból kell tudnunk biztosítani a növények számára szükséges tápanyagokat, "a lehető legkevesebb, de éppen elégséges mennyiségben”. Érdemes ezt szem előtt tartani, ha látványos növényeket szeretnénk akváriumunkban jelentősebb algásodás nélkül.

Dennerle Plant Care talajtáp golyók

Az akváriumi növények a leveleiken vagy gyökereiken keresztül veszik fel a mikro-és makro tápanyagokat. Az epifiták leveleiken keresztül veszik fel a tápanyagokat elsősorban, mint például az Anubias növények, míg mások az erős gyökereiken keresztül jutnak hozzá a nélkülözhetetlen tápanyagokhoz, ilyenek a Cryptocoryne fajták. Éppen ezért egy tápanyagban gazdag talaj kombinálva a megfelelő folyékony tápozással adja a legjobb eredményt az akváriumi növények neveléséhez

Miért jók az aljzatba nyomható kapszulák, táprudak és golyók?

Általánosságban elmondható, hogy a gyökértápok ideálisan tudják pótolni a szükséges tápanyagokat a tápanyag nélküli akváriumi aljzatokban, sőt, néhány hónap használat után még az eredetileg tápanyagban gazdag aljzatok esetében is. Az erős gyökérrel rendelkező növények, mint a Cryptocoryne és az Echinodorus számára nagyon hasznosak a talajba nyomható táprudakban lévő tápanyagok, mivel azok hiánya a növény színének elvesztéséhez vezethet. Összességében a gyökértápok segítenek megőrízni a levelek intenzív színeit és jelentősen hozzájárulnak a növények fejlődéséhez. Ezenkívül segítenek az egészségesebb gyökérrendszer kialakításában is, amitől növényeink erőteljesebbek lesznek.

APT Jazz talajtáp kapszula

A gyökértápok magukban tárolják a tápanyagokat, melyek felszabadulására mikroszkopikus élőlényekre, a növények gyökereinél található baktériumokra van szükség. Csak ezek a baktériumok képesek elősegíteni a tápanyagok felszabadulását és teszik hozzáférhetővé őket a növények számára. A felszabadult tápanyagokat a növények gyökerei azonnal felszívják, és hasznosítják anélkül, hogy azok nagy mennyiségben a vízbe kerülnének. Éppen ezért a gyökértápokat nem igazán lehet túladagolni.

lilaeopsis brasiliensis előtéri növény gyökérzete

Hogyan és mikor használjuk őket?

Az akváriumi növények általában a kisebb, erősen elágazó gyökérvégeken át veszik fel tápanyagaikat, ezt érdemes figyelembe venni az olyan erős gyökerekkel rendelkező növényeknél, mint az Echinodorus vagy a Cryptocoryne. Ezeknél a növényeknél a gyökértápokat nem szabad túl közel helyezni a növény szárához. A legkülső levelek csúcsai jó útmutatót jelentenek a megfelelő hely megtalálásához, mert ezek alatt a levelek alatt szinte biztosan megtalálhatók a talajban a kisebb gyökerek. A stem növényeknél, amelyek gyakran finomabb gyökérrendszerrel rendelkeznek - ha a gyártó nem ajánlja másként - az alábbi módszert ajánljuk:

stem növények az akváriumban

  • A gyökértápokat az akvárium indítását követő 3-4 hónap múlva kezdjük el hozzáadni a tápanyaghiány elkerülése érdekében.
  • Általános adagolási javaslat: 1-3 gyökértápot tegyünk egy kb. 10x10 cm-es területre.
  • A tápokat legalább 3-4 cm mélyen helyezzük a talajba. Ezt akváriumi csipesszel vagy speciális eszközökkel végezhetjük, például az ADA Bottom Release-zel. Vásárlás előtt vegyük figyelembe, hogy az ilyen speciális eszközök nem mindegyik gyökértáphoz megfelelőek.
  • Mennyi idő múlva kell ismét haszálni? A gyakoriság számos tényezőtől függ, mint például a fényerősség, a CO2 mennyisége és a növények tápanyagigénye. Általában 2-3 havonta érdemes megismételni a gyökértápok talajba juttatását.
  • A gyökértápok minden aljzattal használhatóak.

Megjegyzés: A növénytápok széles választéka miatt nem lehet egy minden termékre alkalmazható adagolási javaslatot adni. Ezért ezek az adagolási információk inkább általános útmutatóként szolgálnak. Használat előtt mindenképpen érdemes elolvasni a gyártó adott termékre vonatkozó utasításait!

Tropica plant nutrition talajtáp kapszula

További tippek

  • Az akvárium indítása előtt is használjunk gyökértápokat, hogy az aljzatot már kezdettől fogva további tápanyagokkal gazdagítsuk, így különösen látványos lesz a növények fejlődése.
  • Ha egy akváriumot főleg talajban gyökerező növényekkel rendezünk be, a talajnak tápanyagban gazdagnak kell lennie. Ezt táptalajjal vagy gyökértápokkal (ráprudakkal, tápgolyókkal) érhetjük el. Ezenkívül természetesen ajánlott a folyékony tápozás is. A nagyra nőtt bokros növények, például a stem növények sok tápanyagot vesznek fel a leveleiken keresztül is. A stemek, minél többször visszavágjuk őket, annál több hajtást hoznak. A nagyra nőtt növényeknek már nem elég az a tápanyag mennyiség, amit a gyökerükön keresztül tudnak felvenni, a megfelelő fejlődésükhöz szükségük van a vízből érkező tápanyagokra is. Lebegő növények esetén bár gyökérről veszik fel a tápanyagot, nem érintkeznek a talajjal ezért szintén fontos a megfelelő folyékony tápozás.
  • A gyökértápok tápanyagai a folyékony tápokkal ellentétben nem kimutathatók. Korábban már említettük, hogy a gyökértápok nem bocsátanak ki tápanyagokat nagy mennyiségben a vízbe, ezért a tápanyagaik nem mérhetők a víztesztekkel. Ezt érdemes figyelembe venni a folyékony tápoldat adagolásakor. Ajánlatos kis mennyiségű folyékony tápozással kezdeni, majd szükség esetén - ha a növények hiány tüneteket mutatnak - fokozatosan növelni 2-3 hetente a mennyiséget. Türelmesnek kell lennünk, mert időbe telik, amíg a tápozás változtatása hatással lesz a növények kondíciójára és megjelenésére.

akváriumi stem növények

További kérdéseid maradtak az akváriumi gyökértápokkal kapcsolatban?

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre. Szívesen segítünk bármilyen más, akvarisztikával kapcsolatos témában is.

Előző Akvárium indítás alga nélkül? Ismerd meg a sötét indítási módszert vagy más néven a dark start method-ot Következő Belső akváriumi szűrők - Előnyök és hátrányok. Hogyan használjuk őket?
Ugrás fel