CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium karbantartás

Akvárium üveg tisztítása - A Jó, A Rossz, és A Csúf

0%
Akvárium üveg tisztítása - A Jó, A Rossz, és A Csúf

Akinek akváriuma van általában kristálytiszta vizet és tiszta akváriumüveget szeretne otthonában, amely zavartalan betekintést enged a víz alatti világba és az üveg mögött zajló pezsgő életbe. Akik régóta űzik ezt a hobbit, valószínűleg többféle megoldást kipróbáltak már az akvárium üvegének tisztán tartására. Minden bizonnyal mindenkinek voltak negatív és pozitív tapasztalatai is, de idővel megtalálta a megfelelő eszközöket az üveg rendszeres karbantartásához. Az évek alatt mi is rengeteg módszert kipróbáltunk már az üveg tisztításra és szívesen osztjuk meg tapasztalatainkat, hogy ezzel is segíthessünk. Aktuális bejegyzésünkben hasznos tippjeinket és termékajánlásainkat olvashatjátok.

Green Aqua optiwhite akvárium a tisztítás után

Mire kell különös figyelmet fordítani az akváriumüveg tisztításakor?

Bejegyzésünk elején szeretnénk felhívni a figyelmet néhány fontos dologra, amelyek - ha nem vesszük őket elég komolyan - problémákat okozhatnak és esetleg káros következményekkel is járhatnak.

  • Ha az akvárium élőlényekkel van tele, soha ne használjunk vegyszeres vagy mérgező tisztítószereket az akváriumban.
  • Kerüljük a régi háztartási szivacsokat vagy más eszközöket, amelyek korábban bármilyen vegyi anyagokkal érintkeztek. Kizárólag az akvárium tisztítására szánt eszközöket használjunk!
  • Az akváriumüveg belső tisztítását ideális esetben mindig vízcserével együtt végezzük. Ez lehetővé teszi, hogy az üvegről eltávolított szennyeződésektől azonnal megszabaduljunk.
  • Tisztításkor mindig ügyeljünk arra, hogy ne kerüljenek talajrészecskék a tisztító eszköz és az üveg közé! A homok vagy a finom kavics helyrehozhatatlan károkat okozhat, ha megkarcolja a felületet.

Eheim Rapid Cleaner

Akváriumüveg Tisztító Eszközök

Az alábbiakban bemutatunk néhány terméket, amelyeket vásárlóink mellett mi is rendszeresen használunk az akvárium üveg tisztításához.

Algakaparó - Az algakaparóval könnyedén eltávolíthatók a lerakódások az akvárium üvegéről. Az éles rozsdamentes acél pengéje még a makacsabb lerakódásokat is könnyen eltünteti. Igen hasznos, hogy sok márka pengéje mindkét oldalán használható, vagyis, ha az egyik oldal elkopott, csak megfordítjuk és folytathatjuk vele a munkát. Az algakaparók különböző kivitelben és formában kaphatók. A legtöbbnek a nyelét olyan hosszúra tervezték, hogy használat közben ne érjen a kezünk a vízbe. Az akvakertészetben az algakaparó hatékonysága miatt az alapvető felszerelések közé tartozik. Azonban, hogy az éles penge ne okozzon kárt, néhány dolgot érdemes figyelembe venni.

  • Ahhoz, hogy elkerüljük a karcolásokat az üvegen, jobb, ha csak egy irányban dolgozunk vele, a vízfelszíntől aljzat irányába. Ha elértük az aljzatot, levesszük a kaparót az üvegről, visszahelyezzük a tetejére és így folytatjuk, amíg az egész üveg tiszta nem lesz. Ha az algakaparót alulról felfelé is mozgatjuk, akkor kockáztatjuk, hogy az aljzat részecskék - ahogyan korábban említettük - az üveg és a kaparó közé kerülve, kárt okoznak az üveg felületén.
  • Az algakaparót nem szabad az akvárium sarkaiban használni, mert károsíthatja a szilikon ragasztást. Ezért a legjobb, ha körülbelül 0,5 cm-es biztonsági távolságot tartunk a sarkoktól. A sarok tisztításához van egy másik eszközünk, amiről a későbbiekben lesz szó.
  • Az éles pengék miatt vigyázzunk, hogy a pengék ne okozzanak sérüléseket. Gyermekektől érdemes távol tartani az éles pengével szerelt karbantartó eszközöket.

