INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Akváriumi halak és garnélák beszoktatása

0%
Akváriumi halak és garnélák beszoktatása

Talán az egyik legizgalmasabb pillanat az akváriumok életében, amikor bekerülnek a gondosan kiválasztott élőlények. Nem mindegy azonban, hogy miként is történik ez a folyamat. Semmiképp sem szabad csak úgy „bezuttyantani” a frissen beszerzett lakókat! Íme, ezek a beszoktatás helyes lépései.

A halak előélete

Mielőtt belekezdenénk a beszoktatás folyamatának bemutatásába, nagyon fontos pár szót ejteni a kereskedelmi halak előéletéről.  A legtöbb kereskedés halai, garnélái hivatalos tenyésztőktől, importőröktől érkeznek a boltokba. Ezekből a forrásokból már ellenőrzött, karanténozott élőlények érkeznek. Ezért az akvarisztikai boltokban nem kell minden szállítmányt karanténozni, hiszen ez még a beszállítónál megtörténik.
Vannak esetek, amikor a bolt direktben szerzi be külföldről a halat. Ilyenkor a kereskedő vállalja a kéthetes karantént. A szigorú elővigyázatosság ellenére is előfordul, hogy betegség alakul ki a bolti akváriumokban, azonban a gyakorlott szemű szakember már idejekorán észleli ezeket és azonnal megkezdi a gyógykezelést. Az ilyen gyógykezelés alatt álló akváriumok általában jelölve vannak és szigorúan tilos belőlük halakat eladni amig teljesen fel nem gyógyul az állomány. Optimális esetben tehát nagy valószínűséggel egészséges halakat vihetünk haza. Vannak, akik még ennek tudatában is a megvásárolt halakat otthoni karantén akváriumba teszik, de legtöbben, bízva a kereskedés szakértelmében azonnal a tartómedencébe helyezik a megvásárolt élőlényeket.  

Bezacskózás

A díszhalkereskedésben megvásárolt élőlényeket általában vízzel félig töltött zacskóban lehet hazaszállítani. Amennyiben 30 percnél messzebb visszük őket, mindenképpen kérjünk oxigént is a zacskóba, így elkerülhetjük azt, hogy szállítás közben oxigénhiányos állapot lépjen fel. A „nagyöreg” akvaristák szerint, fontosabb szállításkor az oxigén, mint a víz… :)
Nálunk, a Green Aqua-ban minden zacskóba StressGuard-ot cseppentünk. Ez az anyag nyugtató hatással van a halakra, mely a nyálkahártyájukon keresztül szívódik fel és csökkenti az utazás okozta stresszt.

Szállítás

A halak és egyéb élőlények komoly stressznek vannak kitéve szállítás során. Próbáljuk meg minél inkább csökkenteni a külső zavaró tényezőket, mint például a zaj, a rázkódás, a fény, a hideg, vagy a meleg. A hosszú szállítási idő, még komolyabb stresszt okozhat, ezért igyekezzünk ezt az időt lehetőség szerint lerövidíteni. Érdemes egy törülközőbe, vagy valamilyen ruhába tekerni a halakkal teli zacskót, netán kicsit előre gondolkozva, akár hűtőládát is hozhatunkmagunkkal a vásárláskor, melyben biztonságosan szállíthatjuk újdonsült szerzeményeinket. A jól előkészített és becsomagolt halak, garnélák akár 24 órát is képesek átvészelni megfelelő körülmények között.

Hőfok kiegyenlítés

Amint hazaértünk a megvásárolt halakkal és garnélákkal érdemes a zacskót zárt állapotában a vízfelszínre helyezni és hagyni 15-30 percig akklimatizálódni. Ennyi idő elég szokott lenni, hogy a zacskó hőfoka felmelegedjen az akváriumvízére.

A beengedés előtti teendők

Fontos, hogy  ha agresszívabb halak is vannak az akváriumban, a frissen érkező halakat lehetőség szerint még a lámpa felkapcsolása előtt engedjük be (ha már felkapcsolt a lámpa akkor manuálisan kapcsoljuk ki a beszoktatás idejére). Így a régi lakók kevésbé érdeklődőek az új szerzeményekre. Amennyiben van CO2 adagolás is, azt is érdemes 24 órára szüneteltetni. Az újonnan érkezők sokkal könnyebben megszokják a CO2 mentes vizet és másnap a folyamatosan feldúsuló széndioxidot ők is könnyebben fogják megszokni.

Beszoktatás

Több módszer létezik arra, hogy a frissen érkező szerzemények vizét „össze hígítsuk” a medencében található vízzel. Amennyiben kevésbé kényes halakról, garnélákról van szó, a legegyszerűbb folyamat, hogy apró (1-2cm) lyukakat szúrunk a zacskóra és ezt a részt vízbe forgatva hagyjuk, hogy szép lassan a két különböző víz magától keveredjen. Általában ezt 30-60 percig hagyjuk, majd kivágjuk a zacskót és kiengedjük az új lakókat.  
A másik módszer, hogy egy tiszta vödörbe átöntjük a zacskó vizét és a halacskákat is. Ezután egy vékony levegőztetőcső és egy szorítócsap segítségével folyamatosan akváriumvizet csöpögtetünk a vödörbe, amibe ilyenkor egy légpumpát is érdemes beüzemelni. Ez a folyamat akár több órán keresztül is eltarthat, vadon fogott halaknál akár több napig is. Az így beszoktatott halat hálóval, lehetőleg éjszaka (lámpaoltás után) áthelyezzük az akváriumba. A kevésbé érzékeny halaknál, garnéláknál, ezt a módszert egyszerűsíthetjük, ha egy kis pohárral 5-10 percenként öntünk az akváriumvízből a vödörbe.  

Várható reakciók

Fajtól, habitustól és az eredeti tartóvíztől függően máshogy fognak reagálni az új helyre halaink. Egyes halak szinte azonnal beilleszkednek, de sokszor előfordul, hogy az új lakók elbújnak, esetleg színeik kifakulnak. Ez teljesen normális. Vannak olyan élőlények, melyeknek akár hetekre van szüksége, hogy megtalálják a helyüket az új otthonukban. Ilyenkor sokszor nem is táplálkoznak. Ez is teljesen normális. Aggódnunk akkor kell, ha betelepítés után 1-2 héttel sem kezdik el a táplálék elfogadását. Ekkor érdemes egy karanténakváriumba áthelyezni az egyedet és stresszmentes környezetben táplálkozásra bírni. Később, felerősödve ismét megpróbálhatjuk a beszoktatást.  

Green Aqua tippek:

  • Vásárláskor kérdezzük meg, hogy milyen vízben vannak a halak! Kérdezzünk rá a víz hőfokára, pH-ra, keménységére. Ha van TDS mérőnk, az egyszerűség kedvéért vigyük magunkkal és mérjünk rá a tartóvízre.
  • Sose vegyünk halat olyan vízből, ahol elpusztult, vagy beteg állatokat látunk!
  • Kérjünk oxigént a zacskóba, ha 30 percnél tovább szállítjuk a halakat!
  • Minél messzebb visszük a halakat, annál kevesebb egyed legyen egy zacskóban!
  • A környezetünk szennyezésének csökkentése érdekében, hozhatunk magunkkal zárható vödröt is és szállíthatjuk ebben is a kiszemelt állatokat nejlonzacskó helyett.  ;)

Bizonytalan vagy a termékekkel kapcsolatban?

Ha segítségre van szükséged az akváriummal, vagy az élőlényekkel kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Low tech akváriumok helyes tápozása Következő Az akvakertész versenyek világa – mit jelent a versenyzés?
Ugrás fel