CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium halak

Akváriumi halbetegségek képekkel

0%
Akváriumi halbetegségek képekkel

A halak egészségének megőrzése terén a megelőzés kulcsfontosságú. A diagnózis felállítása gyakran csak állatorvosi vizsgálat vagy laboratóriumi tesztek által lehetséges, mivel egyes tünetek többféle problémára is utalhatnak. Fontos tudni, hogy a halbetegségekről szóló leírások csupán tájékoztató jellegűek; gyógyszeres kezeléshez vagy az állapot pontos megállapításához feltétlenül szakember segítségét kell igénybe venni, akinek elérhetőségeit bejegyzésünk végén találja.

A fertőzött halak elszigetelése, karantén-akváriumba helyezése ajánlott, hogy a kezelés során a kórokozók ne terjedjenek tovább. Amennyiben parazitafertőzés gyanúja merül fel, előfordulhat, hogy az egész akváriumot kezelni kell, mivel a többi hal is érintett lehet, és egyes paraziták vagy petéik a szűrőrendszeren keresztül is továbbterjedhetnek.

A betegségek hátterében, mint kiváltó ok, a leggyakrabban a stressz áll.

A stabil ökoszisztéma fontossága:

  • Szűrés - magas ammónia, nitrit és nitrát szintek károsak lehetnek állatainkra, akár pusztulásukat is okozhatják. Az ammónia kárt tehet a kopoltyúban, ezáltal a gázcsere kapacitás csökken. Ilyenkor hiába megfelelő az akvárium az oxigénszintje, a halak mégsem tudják felvenni megfelelő mennyiségben az oldott oxigént a vízből.
  • A gyakori vízcserék nem stresszelik a halakat annyira, hogy betegek legyenek, amennyiben jól előkészített vízről van szó (klórtalanítás, hőmérséklet beállítás).
  • Fontos az akváriumok vízminőségének monitorozása, és a megfelelő gyakoriságú vízcsere.
  • Etetés – Célszerű az adott fajra jellemző táplálkozási igényt alkalmazni. Biztosítsunk a hal számára megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt. A túletetés káros az állatok számára. Az elzsírosodott halak rövidebb ideig élnek, és a szaporodási képességeik is gyengébbek lesznek.
  • Az adott faj számára szükséges akváriumméret kiválasztása fontos lépés. Figyelembe kell venni az állat igényeit és a törvényi előírásokról se feledkezzünk meg. Nem mindegy, hogy egy guppiról, vitorláshalról, bettáról vagy egy édesvízi rájáról van-e szó. Ezek függvényében változnak a méretek – az űrtartalom, a vízoszlop magassága és egyéb paraméterek is.
  • A hőmérsékletet az állat igényei szerint kell beállítani. Célszerű alkalmazkodni az eredeti élőhelyéről ismert hőmérséklet-tartományokhoz. Fontos, hogy ne történjen hirtelen hőingadozás, mert az betegséghez, vagy a hal pusztulásához is vezethet.
  • A legtöbb halfaj hozzászokik az erős megvilágításhoz. Ám ezeknél is biztosítani kell egy olyan nyugalmi periódust, amikor sötétség van az akváriumban. Néhány faj esetében azonban fontos a megfelelő, árnyas búvóhely biztosítása.
  • A búvóhelyek kialakítása állatjóléti szempontból kiemelkedően fontos. Hiányukban stressz éri az állatot, ez pedig betegségek kialakulásához vezethet.
  • A halak szállítása stresszt okoz, egy egészséges hal is meg tud betegedni ettől. Ezért csomagoljuk a halakat megfelelően szállítás előtt. Fontos, hogy szállítás alatt kíméletesen bánjunk az állatokkal, temperáljuk a vizet és tartsuk nyugodt, sötét helyen őket.

