CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Alga Akvárium indítás

Akvárium indítás alga nélkül? Ismerd meg a sötét indítási módszert vagy más néven a dark start method-ot

0%
Akvárium indítás alga nélkül? Ismerd meg a sötét indítási módszert vagy más néven a dark start method-ot

Az édesvízi akvarisztikában a sötét indítási módszer vagy ismertebb nevén dark start method még mindig viszonylag újdonságnak számít. A módszer lényege, hogy a növényes akváriumokat világítás nélkül, sötétben indítjuk el. Bejegyzésünkben bemutatjuk, hogy ez pontosan mit is jelent és mikor előnyös a módszer használata.

A sötét indítási módszer célja

A sötét indítási módszer csak néhány éve ismert, de egyre többen használják hobbi körökben növényes akváriumok indításánál. A növényes akvaristák általában a tápanyagban gazdag aljzatokat részesítik előnyben (például az ADA Aquasoil Amazonia), amik viszonylag nagy mennyiségű szerves anyagot tárolnak és engednek ki fokozatosan magukból, különösen az indítás utáni első hetekben. Ezzel egy időben az újonnan beültetett cserepes akváriumi növények általában az első néhány hét során váltanak a víz feletti növekedésről (emers) víz alatti növekedésre (submers), így nem tudják felhasználni a vízben jelen lévő tápanyagok nagy részét. Gyakran előfordul, hogy az akváriumot eleve kevesebb növénnyel indítjuk el, ami nem képes ilyen mennyiségű tápanyag felvételére. A fent említett okok miatt magas lesz a vízben a tápanyag koncentráció, ami elősegíti az indítás utáni algásodást is. A sötét indítási módszer éppen ezt az algásodást képes hatékonyan kezelni és megszűntetni.

Egyéb alkalmazási módok és előnyök

Amikor az akvárium berendezéséhez dekorációs fát használunk, gyakran fehér színű bakteriális nyálka réteg alakul ki a fa felületén. A bakteriumok a fában elraktározódott cukrokból táplálkoznak. A fához rögzített növények, például a Bucephalandrák megfigyelések alapján igen érzékenyen reagálhatnak a baktériumokra. Ha hosszabb ideig érintkeznek velük, akkor a növények károsodhatnak. A Rama Twist Root fa például hajlamos nagyobb mennyiségű bakteriális réteget képezni a felületén, így ha ilyen fát használunk, különösen ajánlott a sötét indítási módszer.

akvárium dekoráció

Ha Pázsitos rencét, Utricularia Graminifoliát (UG) szeretnénk tartani az akváriumban előtéri növényként, a sötét indítás szintén hasznos lehet. Ez a növény ugyanis nem jól tolerálja a tápanyagban gazdag vizet - különösen az ammóniát és a nitrátot - és gyakran egyszerűen elolvad az első néhány napban. Az olyan sziklás berendezésekhez, amelyek Utriculariat is tartalmaznak és amelyekhez tápanyagban gazdag aljzatot használunk, a sötét indítás egy jó megoldás lehet. Ha csak egy kis UG-t szeretnénk ültetni az akváriumba, akkor javasolt pár héttel a többi növény után beültetni a kívánt helyére, amikorra a vízben oldott tápanyagok mennyisége már alacsonyabb, biztonságos szinten van.

Utricularia Graminifolia

Ha tápanyagban gazdag talajt használunk az akváriumunkba a növények ültetéséhez, akkor az első hetekben az algásodás elkerülésére gyakori vízcsere ajánlott, pl. 50 %-os vízcsere minden másnap. A sötét indítással nincs szükség vízcserére ez alatt az idő alatt, így rengeteg vizet és a vízcserével járó időt is megtakarítunk. Miért? Mert alig van esély az algásodásra. Ugyanis az algáknak is fényre van szükségük a fejlődésükhöz, ezért nem számít, mennyi oldott tápanyag van a vízben. Amíg a fény nincs megfelelő mennyiségben jelen, addig az algák sem tudnak fejlődni. Így a vízben lévő szabad tápanyagokat más szervezetek tudják hasznosítani.

