CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Akváriumi víztesztek. Melyiket használjuk?

0%
Akváriumi víztesztek. Melyiket használjuk?

Rengeteg vízparaméter van, ami jelentősen befolyásolja az akvárium működését, netán nem működését, mégis a vízre ránézve ebből semmi nem fog látszani. Az akváriumban található víz ugyanolyan átlátszó marad, ha magas a pH-ja vagy alacsony, de folytatva a sort, a víz keménységét sem fogjuk tudni megállapítani, pedig számos halfaj számára fontos tudni ezeket az értékeket. Ez a cikk a különböző típusú akváriumi vízteszteket veszi számba, felsorolva azok előnyeit, hátrányait. Segítségével akár kezdőként is eldönthetjük, melyik típusra lesz szükségünk.

Akváriumi csíktesztek – gyorstesztek

Általában 25-50 teszt található a csomagban. Egy papírcsík teszt, többféle vízérték mérésére alkalmas. Az eredményt 1 perc után megkapjuk. Legtöbbször az alábbi paraméterek mérhetők vele: NO2, NO3, GH, KH, pH, (Cl, CO2). Szinte az összes fontos alap vízparaméter megtalálható rajta. Azt kell mondjuk azonban, hogy mégis ezek a tesztek csak korlátozottan ajánlhatók. Sajnos nem túl pontosak, így komoly következtetéseket nem szabad levonni a mért eredményekből. Javasolt egymás után 2-3 teszt elvégzése. Arra megfelelő, hogy nagyvonalakban képbe kerüljünk az akváriumunk vízparamétereivel. Kezdőknek ajánlott egyszerűsége és gyorsasága miatt. A piacon néhány éve megjelent a JBL okostelefonnal leolvastatható tesztje, mely nagy segítség lehet a színeket módjával látó férfitársainknak. Persze nem csak ebben merül ki hatékonysága, mert az applikáció képes a mérést kielemezve segítséget is nyújtani az akvaristának.

Digitális víztesztek

Gyors és pontos mérést tesznek lehetővé a digitális víztesztek. Bár minden vízparaméter méréséhez elérhető lenne digitális vízteszt, de sajnos leginkább csak a pH és a vezetőképesség (TDS) tesztek terjedtek el.  A TDS lehet, hogy sokak számára még ismeretlen fogalom. A készülék a vízben oldott sókat méri azon elmélet alapján, hogy minél több az oldott só a vízben, annál jobb vezetővé válik. Tehát a kemény vizek, melyben sok oldott só található, magasabb vezetőképességgel rendelkezik, míg a lágy víz közelít a nullához. Bár tudjuk, hogy vannak olyan sók a vízben, melyek a vezetőképességet ugyan emelik, de a keménységet nem növelik, de ezeket mérési hibatartományként kezelve, nagyon gyors mérést végezhetünk például lágyvizes vízcserék után. Az igazi akvarista pedig szereti a gyors és kényelmes megoldásokat... ;)

JBL cseppteszt

Csepptesztek

Az akvárium vizének elemzését ezekkel a tesztekkel lehet a legpontosabban és leg széleskörűbben meghatározni. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor jó minőségű csepptesztekkel mérjünk! Kezdőknek talán ijesztő lehet, hogy küvetták, porok, cseppentők vannak a dobozokban, de bíztatok mindenkit, hogy bátran álljon neki. Minden mérés leírása egyszerű és jól magyarázó ábrák segítenek a lépések végrehajtásában. Időben sokkal lassabb a méréseket elvégezni, de nem több pár percnél. A csepptesztekkel (és a digitális tesztekkel) végzett mérésekre hagyatkozva már akár bele is lehet nyúlni az akvárium vízkémiájába (keményítés, lágyítás, pH változtatás, növénytápozás finomhangolása stb.).

Tartóstesztek

Segítségükkel egy adott vízparamétert hosszabb távon folyamatosan monitorozhatunk az akváriumban. Amennyiben valamilyen oknál fogva szeretnénk az adott értéket sűrűn ellenőrizni, ezek a tesztek jó segítséget nyújthatnak. Nem tű pontosak, de a változásokat jól jelzik. 6-12 hónapig működnek, aztán cserélni kell őket. Ebbe a kategóriába sorolhatók az akváriumi CO2 tartóstesztek is (a CO2 tartósteszt folyadékát inkább 1-3 havonta cseréljük).  

Miért fontos a víztesztelés?

Millió olyan eset van az akvarisztikában, amikor tudnunk kell a víz valamely paraméterét. Íme néhány a teljesség igénye nélkül:
Szeretnénk szaporítani halainkat és miután a szakirodalomban megtaláltuk az eredeti élőhely vízparamétereit, ugyanolyanra szeretnénk változtatni az akváriumét is. Javasolt a csepptesztek használata.

Szeretnénk lágy vízzel vizet cserélni, de nem tudjuk, hogy mennyivel sózzuk vissza az akváriumot. Használjunk TDS mérőt és GH vagy GH/KH port.

Szeretnénk ellenőrizni, hogy megfelelő mennyiségű növénytáp van-e a vízben. Használjuk a megfelelő cseppteszteket és ennek megfelelően változtassunk, ha szükséges.

Szeretnénk egy akváriumot gyorsan leellenőrizni, de nincs rá sok időnk, csak pár perc. Használjuk a csíktesztet és ha valamelyik érték kiugróan eltér a normálistól, azt ellenőrizzük cseppteszttel is. Így időt és pénzt spórolunk.     

Számos egyéb lehetőség és indok van, az akváriumok vízparamétereinek ellenőrzésére. A gyakorlott akvaristák is akkor tudnak a legtöbbet segíteni egy kezdőnek, ha ezeket az eredményeket megosztja velük. Ne féljünk hát tesztelni és ne feledjük: minden víz átlátszó és mégis nagyon különböző.

Nehezen boldogulsz az akváriummal?

Ha tanácsra van szükséged a jelenlegi akváriumod üzemeltetésével kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Hogyan legyen neked is vörös akváriumi növényed? Következő Új akvárium indításával kapcsolatos problémák kezelése
Ugrás fel