Papilloma - daganat

Vitorlás óriás algaevőharcsa (Pterygoplichthys joselimaianus WEBER, 1991) papillómaA tünetek: kitüremkedés, daganat jelenik meg a halon, elhelyezkedésétől függően a mozgásában is korlátozhatja. A papillóma jellegű daganatok általában jóindulatúak, növekedhetnek, komoly, élettel összeegyeztethetetlen problémát nem okoznak általában.

Az okok: Legyengült immunrendszer, harci vagy mechanikai sérülés is állhat a háttérben. Viszonylag gyakori probléma, akár vírus is okozhatja. A C-vitamin hiány hatására kialakuló skorbut során eltörhetnek apró csontok a halban és ödéma, illetve csontgyógyulás indulhat meg, amely kívülről daganatszerű képletnek látszódhat. A papillómák eltávolításuk, vagy leesésük után újranőhetnek, amennyiben vírusos hátterűek.

Kezelés: különösebb kezelést nem igényel, a hal általános egészségügyi állapotára kell vigyázni. Műtéti úton eltávolítható szakember által. Ha sérülésről van szó, idővel elmúlik.

Fotó: Vitorlás óriás algaevőharcsa (Pterygoplichthys joselimaianus WEBER, 1991) papillóma

Lymphocystis

A tünetek: Kezdetben az úszókon láthatóak a fehéres elváltozások. Az úszókról átterjed a testre, ahol szabad szemmel látható kitüremkedések keletkeznek a bőrön. Ha ezt a területet végigsimítjuk, érezhetjük, hogy a kültakaró síkjából kiemelkednek.

Az okok: Vírusos halbetegség. Lefolyása gyors, a sejtekből kiszabaduló vírusok nagy mennyiségben lehetnek jelen a vízben. A vírus bejut az állat szervezetébe, majd ott a sejtekben osztódásnak indul. A vírus kártétele során óriássejtek jönnek létre, és ezeket láthatja az akvarista tejfehér képletként a halak külsején. Az elváltozások egy idő után leesnek a halakról és az immunrendszer állapotától függően újra is nőhetnek.

Kezelés: A vírusos megbetegedések korántsem kezelhetők olyan hatásosan, mint a parazitás, vagy esetleg a bakteriális fertőzések. Ha észrevesszük az úszó szélén a tejszerű felrakódásokat, akkor helyezzük át a halat egy karantén-akváriumba, elkülönítve a többi állattól. Az immunrendszer támogatása az elsődleges feladat ilyenkor. A hal jól működő immunrendszere felveszi a harcot a vírussal, és eliminálni is tudja azt. Fontos, hogy a megfelelő vitaminban gazdag táplálék-kiegészítőkkel lássuk el ilyenkor állatainkat.

Javasolt termékek:

Dennerle Vital Elixier állapotjavító vitamin
Easy Life Voogle - immunerősítő

Úszórothadás

A tünetek: Az úszóknak a szélei kifehérednek, sebek figyelhetőek meg rajtuk. Az úszók töredezésnek indulnak, az elhalt részek leesnek. Akár a teljes úszó is eltűnhet.

Akváriumi halbetegségek - Úszórothadás

Az okok: Mechanikai sérüléseken keresztül baktériumok jutnak be az állat szervezetébe. A nagy úszókkal rendelkező halak különösen érzékenyek erre, ha az akváriumban nem jók az életfeltételek, vagy ha rossz a víz minősége. A bakteriális fertőzés a helyi (úszókra kiterjedő) elváltozásból az egész testre kiterjedő megbetegedésbe csaphat át, a hal el is pusztulhat ettől.

Kezelés: Többféle óvintézkedés lehetséges, amivel megelőzhetjük a betegség kialakulását. A legfontosabb, hogy a medence vize mindig tiszta legyen. A betegség kialakulás után az antibiotikum-kezelés sokszor elkerülhetetlen. Az antibiotikumok használata előtt a bakteriális kórokozót ki kell tenyészteni és a rezisztencia vizsgálatot el kell végezni a megfelelő szer kiválasztásához. A kezelés alatt gondoskodni kell az akvárium megfelelő szűréséről. Ha a betegség még nem érte el az úszósugarak tövét, akkor az a kezelés hatására néhány hét alatt regenerálódhat a hal.