A sötét indítási időszak alatt az értékes baktériumtörzsek a szűrőben és az akváriumban kialakulhatnak anélkül, hogy veszélyeztetnék a halakat és gerincteleneket. Ebben a folyamatban a talajból felszabaduló felesleges tápanyagokat (különösen az ammóniát) a baktériumok egyszerűen elfogyasztják. Így megkezdődhet a nitrogén körforgás, mi pedig a már élő környezetben elkezdhetjük az akvárium betelepítését.

dark start method vagy sötét indítási módszer

Hogyan működik a dark start?

Csakúgy, mint a hagyományos indításnál, berendezzük az akváriumot talajjal és dekorációval, feltöltjük vízzel és elindítjuk a szűrőt. Ezután hozzáadjuk a baktérium indító terméket a folyamat gyorsítása és hatékonyabbá tétele miatt. A különbség a hagyományos indításhoz képest az, hogy minimum 4-6 hétig az akvárium világítás, CO2 adagolás, folyékony tápozás, növények és élőlények nélkül fog üzemelni.

dark start method vagy sötét indítási módszer

Ebben az időszakban nem nagyon kell az akváriummal foglalkoznunk. Ha nyitott tetejű akváriumunk van, akkor a párolgás miatt a vizet időnként pótolnunk kell. Azoknál az akváriumoknál, amelyek jelentős mennyiségű közvetett fényt kapnak, érdemes az üveglapokat elsötétíteni - bármilyen fénnyel való érintkezés növeli az algásodás kockázatát.

Hogyan tovább a dark start vagy sötét indítás után?

Miután letelt a bejáratási idő, leengedjük az akvárium vizét egészen alacsonyra, majd beültetjük a növényeket. Az ültetés hosszú időt vehet igénybe, így ajánlatos a szűrőt végig működtetni. A szűrőt soha ne kapcsoljuk ki 45-60 percnél tovább. Ellenkező esetben a létfontosságú baktériumok károsodhatnak, elpusztulhatnak az oxigén hiánya miatt. Vegyünk egy tiszta vödröt (vegyi anyagoktól mentes legyen, lehetőleg ne a takarító vödör!), és töltsük meg az akváriumból leengedett vízzel. Helyezzük a szűrő bemenetét és kimenetét a vödörbe, így tartsuk működésben a szűrőt az ültetés ideje alatt. Mikor befejeztük az ültetést és az akváriumot ismét feltöltjük vízzel, egyszerűen csatlakoztassuk vissza a szűrőt az akváriumra.

Miután bekapcsoltuk az akvárium világítást és beállítottuk az időzítőt, gondoskodnunk kell a CO2-adagolásról is.

Mielőtt betelepítenénk a halakat és garnélákat az új növényes akváriumunkba, ellenőrizni kell a víz paramétereit: se ammóniumot (NH4/NH3), se nitritet (NO2) ne tartalmazzon a víz a határértékeken túl. Egy baktérium indító mindenképpen segít a megfelelő értékeket elérni, ha pedig mindent rendben találunk, beköltöztethetők a régóta várt lakók is.

Milyen hátrányai lehetnek a dark start módszernek?

Ennek a módszernek a mai napig nincs ismert hátránya. Illetve talán csak egy dolgot lehet megemlíteni. A sötét indítás alkalmazása során lelkileg fel kell készülnünk arra, hogy ebben az időszakban az akvárium még nem lesz a nappalink igazi dísze. A sötétben a fa dekoráción lévő baktérium rétegen kívül valószínűleg semmi sem fog látszódni. Tehát mindössze türelemre van szükség a növények beültetése és az élőlények telepítése előtti hetekben.

További kérdéseid vannak az akvárium sötét indításával kapcsolatban?

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre. Szívesen segítünk bármilyen más, akvarisztikával kapcsolatos témában is.

Előző Legnépszerűbb Ludwigia fajok, melyeket érdemes kipróbálni a következő akváriumunkban Következő Az akváriumi gyökértápok - Miért jók az aljzatba nyomható tápok és hogyan használjuk őket?
Ugrás fel