CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Az akvárium fenntartási költségei feketén, fehéren - frissített

0%
Az akvárium fenntartási költségei feketén, fehéren - frissített

Mennyibe kerül egy akváriumot fenntartani? A kérdésre nehéz egyöntetű választ adni, de azért az alábbi posztban igyekszünk mindenre fényt deríteni. Az akvarisztika hobbit szerencsére mindenki másképp űzi, így a költsége is rendkívül változó lehet. Igen, lehet szinte ingyen is akvarizálni és lehet arcpirító összegeket is költeni. Az érdekes az, hogy mindkét variáció működhet, vagy akár mindkettő elbukhat. A titok a tudásban, tapasztalatban van. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha van tudás, akkor szinte ingyen működik, hanem azt, hogy ha már meg van a tudás, akkor meg van az optimális működési költség is. Innen már az akvarista dönti el, hogy a sikeres működtetéshez mennyit szán a hobbijára. Azért mégis nézzük azokat a költségeket, melyek mentén egy kevés tapasztalattal rendelkező akvarista is könnyen elkezdhet kalkulálni.

Az akvárium indulási költsége

Nos, ez a legrázósabb téma… Itt aztán óriási szórás lehet a költségekben. Azt azonban leszögezhetjük, hogy amennyiben jól állítjuk össze az akváriumot, akkor a kezdeti nagy bekerülési költség után, már csak a lényegesen alacsonyabb fenntartási költséggel kell számolnunk. Igaz az az állítás, hogy a kisebb akváriumok olcsóbbak, azonban nem arányosan. Ráadásul a kisebb akváriumok biológiai egyensúlyát is valamivel nehezebb megtartani. Ha egy számot kell mondani az induló komplett, teljesen berendezett akváriumszett árakra, az 2000-6000 Ft/ literig terjedhet általánosságban. Persze biztos van, aki ennél is olcsóbban, vagy lényegesen drágábban készíti el álmai akváriumát.

Növényes akvárium igénytelen növényekkel

Az akvárium fenntartási költsége

Sokakat aggaszt ez a hosszú távú költség, de előre leszögezem, hogy a legtöbb kezdő akvarista lényegesen nagyobb fenntartási költségekre számít. ;)

Víz víz víz

Valóban ez az elsődleges „fogyóeszköz”, mivel a sikeres akvarizáláshoz rendszeresen illik részlegesen vizet cserélni az akváriumban. Vegyünk egy 100 literes akváriumot példának. Javasolt heti 30%, vagy kétheti 50% cserét eszközölni rajta (növényes akváriumok esetén heti 50%-ot javasolunk). Érdemes utána olvasni, de a víz és csatornadíj együttes ára 1000 Ft/m3 alatt van az országban (van, ahol lényegesen). Magyarul, legrosszabb esetben is, 1 Ft/liter a vízcsere költsége. Ez a mi kis példaakváriumunk esetében azt jelenti, hogy havi 100 – 120 Ft vízköltségünk keletkezik (növényes akvárium esetén 200 Ft).
Némiképp pazarlóbbak az RO készülékkel előállított lágyvíz költségek, hiszen kisebb hatékonyságú vízlágyítók 1 liter RO vízre 3 liter „selejt” vizet gyártanak, tehát a költség legrosszabb esetben 4 Ft/literre módosul.

Az elektromos áram költsége

Az elmúlt időszakban jelentősen változott az elektromos áram fogyasztói ára. Amennyiben az átlag fogyasztás mértékét nem haladja meg a háztartás fogyasztása, az 1 kWh áram díja 36 Ft. Mi azonban számoljunk pesszimistán és kalkuláljunk a drágább, 70 Ft/ kWh díjjal, melyet átlag fölötti fogyasztás esetén kell megfizetni. 