Mágneses akváriumüveg tisztító – A mágneses tisztító két részből áll: egy belső és egy külső részből. A belső rész tisztító felülettel van ellátva. A tisztításhoz egyszerűen helyezzük az akváriumüvegre, a belső részt belülről, a külső részt kívülről. A mágneses tisztító a leghatékonyabban akkor működik, ha körkörös mozdulatokkal haladunk vele végig az üvegen. Tisztítás után a külső részt egyszerűen csak lehúzzuk, így a belső rész az akváriumban a felszínre úszik és kényelmesen eltávolíthatjuk. Ha olyan akváriumunk van, ahol az üveg belső felületei elegendő távolságra vannak a dekorációtól, akkor ez az eszköz nagyon jól használható. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a megfelelő változatot válasszuk, mert az tisztítók különböző erősségű mágneseket tartalmaznak az üveg vastagságoknak megfelelően.

magnetic aquarium cleaner

Szivacs – Ebben a kategóriában számos lehetőség van, az egyszerű háztartási szivacsoktól kezdve az akváriumhasználatra készült szivacsokig. A megfelelő szivaccsal könnyedén eltávolíthatók még a legmakacsabb algák és lerakódások is. Nekünk eddig a Dennerle Clenator szivacs vált be leginkább az algák ellen. Ez egy kétféle felületű puha szivacs, az egyik oldala finom rozsdamentes acélból készült, mely hatékonyan eltünteti a makacs szennyeződéseket anélkül, hogy karcolná az üveget. Ezenkívül ajánljuk még a Green Aqua tisztítószivacsot is, mivel ez is remekül használható az algák karcmentes eltávolítására. Ezt a melamin habból készült tisztítószivacsot az érzékenyebb akril akváriumokhoz is lehet használni, mert nem hagy nyomokat rajtuk. Ha valaki háztartási szivaccsal szeretne takarítani, mindenképpen győződjön meg róla, hogy az eszköz alkalmas az üvegtisztításra és nem tartalmaz semmilyen mosószert, vagy integrált dörzs anyagokat.

Tisztítókesztyű – A JBL Proscape tisztítókesztyűt kifejezetten akváriumokhoz fejlesztették ki. Ezzel a kesztyűvel könnyedén tisztíthatók az üvegfelületek, az akvárium sarkai, a szilikon ragasztások, a hardscape felületek, sőt még az olyan erősebb levelű növények is, mint például az Anubias. A kesztyűvel a csigák sokfelé megtapadó petéit is könnyedén eltávolíthatjuk.

JBL Proscape Cleaning Glove - akvárium tisztító kesztyű

Karbantartó kefe – Egy praktikus karbantartó kefe nem csak a hardscape felületek könnyű szennyeződéseinek eltávolítására alkalmas, hanem az akvárium sarkainak tisztítására is kiváló. Így a szennyeződést ezekről a területekről eltávolíthatjuk anélkül, hogy károsítanánk a sarkokban a szilikon ragasztást. Bolti akváriumaink esetén az akváriumok sarkait a Green Aqua karbantartó kefe segítségével tisztítjuk. Ennek az kefének az az előnye, hogy ferde fejei vannak, amik sokkal könnyebbé teszik a tisztítás során a használatát. Egy standard, lágy szőrű fogkefe, bár nem olyan kényelmes, de azért az is elvégzi a munkát.

Mikroszálas törlőkendő – Ezzel a kendővel nagyszerűen tisztíthatók az akváriumüveg külső felületei és élei, melyek utána csíkmentesen ragyoghatnak. Emellett nem szöszöl, mint a papírtörlők és tartósabb is, így környezetbarátabb. Ebben a témában a Dennerle mikroszálas törölközőt tudjuk jó szívvel ajánlani a Green Aqua kínálatából, de természetesen bármely más mikroszálas törlőkendő is ugyanúgy használható.

Green Aqua optiwhite akvárium a tisztítás után

Nehéz esetek és néhány tipp a megoldásukra

Időnként olyan szennyeződések is keletkezhetnek, amelyeket nem lehet könnyen eltávolítani az akváriumüvegről. Szinte minden esetben igaz, hogy az ilyen makacs lerakódásokat könnyebb megelőzni, mint eltüntetni. Rendszeres tisztítással, karbantartással sokat tehetünk az ügy érdekében. Ha azonban mégis megjelennek a ezek a szennyeződések, az alábbi tippek segíthetnek az eltávolításban:

Akvárium vízkő eltávolítása – Ha vízkő lerakódásokat észlelünk az üvegen, szűrőkön vagy fűtőkön, azokat sajnos nem lehet a szokásos fűrdőszobai tisztítószerekkel eltávolítani. Ilyenkor segíthet a Tetratec Easy Wipes tisztítókendő. Ezek ártalmatlanok minden akváriumlakóra nézve és biztonságosan használhatók bármilyen üveg vagy műanyag felületen.