Javasolt termékek:

Sera baktopur fertőtlenítő hatású, a fertőzés korai szakaszaiban

Hasvízkór

A tünetek: A halak puffadtnak tűnnek. A hasi rész kitelt, bevérzések jelennek meg a hason, a pikkelyek tobozszerűen felborzolódnak. A betegség jellemzően nem terjed tovább más halakra.

Az okok: Gyakran baktériumok által okozott betegség. A nem megfelelő tartási körülmények, vagy parazita jelenléte miatt legyengül az immunrendszer, teret engedve egy bakteriális fertőzésnek. A folyadékkal teli testüreg hátterében sokszor a bakteriális fertőzés következtében kialakuló veseprobléma áll.

Kezelés: Ebből a bakteriális fertőzésből eredményesen kigyógyítani a halakat csak a kezdeti szakaszban lehet. Minél előrehaladottabb a probléma annál nehezebb a dolgunk. Az akvárium általános körülményeit kell optimalizálni, a halak egészségét megfelelő táplálékkal, vitaminokkal, a vízminőséget megfelelő mennyiségű és mértékű vízcserével és megfelelő szűréssel javítani. Az előrehaladott esetekben eutanáziát csak erre szakosodott állatorvos végezheti el, megfelelő kezelőszerekkel, ha az állat már csak szenved és életminősége nem javítható.

Mycobacteriumok okozta bakteriális fertőzés

A tünetek: általában a Betta és fekete Tetra fajokra jellemzőek ez a fajta bakteriális fertőzés. A bőrben apró csomók, dudorok alakulnak ki. Kórjóslat az ilyen esetekben kétes. Sokszor végzetes kimenetelű betegség. Ezek a bakteriális fertőzések emberekre is ártalmasak lehetnek, átterjedhet bőrsebeken keresztül, sebes kézzel ne nyúljunk be a vízbe!

Akvárium halbetegségek - mycobacterium

Az okok: bakteriális fertőzés, mely hátterében Mycobacterium fajok állnak.

Kezelés: nincs, a beteg halakat el kell távolítani az akváriumból.

Darakór (Ich - Ichthyophthirius multifiliis, white spot disease)

A tünetek: Apró fehér pöttyök jelennek meg a halakon. Az elváltozások az egész testre kiterjednek. A beteg hal a talajhoz vagy a dekorációhoz dörgölőzik. Amikor a paraziták elérik a kopoltyút, annak állományában károsodást okoznak, ezért gyorsul a kopoltyúmozgás. Az élősködőket mikroszkóp alatt vizsgálva és a róluk készült képeken látható a patkó alakú mikronukleus, ami határozó bélyeg, erről könnyedén felismerhető a parazita.

Akváriumi halbetegségek - darakór

Az okok: A parazita általában új hallal történő behurcolással kerül az akváriumba. Fejlődési ciklusa komplex, mind a halon, mint pedig az akváriumban is vannak stádiumai. Az akvárium aljzatáról vagy a tereptárgyakról elszabaduló paraziták azonnal úszni kezdenek és gazdát keresnek. A paraziták nemcsak a hal külsején, hanem a kopoltyú állományában is előfordulhatnak.

akváriumi halbetegségek - darakór

Kezelés: A halakon tartózkodó parazitákat nem lehet kezelőszerrel elpusztítani, csak a vízben szabadon úszókat. A kezelést több lépésben kell elvégezni, hogy a parazita fejlődésének “szabadon úszó” fázisait elkapjuk. A készítmények többsége malachitzöldet és/vagy rezet tartalmaz. A harcsafélék érzékenyek lehetnek az ilyen kezelőszerekre. 