Lássuk milyen (nagy)fogyasztók vannak az akváriumban.
1. Szűrő. 0-24-ben üzemel, 10-60W fogyasztással, típustól és teljesítménytől függően.  A 100 literes mintaakváriumunkba egy kb 15-20W-os szűrő kerül, így ennek havi 750-1000 Ft a díja.
2. Lámpa. Napi 6-10 órában megy. Átlagosan a 100 literes minta akvárium fölött 30-60 Watt világít (LED, vagy fénycső) A havidíj 380 – 1260 Ft órák és teljesítmény függvényében
3. Fűtés. Nehéz meghatározni, hiszen általában termosztáttal működik. Nem tudjuk, hogy milyen hőmérsékletkülönbséget kell tartania. Saccoljunk egy lámpa fogyasztást neki. 380 - 1260 Ft/hó

Összességében a villanyórát egy 100 literes akvárium havonta a magasabb díjjal (70 Ft) számolva 1500 – 3520 Ft-tal tekeri meg.  

Szén-dioxid fogyasztás

Természetesen ez a tétel csak növényes akváriumok esetén keletkezik. Ráadásul szintén nehezen meghatározható tétel, mert sok mindentől függ, hogy mennyi gáz szükséges egy növényes akváriumhoz. Tapasztalataink alapján 100 literre számolhatunk havi 500gr CO2 fogyást. Ez havi kb. 1500 Ft újratöltési költség. Fontos megjegyezni, hogy nagyobb palackokat lényegesen olcsóbban töltenek, tehát ha van hely, akkor érdemes 5kg-os palackot tartani.  

Növénytáp

Óriási szórás van az árakban. Attól is függ, hogy high-tech növényes akváriumot tápozunk-e, vagy csak egy vegyes trópusi akváriumot. A növénytápok adagolásából mindenki kiszámolhatja a költségeket, de íme pár példa:

100 literes növényes akvárium esetén
APT Complete 300 ml – havi 93 ml - 2100 Ft
Green Aqua Micro és Macro 500 ml havi 2x155 ml (micro, macro) – 2410 Ft

100 literes általános trópusi akvárium
EasyLife Profito 500 ml – havi 40 ml – 290 Ft
Green Aqua Micro és Macro 500 ml havi 2x20 ml (micro, macro) 311 Ft

A fenti példák kiindulási alapnak megfelelők, a növénytápozás mennyiségének körülbelül a két végletét mutatják.

Haltáp

A Best Bite haltáp bemutatása során kiszámoltuk, hogy egy átlagos akvárium, átlagos mennyiségű halállománya napi 0,3-0,6 g Best Bite haltápot fogyasztottak. Ennek napi költsége 11,6 Ft, ami így havi 359 Ft-ra rúg.

Összegezzük a kiadásokat

Az egyszeri beruházás után egy átlagos méretű 100 literes akváriumnál havi 100-400 Ft vízdíjjal (csatorna+víz együtt), 800-1840 Ft áramfogyasztással, 1500 Ft szén-dioxid fogyással, 300-2400 Ft értékű növénytápfogyással végül 360 Ft haleleség költséggel kell számolni.

A leírásból az is látszik, hogy míg egy hagyományosnak mondható 100 literes vegyes halas-növényes akvárium havi költsége nagyságrendileg 2000 Ft, addig hasonló méretű növényes high-tech társának kb. havi 6 - 8000 Ft. Jelentősen csökkenthetőek a költségek nagyobb kiszerelések, vagy gazdaságos "utántöltők" vásárlásával is. 

Az akvarisztika, - mint minden hobbi - nem feltétlenül a takarékoskodásról szól. Azonban az elmondható, hogy a későbbi fenntartási költségek a bekerülési árhoz képest nem különösebben magasak. A cikk 2022-ben íródott, így az árak természetesen idővel változhatnak.  

Kérdésed van az akvárium költségeivel kapcsolatban?

Ha segítségre van szükséged az akváriummal kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Nano akvárium CRS garnéláknak Következő Az egyik legjobb megoldás algásodás ellen a sötétkúra
Ugrás fel