CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium karbantartás

Akváriumok nyári hűtése

0%
Akváriumok nyári hűtése

A nyári időszak igen megterhelő lehet az akváriumi halaink, garnéláink és vízinövényeink számára. Gondolhatnánk, hogy ezek a zömében trópusokról származó élőlények jól bírják a meleget, azonban a valóságban a 30 fok körüli víz hőmérsékletet csak néhány faj képes hosszú távon elviselni. Használjunk ezért hőmérőt a vízhőfok pontos megállapításához. Az akváriumok ideális hőmérséklete 22-27 fok között van. Ennél alacsonyabb hőmérséklet alatt fűteni, felette pedig hűteni szükséges az akváriumot.


Fontos megjegyezni, hogy a fedett akváriumok vízhőmérséklete mindig magasabb, mint a szobáé, mivel az akváriumlámpa hője minimum 2-3 fokkal emeli a víz hőfokát.  Hiába van tehát 26-27 fok egy meleg nyári napon a lakásban, az akvárium vize a vészesen meleg 30 fokot is elérheti. Néhány napot elviselnek így élőlényeink, de a hetekig tartó meleg végzetes lehet számukra. Növényes akváriumok esetén a növényekre még fokozottabban ügyelni kell, mert egy hónapok alatt gondosan nevelt gyepszőnyeg egy forró hét után könnyen megadhatja magát. Hűtsük tehát a vizet, melyre számos lehetőségünk van!

Akváriumi hűtőventilátorok

Az üveg peremére erősíthető, szögben a víz felszíne felé dönthető ventilátorok, a felszínt fújva az itt keletkező párás levegőt mozgatva, hőelvonást végeznek. Ez a fizikai folyamat képes az akvárium hőmérsékletét akár a szoba hőmérséklete alá hűteni. Jellemzően IP fröccsenés védelemmel vannak ellátva, így biztonságosan használhatók a víz közelében.

Előnyük, hogy gyorsan hadra foghatók és később, ha már nincs rájuk szükség, könnyedén elpakolhatók. Az áruk nem olyan vészes és egy termosztáttal együtt használva akár a kívánt hőfok elérése után automatikusan ki is kapcsolnak.

Hátrányuk, hogy némileg zajosak (ventilátorhang) és használatukkor megnő a vízpárolgás is. Hatékonyan csak akkor lehet őket működtetni, ha az akváriumtető nyitva van.

Amennyiben 2-3 fokot szeretnénk  lehűteni, akkor 100 literenként számoljunk a 2 ventilátorral!   

Akvárium klímák

Az előző megoldáshoz képest lényegesen professzionálisabbak, - ami persze az árukban is látványosan megmutatkozik, - az akvárium klímák. Itt nincs szükség az akváriumtető nyitvatartására és szinte teljesen mindegy, hogy a helyiség hány fokos. Az akvárium klímák kinézetre egy külsőszűrőhöz hasonlítanak. Van egy bemenetük, ahová az akváriumból jövő meleg víz érkezik, a klímában lehűlő víz a másik nyíláson egy csövön pedig az akvárium felé távozik. Fontos, hogy vízszivattyú nincs bennük, ezért vagy szivattyúval, vagy a külsőszűrő mögé bekötve használhatjuk őket. Egy másik fontos dolog, hogy a klímának olyan helyre kell kerülnie, ahol jól tud szellőzni, mert működés közben hőt termel.  

Az akvárium klímák esetén precízen beállítható az akvárium hőfoka, melyet legyen bármilyen meleg, a klíma tartani is fog. 

Akár 7-8 fokosra is képesek lehűteni egy szobahőmérsékletű akváriumot. Extrém eset, de egy ügyfelünknél szükség volt rá, ugyanis egy étterembe homárok részére kialakított akváriumhoz kellett. Számukra pedig 8-10 fokos víz az ideális.

A fenti lehetőségek gyors és megnyugtató megoldást kínálnak a víz hőfokának csökkentésére. A termékek leírásából mindenki kiválaszthatja, hogy melyik méretű hűtőre van szüksége az akváriumhoz.

Amit hűtés nélkül is megtehetünk

  • Amennyiben „felkészületlenül” ér minket a nagy meleg, javasolt 1-2 naponként 30-50% vízcserét végezni, a szokásos vízhőfoknál valamivel hidegebb (18-20 fokos) vízzel.
  • Levegőztessük az akváriumot egy légpumpa segítségével. Magasabb hőfokon csökken a víz oxigénszintje, ez veszélyes lehet a halakra nézve. 
  • Csökkentsük a fény időtartamát és ha lehetséges az erejét is. 6-7 óra világítás 50-70%-os fényerőn már segíthet pár fokot.
  • Hagyjuk nyitva az akvárium tetejét, hogy könnyebben tudjon szellőzni.
  • Állítsunk egy szobai ventilátort a front üveg felé.

Bár azt hihetnénk, hogy a hűsítő koktélokba szánt jégkocka is segíthet, de sem ez, sem a jeges palackok nem tudnak hosszabb távon lényegi lehűlést okozni.

Amennyiben mégis további kérdések merülnének fel az akvárium hűtésével kapcsolatban, elérhetőségeinken készséggel nyújtunk további segítséget.

Előző Red Moor fa dekoráció, ami valójában egy gyökér Következő Nano akvárium CRS garnéláknak
Ugrás fel