Javasolt termékek:

Parakill
Parakill turbo
Sera Costapur

A kezelést rosszul tűrik a pikkely nélküli halak (Botia félék, Ancistrus faj, Gnathonemus petersii). Édesvízben, a kezelést rosszul viselő halak számára emeljük fel három napon keresztül egy-két órára a víz hőmérsékletét 28-30 °C-ra, ilyenkor a paraziták gyorsabban megérnek a szabadon úszó formára, ahol már el lehet pusztítani őket a gyógyszerrel. Olyan estekben, amikor gyógyszeres kezelés nem lehetséges, a hőfok emelést gyakori vízcserékkel (napjában többször) érdemes kombinálni, ezáltal a szabadon úszó egyedek eltávolíthatóak.

Fátyolbetegség

A tünetek: A halat finom, fehér fátyol borítja, melyen apró fehér pettyek láthatók. Ezek kisebbek, mint a darakórnál. A beteg hal a dekoráció elemeihez dörzsöli a testét, de amikor a betegsége súlyosbodik, tehetetlenül hever az akvárium alján, nem eszik. Fehéres, fátyol szerű foszlányok válnak le róla.

Az okok: Ezt a betegséget a stressz, a hőmérséklet- vagy a vízminőség változás hatására elszaporodó csillós egysejtű (Ichthyobodo necator) okozza. Régebben Costia néven nevezték a betegséget. A Tüneteit gyakran összetévesztik darakórral.

Kezelés: Ugyanazokat a készítményeket lehet használni, mint amelyeket a darakór ellen  is alkalmazunk. A réztartalomra vonatkozó tanácsunk ebben az esetben is érvényes.

Javasolt termékek:

Parakill
Parakill turbo
Sera Costapur

Halpenész

A tünetek: A gombafonalak a halak testén vagy az ikráikon bolyhos, szürkésfehér csomókat alkotnak. Az egész testet vagy az összes ikrát beboríthatják. A halak vagy ikrák pusztulását okozhatják.

Akváriumi halbetegségek - halpenész

Az okok: Ezt a betegséget vizi penészgombák (Saprolegnia, Achlyla, Leptolegni sp.) okozzák. 

A megbetegedés kialakulásának kedveznek a halon található sérülések. A spóráik meg tudnak tapadni ezeken a pontokon. Innen kiindulva fertőzik meg az ikrákat vagy hatolnak egyre mélyebre a halak szöveteibe.

Akváriumi halbetegségek - halpenész

Kezelés: Gombaellenes készítményekkel. Ugyan ezekkel az ikrák is kezelhetőek. Vigyázzunk az adagolással: be kell tartani a gyártó által ajánlott adagot.

Javasolt termékek:

Sera Mycopur
Parakill

Szemkidülledés

A tünetek: A halaknak, melyek ebben a betegségben szenvednek, az egyik vagy mindkét szeme kitüremkedik, kidülled. A tüneteket általános rossz állapot kíséri. A halak ilyenkor alig esznek. (A szemkidülledés a hasvízkór melléktünete is lehet).

Akváriumi halbetegségek - szemkidülledés

Az okok: Okozhatja vírus, baktérium és parazita egyaránt. A betegség megjelenéséért gyakran a vízminőség a felelős. Más okok is előfordulhatnak: lehet zsírlerakodás is a szemek mögött, vagy lehet egy daganat is.

Kezelés: Bakteriális fertőzés esetében állatorvós által felírt kezelés. Zsírlerakódás vagy daganat esetében műtéti beavatkozás szükséges, altatásban

Scuteriella féreg

Tünetek: Apró, 1 mm fehér férgek a garnélák feji részén. A kopoltyúban való nagy számú előfordulások akár oxigénhiányt is okozhatnak.

Az okok: Féregparazita, fertőzött egyedekkel hurcolható be. Sokszor maguk a férgek nem láthatóak, mert megbújnak a garnélák kopoltyúüregében. Egészséges egyedekre is átterjedhet. Elhullásokat ritkán okoz.

