CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Akvárium lágy vízzel? Örök dilemma: lágy víz vagy csapvíz?

0%
Akvárium lágy vízzel? Örök dilemma: lágy víz vagy csapvíz?

Bár sok szép csapvizes akváriumot látni, a csapvíz minősége területenként, de akár városonként is eltérő lehet. Érdemes tájékozódni a helyi vízművek oldalán vagy megmérni a csapvíz általános paramétereit, hogy tisztában legyünk azzal, milyen víz jön a hálózatból. 10-25 nk° vízkeménység esetén erősen javasolt a lágyítás a növényes akváriumokban.

Növényes akvárium lágy vízzel

Miért jó a lágy víz? 

Ismerd meg a gyönyörű akváriumaink titkát!

Lágy vízben a növények stresszmentesen tudnak növekedni a megfelelő tápozás mellett. Látványosabban, gyorsabban fejlődnek és a stressz miatt jelentkező algásodással sem találkozunk. Sőt, az algásodás általában véve is sokkal ritkább lesz. Ezért használunk mi is kizárólag RO vizet bolti akváriumainkban.

RO vízlágyító készülék akváriumhoz

Az RO víz tárolása és a víz készítési ideje

Az RO víz gyártása egy lassabb folyamat. Ha van helyünk vizet tárolni pl. hordóban, akkor elég lehet egy kis teljesítményű berendezés is. Ha nincs ilyenre lehetőségünk, akkor sem kell lemondani az RO víz kínálta előnyökről. Egy gyorsabb, nagyobb teljesítményű gépet kell választanunk, így akár közvetlen az akváriumba is gyárthatjuk a lágy vizet a vízcseréknél.

Növényes akvárium lágy vízzel

Hogyan használjuk?

Fontos az optimális hőmérséklet vízcsere előtt

Az RO készülék általában a hideg bejövő ágra van kötve. Fontos, hogy ha a tárolás alatt nem tud eléggé felmelegedni a víz, akkor fel kell fűtenünk. Erre egy rúdfűtő is megfelelő lehet. Érdemes egy hőmérőt beszerezni és megmérni a tárolt vizet vagy az akvárium vizét vízcsere után. Legalább 20-22 fokra fűtsük fel a vizünket. A túlságosan hideg víz a halaknál stresszt okozhat és negatív algásodási folyamatot indíthat el (pl. fonal alga).

A víz hőmérsékletén kívül érdemes megnézni az ásványianyag-tartalmát is. Erre egy TDS mérő a legmegfelelőbb. Ha 120 ppm alatt van az akvárium vize, használjunk GH/KH plust. Aktív talaj esetén elég a GH plus használata.

ADA Aqua Soil Amazonia növényes akvárium aljzat

Ásványi anyagok pótlása

Az ásványi anyagok segítenek stabilizálni a vizet

Ha aktív talajt használunk, akkor nincs szükség kiegészítő (KH emelő) ásványi anyagokra, mert az agyagos talajok stabilizálják a vizet. Ilyen esetben elég lehet a GH Plus használata. Homok -és kavicstalaj használata esetén a GH/KH plus használata erősen javasolt. Így nem kell hozzákevernünk csapvizet és csak olyan ásványi anyagok kerülnek vissza a vízbe, amiket tudatosan teszünk bele.

Növényes akvárium lágy vízzel

Lehet gyorsabban is készíteni?

A sebesség mellett a hatékonyság is javítható

A kis készülékek a szűrt víz melléktermékeként sok rossz vizet gyártanak. Ráadásul viszonylag lassan készül az RO víz. A nagyobb, több membrános rendszerek hatékonyabban működnek, mert kevesebb rossz vizet gyártanak és nyomásfokozó pumpa kiegészítésével a sebesség is jelentősen növelhető. Egy hatékony rendszer 10x annyi vizet is tud gyártani, mint az alap modellek ugyanannyi idő alatt, kevesebb vízveszteséggel.

RO membrán vízlágyítóhoz

RO készülékek karbantartása

Milyen gyakran kell szűrőt cserélnem?

Az előszűrők cseréje 6 havonta javasolt. A membránok cseréje általában 3 év. Érdemes a készülékeket használat után "átöblíteni", így jelentősen ki lehet tolni a membránok várható élettartamát.

Növényes akvárium lágy vízzel

TOVÁBBI KÉRDÉSED VAN?
Segítünk a számodra legjobb termék megtalálásában.

Ha bizonytalan vagy az akvárium, a hozzá megfelelő technika vagy az élőlények, növények számára szükséges kiegészítők vásárlásával kapcsolatosan, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Harcias-e a sziámi harcoshal? Következő Könnyen tartható akváriumi növények kezdőknek
Ugrás fel