Ha egy akvárium szétbontására kerül sor, a citrom is csodákat tehet. A citromsav felpuhítja, fellazítja a üvegre tapadt lerakódásokat, így a maradványmentes eltávolítás is egyszerűbb lesz. Csak vágjuk félbe a citromot és dörzsöljük át vele az érintett területeket. A citrom használata kizárólag élőlények nélküli, leeresztett akváriumokban ajánlott!

Az akvárium üvegének tisztítása ecettel szintén egy környezetbarát és olcsó módja annak, hogy megszabaduljunk az algáktól és más szennyeződésektől. Használatához keverjünk össze egy rész fehér ecetet és egy rész vizet egy spray palackban. Permetezzük a szennyezett üveg felületre és hagyjuk az ecetes oldatot 10-15 percig hatni. Ha az idő letelt, a felületet egy szivaccsal dörzsöljük át és öblítsük le alaposan tiszta vízzel. Az ecet természetes savtartalma segít lebontani az algákat és egyéb szennyeződéseket. Ahogy a citrom, az ecet használata is kizárólag üres, élőlények nélküli, leeresztett akváriumokban ajánlott! 

Elszíneződött aljzat – Sokan tapasztalták már, hogy a világos színű homok vagy kavics ragyogóan néz ki, főleg egy akvárium korai szakaszában. Azonban vannak olyan tipikus helyek, ahol a világos színű aljzat láthatóan elszíneződhet éppen ott, ahol érintkezik az akvárium üvegével. Ez már néhány hónap után is előfordulhat. Ilyenkor használhatunk egy régi műanyag hitelkártyát vagy hasonló eszközt az üveg  és az aljzat tisztításához és eltávolíthatjuk az elszíneződött szemcséket. Ehhez helyezzük a rugalmas műanyag kártyát az üveghez és óvatosan csúsztassuk be az akváriumüveg és az aljzat közé. Ennek a műveletnek az lesz az eredménye, hogy az elszíneződött aljzat összekeveredik a mögötte lévő, még frissnek látszó aljzat részecskékkel, így eltüntethetjük a nem kívánatos elszíneződést.

Szivacs használata algásodás során – Ha megjelennek az algák - főleg, ha az üveglapok is érintettek -  legjobb, ha olcsó háztartási szivacsot használunk egyszeri alkalommal. Különösen akkor ajánlott, ha több akváriumunk van, mert ha ugyanazt a szivacsot használjuk egy másik akváriumban, a szivaccsal könnyen átvihetjük az algát. Ez igazából megelőző intézkedésnek tekinthető, mert nem biztos, hogy ugyanazon szivacs használata alganövekedést eredményez a másik akváriumban is, de mindenképpen törekedjünk a biztonságra.

Ajánlott a háztartási szivacsot több darabra vágni. Ez gazdaságosabb és különösen jó nano akváriumokhoz, melyeknek kisebb az üvegfelületük.

Dennerle Cleanator - akváriumüveg tisztító szivacs

Eheim Rapid Cleaner – Az Eheim pengés algakaparót tulajdonosai valószínűleg főként algakaparóként használják. De ez az eszköz ennél sokkal többre is képes. A Rapid Cleanerhez további tartozékok is elérhetőek, mint például halháló, körkefe és különböző tisztítószivacsok. Ez egy szuper praktikus eszköz mindazok számára, akik szeretik az egymással kombinálható kiegészítőket.

Oase pengés algakaparó – Azok számára, akik nem szeretnének algakaparót használni az éles pengék miatt, létezik egy másik megoldás is. Az Oase akváriumüveg tisztító teljes egészében műanyagból készült és NEM rendelkezik éles rozsdamentes acél pengével. Ez a tény teszi az Oase algakaparót viszonylag biztonságosan használhatóvá bárki számára. Sajnos van egy hátulütője is. Ha a műanyag él megsérül, azt nem lehet kicserélni a későbbiekben. Szerencsére a robosztus kiképzés miatt erre elég kicsi az esély.

További kérdéseid maradtak az akváriumüveg tisztításról? 

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre. Szívesen segítünk bármilyen más, akvarisztikával kapcsolatos témában is.

Előző Belső akváriumi szűrők - Előnyök és hátrányok. Hogyan használjuk őket? Következő Hogyan szabaduljunk meg az akváriumban a cianobaktériumoktól - más néven BGA algától?
Ugrás fel