Kezelés: Fertőzött állatokat el kell távolítani és karantén akváriumba rakni. Konyhasós vagy káliumpermanganátos fürdetés, valamint gyakori vízcsere alkalmazható.

Cladogonium fertőzés (parazita algafajta)

A tünetek: A garnélákon megjelenő zöldes, szőrös, penész-jellegű szálas, vattapamacs szerű növedék az utótest alatt. 

Az okok: A parazitikus algafajok által okozott fertőzés csak a garnélákat betegíti meg. Az alga betör a szövetek közé. Fertőzött egyedekkel terjed, főleg a legyengült egyedeket támadja.

Kezelés: Fertőzött állatokat el kell távolítani és karantén akváriumba rakni. Káliumpermanganátos fürdetés, valamint gyakori vízcsere alkalmazható.

Hám és kopoltyúféreg 

A tünetek: Felgyorsult kopoltyúmozgás, vakarózás, elálló kopoltyúk.

Akváriumi halbetegségek - hámféreg

Fotó: Hámféreg (Gyrodactylus sp.) kültakaróról vett kaparékmintában (Fotó: dr. Hoitsy Márton)

Az okok: Eleve fertőzött halak betegsége, vagy új halakkal is be lehet vinni az akváriumba. A kopoltyúféreg (Dactylogyrus sp.) paraziták a kopoltyúk normál működését korlátozzák, azáltal, hogy roncsolják a kopoltyúszöveteket, korlátozva a gázcserét. A hámférgek (Gyrodactylus sp.) szintén megjelenhetnek a kopoltyúkon, de fő előfordulási helyük a kültakaró. Jelentős különbség a két féreg között, hogy a kopoltyúféreg petéket rak, míg a hámféreg eleven utódokat hoz a világra.

Kezelés: A parazitákat csak a kültakaróról-, vagy kopoltyúkból vett mintákkal, mikroszkópos vizsgálat segítségével lehet azonosítani. Kezelés szempontjából nem mindegy melyik fajjal van dolgunk.

Javasolt termékek:

Gyrokill

Lernaea

A tünetek: Megközelítőleg 1 cm, „Y” alakú formák állnak ki a hal testéből a pikkelytasakokból.

Az okok: Horganyféreg fertőzés, ez egy téves elnevezés. Az élősködő valójában egy rákélősködő. A Lernea paraziták egyedei közül csak a nőstények akaszkodnak halakba és szívogatnak belőlük. Testük végén az „Y” két szára rejti a petéiket. Amint beérlelték a petéket és azok kiszabadultak, a nőstények elpusztulnak. Másodlagos bakteriális fertőzés alakulhat ki az eltávolított paraziták helyén.

Kezelés: Manuális eltávolítás csipesszel, gyakori vízcsere

Javasolt termékek:

Sera Med Professional Argulol

C-vitamin hiány (Skorbut)

A tünetek: Gerincferdülés, étvágytalanság, beesett has, törött úszósugarak. Más esetekben az operculum (kopoltyúfedő) meggörbül, eláll.

Akváriumi halbetegségek - skorbut

Az okok: C-vitamin hiány, nem megfelelő táplálás, stressz. 

Kezelés: C-vitaminban gazdag, változatos étrend, stresszfaktorok megszűntetése. A C-vitamint oldjuk fel egy kis vízben és spricceljük rá a normál, száraz haleledelre, úgy etessünk.

Ikra-visszatartás (ikraretenció)

A tünetek: Kitelt testüreg. Esetenként a visszatartott ikrák az úszóhólyagot elnyomhatják, deformálódhat és ez okozhat úszási problémákat.

Az okok: Az ikra-visszatartási problémák kialakulása mögött stressz, hím egyed (tejes) hiánya állhat.

Kezelés: Az ikrázás elmaradásának okait kell megvizsgálni és kiiktatni. Sok esetben elég a vízminőségen javítani, de olykor további vizsgálatoknak kell alávetni a halat. Bizonyos esetekben műtéti beavatkozás szükséges (altatásban) a túlérett ikrák eltávolítására.

