INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Amit az akváriumok világításáról tudni érdemes

0%
Amit az akváriumok világításáról tudni érdemes

Az akváriumok megvilágítása, nagyon fontos, hisz a fény által válik láthatóvá számunkra az üvegbe zárt világ minden apró szépsége. De ha a fényre csak ezért lenne szükségünk, akkor könnyű dolgunk lenne. Azonban mint minden az akvarisztikában, semmi nem olyan egyszerű, mint aminek látszik. Az akváriumi világításoknak igazodnia kell a különböző akváriumtípusokhoz. Teljesen más színű lámpa szükséges például egy tengeri akváriumhoz, mint egy édesvízihez. 

Színhőmérséklet(K)

Az édesvízi akváriumokhoz altalánosságban elmondható, hogy 6500 Kelvin színhőmérsékletű lámpák valók, míg a tengeri akváriumok 10-15.000 Kelvinesek. Ezek biztosítják azt a színösszetételt, ami megfelelő az alatta nevelt növényeknek (vagy koralloknak), illetve az emberi szem számára természetes, hihető látványt nyújt. (Azt érezzük, hogy úgy néz ki, mint a valódi édesvízi, vagy tenger alatti látvány). Azonban ez a mérőszám kicsit csalóka, hiszen adott színhőmérséklet sok szín bizonyos arányú keverékéből állhat. Ezt szemléletesen úgy lehetne leírni, hogy egy festék színárnyalatát számtalan színkombinációból ki lehet keverni. Azonban azt fontos tudni, hogy a vízi növények, csak bizonyos színtartományt képesek hasznosítani. Általánosságban elmondható, hogy a fény kék, illetve piros tartományát. A legújabb tanulmányok szerint azonban a növényeknek is szükségük van zöld hullámhosszú fényre. A zöld színtartomány viszont számunkra sokkal fontosabb, hiszen ettől látjuk természetesnek a víz alatti látványt. Ezért az akváriumi fényforrások (manapság szinte már csak LED-ek) legtöbbje úgynevezett teljes spektrumot kínál. A drágább lámpák WRGB (white, red, green, blue) LEd-ekből állnak össze, míg az egyszerűbbekben 6500K-es széles spektrumú LED-ek találhatók. A WRGB LED-eket általában kedvünk szerint állítgathatjuk olyan színűre ami leginkább tetszetős a számunkra. 

 

Tehát ha modern lámpát szeretnénk az akváriumunk fölé, akkor a LED lámpák közül válogassunk, amennyiben pénztárcabarát megoldást keresünk, akkor nézzünk szét a fénycsöves lámpák kínálatában. Azonban lassan-lassan a LED végérvényesen kiszorítja az elavultnak számító fénycsöves társait.

Fényerő (Watt, lumen, PAR...)

Szinte a legfontosabb választási tényező, a megfelelő fényerő biztosítása. A döntés meghozatalához több mindent figyelembe kell vennünk.

Mekkora az akvárium?

Fontos a felület, amit be kell tudni világítani ezért olyan lámpát válasszunk, amely ugyanolyan hosszú, mint az akvárium, vagy olyan szórása van, ami kellő fényt biztosít a széleken is. 

Valamint fontos a vízmélység, ameddig le kell tudni juttani bizonyos fényerőt. Természetesen ez csak akkor igazán lényeges, ha a talaj közelében is szeretnénk növényeket megtartani. A kérdés megválaszolásához a legmegfelelőbb mérőszám a PAR lenne, de ezt a legnehezebb megtalálni a gyártók adatlapjain. A PAR annak a hullámhossznak az erejét mutatja (400-700 nm), amely a növények növekedéséhez szükséges fénytartományt takarja. Ha ezt a számot nem találjuk, a következő fény erejét mérő szám a lumen. Ez is megfelelő, csak ebben már nem látható fénytartományok is belekerülnek, ami némiképp árnyalja a pontosságot. A gyártók szinte csak ezt a számot, illetve a teljesítményt (Watt) tüntetik fel. Sebaj, ezek a számok legalább már összehasonlíthatók. 

Milyen világításra van szükségem?

Amennyiben szinte csak halakat tartunk és néhány nagyon kis igényű növényt (anubias, mohák, bucephalandra, stb), abban az esetben 10-20 lumen/ liter körüli lámpát is választhatunk. Ezzel egy lassan komótosan fejlődő akváriumot fogunk kapni, kevés algaproblémával. 
Ha már kacérkodunk azzal, hogy növényeink igényeit is kellőképpen szeretnénk kielégíteni, akkor válasszunk erősebb lámpát. 20-40 lumen/ liter  megfelelő lehet. Itt már érdemes elgondolkozni a CO2 adagoláson is, mert ezzel a fénnyel, tápanyaggal és széndioxiddal, tündökölni fog az akvárium. Ilyen fényerőnél már oda kell figyelni az akvárium tisztántartására, megfelelő szűrésére is, mert itt a fényerő már okozhat algásodást. 
Végül az igazi fényágyúk az 40-70 lumen/liter, vagy még felette következnek, melyekkel a legpirosabb pirosat is ki lehet hozni növényeinkből. Azonban itt már minden tévedés algásodáshoz vezethet. Ezzel a fényerővel körültekintően bánjunk. Az nem kérdés, hogy CO2 adagolás nélkül meg se próbáljuk. 

Hány órát világítsak?

Az akvárium napi ideális világítási periódusa  8-10 óra. Érdemes időzítőt használni, mert így ha elutazunk otthonról sem lesz égve felejtve a lámpa. A komolyabb LED lámpák már saját időzítővel rendelkeznek, de ha nincs egy olcsó időkapcsoló is megteszi.

Meddig bírják a LED lámpák?  

Kis túlzással, a modern LED lámpák "örök élet, meg egy kicsi". A pontos meghatározás szerint a LED élettartama akkor ér véget, ha fényárama 70%-ra csökken. Ezt szokták kb. 50.000 üzemórára datálni. Konkrét várható élettartam a LED üzemi áramától és üzemi hőmérsékletétől függ.  Érdekes módon, a trafók meghibásodása többször fordul elő, mint maga a LED fényforrásé. 

Függeszthető, vagy ráültetős lámpát válasszak?

Mindkét megoldás jó. Amennyiben függesztjük a lámpát, könnyebben tudunk alatta növényt nyírni, vagy egyéb karbantartást végezni. A függesztés pontos beállításához azt kell figyelni, hogy mikor jön el az a pont, amikor a lámpa már nem csak az akváriumba világít, hanem már mellé is szór fényt a padlóra. Ez az a pont, ami fölé már nem érdemes emelni az adott lámpát. A függesztés hátránya, hogy esetleg a lámpa a szemünkbe világíthat. Ebben az esetben érdemes az armaturához rögzíthető terelőlapot használnunk. Sokan nem bízzák a véletlenre és az akváriumra ültetős lámpára is tesznek takarást, a vízről visszaverődő reflexió miatt. 

Chihiros Vivid 2 Shade

Összegzésképpen, a megfelelő lámpa kiválasztásánál tudnunk kell, hogy mennyi fényerőt szeretnénk a növényeinknek, mekkora felületet és milyen mélységet kell bevilágítani. Továbbá hogy mindezt függesztve, vagy az akváriumra ültetve szeretnénk. Miközben ezek a gondolatok kavarognak a fejünkben, kellemes böngészést kívánunk a Green Aqua végeláthatatlan lámpakínálatában ... :)

 

Előző Bemutatkozik a 2hr APT növénytápcsalád Következő Harcolj az algák ellen! - Seachem Flourish Excel
Ugrás fel