CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium CO2

Akváriumi CO2 szettek - melyiket válasszam?

0%
Akváriumi CO2 szettek - melyiket válasszam?

Talán semmi nem lendít akkorát a növényeink növekedésén, mint amikor CO2 gázt oldunk az akváriumunk vizébe. A leghatékonyabb módja ennek, a széndioxid rendszerek segítségével történő adagolás.  Az alábbi cikk az akváriumi CO2 rendszerek fajtáit igyekszik bemutatni és segítséget nyújt a számos változat közti eligazodásban.

Zselés és élesztős CO2 rendszerek

A piacon kapható legolcsóbb és legegyszerűbb rendszerek ezek. Némi barkácsolással házilag is elkészíthetők, de kedvező áruk miatt érdemes elgondolkozni a gyári megoldásokon is.
Amennyiben szeretünk barkácsolni, íme egy otthon is elkészíthető széndioxid rendszer „receptje”:
Nem kell hozzá más, csak egy 1,5 literes petpalack, egy kis cukor, némi élesztő és langyos víz. A kupakot kifúrjuk úgy, hogy egy akváriumi levegőztető cső éppen beleszoruljon. Az üvegbe 2dl cukrot öntünk, majd egy teáskanál élesztőt. Ezt felöntjük 1 liter langyos vízzel és jól összerázzuk. Az átfúrt kupakot rátekerjük és türelmesen várunk. Az erjedés pár órán belül beindul és a csövön CO2 távozik. Ezt egy porlasztókő segítségével az akváriumba juttatjuk. Ez a pár forintos eszköz alkalmas arra, hogy kipróbáljuk, mi történik a növényeinkkel, ha némi plusz CO2-höz jutnak, de hosszú távon sajnos macerás az üzemeltetése, mivel egy keverés 1-2 hétig üzemel csak.

A zselés (zselatinos) rendszerek, melyek már akvarisztikai gyártók palettáján is megtalálhatóak, 30-50 napig működnek egy keverésből. A zselé az erjedést lassítva egyenletessé teszi a CO2 gáz képződést, így hatékonyabb és hosszabb távú megoldást nyújt, mint az élesztős. Előnyük, hogy az áruk kedvező, kis helyen is elférnek, de intenzitásuk nem szabályozható, így általában csak 50 liter alatti akváriumokhoz használhatók. Aki kis méretű akváriumban szeretné megtapasztalni a CO2 gáz növényekre gyakorolt hatásait, de komolyabb összeget nem szeretne rá áldozni, nekik érdekes belépő lehet.

Eldobható és kispalackos CO2 rendszerek

Izgalmas középút. Árban kicsit komolyabbak, de már hozzák a nagynyomású CO2 rendszerek nagy előnyeit, mégpedig, hogy a beoldás intenzitása változtatható és egy feltöltéssel jóval tovább képesek üzemelni, mint a zselés, vagy élesztős rendszerek.

A Tropica kispalackos rendszere, nagyon hasonlít a hagyományos szódagépek „betekerős” patronaira, de (természetesen) más a menete, így nem kompatibilis azokkal. :) 90g széndioxid gáz van egy palackban, melyet egy kis reduktoron keresztül precízen beállítva adagolhatjuk az akváriumunkba. Előnye, hogy kompakt és olcsó, de a cserepalackok borsosnak mondható ára miatt, hosszútávon elég drágán üzemeltethető.

Egészen friss az akváriumi CO2 rendszerek piacán a Dennerle cég által piacra dobott szett, mely az ismert SodaStream palackjaival kompatibilis. Azoknak nyújt kiváló alternatívát, akik közelében nincs gázcsere telep, viszont a SodaStream palack cseréjét könnyen meg tudják oldani. 

Újratölthető nagynyomású CO2 rendszerek

Aki végleges és kompromisszummentes CO2 rendszerre vágyik, azok számára ezek a rendszerek valók. Általában 2kg, 5kg, vagy nagyobb palackokkal működnek. A palackok méretét az akvárium méretéhez és a fizikai elhelyezhetőséghez igazítsuk.  Minél nagyobb a palack, annál tovább üzemel a rendszer kvázi gondozás nélkül. Az ehhez kapható reduktorok már képesek mágnesszeleppel együtt működve üzemelni.  Ezáltal időzítővel ki és bekapcsolhatók, valamint pH szenzorral teljesen automatizálhatók. Természetesen jóval drágábbak, mint az eddig ismertetett széndioxid rendszerek, de hosszú távon nagyon gazdaságosan üzemelnek. Nagy méretű (200 liternél nagyobb) akváriumba csak ilyet ajánlunk hosszú távra.


Előfordulhat, hogy valakinek az a problémája merülhet fel, hogy nincs a közelében olyan hely, ahol a nagy palackok töltését, vagy a cseréjét meg tudná oldani, kapható a reduktorhoz SodaStream átalakító közdarab, így a Dennerle rendszeréhez hasonlóan a sok helyen kapható SodaStream palackkal is működtethető.

Amennyiben érdekel bővebben, hogy milyen részekből állnak a rendszerek és pontosan hogyan kell beállítani, az alábbi cikkben rengeteg hasznos információt megtalálsz.

Reméljük ez a blogbejegyzést segít kiigazodni a CO2 rendszerek útvesztőjében és megtalálod a számodra ideális megoldást.  

Előző Iwagumi stílusú akvárium - Hogyan üzemeltesd sikeresen? Következő Csigák az akváriumban
Ugrás fel