CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Az akvakertész versenyek világa – mit jelent a versenyzés?

0%
Az akvakertész versenyek világa – mit jelent a versenyzés?

Az akvakertész versenyek ma már elválaszthatatlan részét képezik a növényes akvarisztikának és a hobbiéletnek. De mit jelent pontosan a versenyzés? A legnépszerűbb versenyeket évente rendezik meg és általában elég egy fotót küldenünk az akvárium paramétereivel. A beküldött fotót egy választott, legtöbb esetben komoly versenytapasztalattal rendelkező zsűri megadott szempont rendszer alapján kiértékeli és felállítja a rangsort a pontszámok alapján.

IAPLC 2021 - Grand Prize - YOYO PRAYOGI
IAPLC 2021 World Ranking No.1 - YOYO PRAYOGI

Mivel a döntés egyetlen fotó alapján történik, a versenyzők elképesztő energiákat mozgatnak meg, hogy az akváriumokat a nevezési határidőre a legjobb formába hozzák és ezt örökítsék meg a pontozók számára.

Léteznek ettől eltérő versenyek is, például élő versenyek, ahol a helyszínen kell egyedül vagy csapatban építeni akváriumot, de ezek mérete és népszerűsége jelentősen elmarad a fotós versenyektől. Mivel itt jellemzően 1-2 nap áll rendelkezésre az építéshez, a berendezett akvárium még egy friss állapotot mutat, ami élvezeti értékben legtöbb esetben elmarad a fotós versenyek látványvilágától. A hely és a rendelkezésre álló akváriumok száma erősen korlátozza a részvételt.

A legrégebbi fotós akvakertész versenyek több, mint két évtizede léteznek és várják a nevezőket minden évben a világ minden pontjáról. Ezek közül a két legnépszerűbb verseny a japán IAPLC és az amerikai AGA Contest.

IAPLC 2021 - Bronze Prize - Josh Sim
IAPLC 2021 World Ranking No. 6 - Josh Sim

A versenyzések egy plusz értéket adnak a hobbizásban eltöltött időnek. Lehetőséget, hogy szélesebb körben megmutassuk kreativitásunkat, magasabb szintre fejlesszük technikai és az akváriumi növényekkel kapcsolatos tudásunkat. De remek alkalom a kapcsolatépítésre és közösségi életre is, aminek köszönhetően nagyon sok, határon átívelő barátság születik.

Ha komolyak a szándékaink, a versenyzés áldozattal is jár, ami leginkább több időráfordítást jelent ahhoz képest, ha csak egy szép akváriumot szeretnénk otthonunkban.

Legtöbb esetben azonban nem a dobogó a cél. Nem nyerni megyünk az első alkalommal, hanem tapasztalatot szerezni. A versenyeken szerzett tapasztalatok segítségével gyorsabban fejlődhetünk, megtanuljuk jobban rendben tartani akváriumainkat és rengeteget tanulhatunk a növények viselkedéséről, fejlődési üteméről is. Még az is lehet, hogy az akvárium egy új hobbival ajándékoz meg minket az építések során. A fotózással, ami legalább annyira izgalmas kreatív kikapcsolódást nyújthat, mint az akvarisztika.

IAPLC 2021 - World Ranking 10 - Javier Lecuna
IAPLC 2021 World Ranking No. 10 - Javier Lecuna

A verseny akváriumok építése jellemzően 3-5 hónapos időszakot foglal magába, ezt mindenképp érdemes bekalkulálni, ha már tudjuk a nevezési időpontokat.

Következő bejegyzésünkben végig vesszük a felkészüléssel kapcsolatos tudnivalókat és hogy mire érdemes figyelni az építés során. Addig is olvasd el korábbi bejegyzésünket az inspirációról vagy épp a sziklás akváriumok építéséről.

A versenyzés és az akvárium építés témában több videót is készítettünk YouTube csatornánkon, ha még nem iratkoztál fel, ez egy remek alkalom rá.

Legnépszerűbb nemzetközi versenyek:

Előző Akváriumi halak és garnélák beszoktatása Következő Miért válassz guppit?
Ugrás fel