Bélgyulladás

A tünetek: hosszú, nyúlós, fehér bélsár, esetleg fogyás, étvágytalanság. Más tünetek: a halak a belekben képződő gázok hatására felúsznak a felszínre, nem tudnak az akvárium aljára lemenni, hasi oldallal felfelé lebegnek.

Az okok: Nem megfelelő etetés, például fagyasztott eleséggel való etetés felolvasztás nélkül, romlott takarmány, esetleg penészes táp adása. Ilyenkor a bél felgázosodik, a bélflóra egyensúlya felborul.

Kezelés: Pár nap koplalás. Ezután lassan, fokozatosan lehet újra elkezdeni minőségi takarmánnyal etetni. Nem múló tünetek esetén diagnosztikai vizsgálat szükséges a bélsárból.

Úszóhólyag-gyulladás

A tünetek: A halak az akvárium aljára süllyednek, nehezen úsznak fel vagy a vízoszlop közepén igyekeznek felfele úszni, miközben süllyednek.

Az okok: Lesüllyedés esetén az úszóhólyagban folyadék gyűlhet fel, amely hátterében bakteriális fertőzés, parazitás bántalom, vagy akár daganat is állhat.

Kezelés: Bakteriális fertőzés esetén antibiotikumos kezelés megkezdése javasolt. Az általános körülmények javítása, vitamindús takarmány adása.

Planária

A tünetek: A planária egy laposféreg, amely általában az akvárium talajában él. Nagy számú egyed esetén gyakran találkozhatunk vele az akvárium üvegén is. A halakra nincsen hatással, esetükben kártételük nem ismert. Viszont a kisebb garnélák könnyen áldozatul eshetnek.

Planária az akváriumban

Az okok: Új (nem laboratóriumi-) növényekkel, halakkal is bevihetjük az akváriumba, de túletetésre és a biológiai egyensúly felborulására is utalhat jelenlétük. 

Kezelés: Semmiféleképpen ne nyomjuk szét őket, apró darabokból is képesek regenerálódni. Próbálkozhatunk planária csapdával is, de véglegesen csak gyógyszeres kezeléssel tudjuk kiirtani őket. A kezelőszerek a gyártók által leírtak alapján használatosak.

Planária csapda

Javasolt termékek:

Planária csapda
Biomax NO Planaria - Planária eltávolító szer

Az elpusztult planáriák bomlása okozhat felszíni hártyásodást. Érdemes lehet a kezelés után, ha látszik már a hatás vízcserét és baktériumkultúrát használni, mivel ilyenkor a felhalmozódott bomlástermék megterhelheti a szűrőbaktériumokat.

Ha mindenféleképpen a biológiát megkímélve szeretnénk megszabadulni tőlük, a paradicsomhal jó választás lehet a férgek ellen. Mielőtt beszerezné a halat, érdemes utána járni az igényeinek, illetve a magatartásának. Garnélás akvárium esetében bevetésük nem javasolt.

Irodalomjegyzék:

Molnár Kálmán, Baska Ferenc, 2017. Halbetegségek. Budapest, Magyar Állatorvosi Kamara, ISBN: 9789638852281
Gál János, Orosi Zoltán, Ziszisz Árisz, Holtsy Márton, Vitorlás óriás algaevőharcsa (Pterygoplichthys joselimaianus WEBER, 1991) száj körül kialakult papillomájának eltávolítása: Esetismertetés MAGYAR ÁLLATORVOSOK LAPJA 140 : 10 pp. 635-639. , 5 p. (2018)

Összeállította: dr. Hoitsy Márton és Toma Lóránd.
Vet4Fish szakállatorvos elérhetősége: Vet4Fish

Akváriumi halgyógyszerek és vitaminok weboldalunkon.

Előző Tavaszi nagytakarítás - akvárium karbantartás Következő Bébi garnélák gondozása és etetése: részletes útmutató
Ugrás fel