CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Akvárium fűtők - A téli szezon megérkezett, itt az ideje befűteni!

0%
Akvárium fűtők - A téli szezon megérkezett, itt az ideje befűteni!

A téli idő közeledtével előkerülnek az akvárium fűtők is. Bár az esetek többségében a növényes akváriumban erre nincs szükség, lehetnek kivételek. Például olyan halakat tartunk, ami igényli a magasabb vízhőmérsékletet, hideg a vízcseréhez használt vizünk, esetleg eleve alacsonyabb a szoba hőmérséklete. Előfordulhat, hogy fűtetlen helységben van az akvárium vagy a távollétünkben alacsonyabban tartjuk a lakás hőmérsékletét.

Akváriumi fűtők

Miért baj, ha hideg a víz, ha túl alacsony az akváriumvíz hőmérséklete?

Tartósan alacsony hőmérséklet a halaknál stresszt okozhat, ami megbetegedéshez vezet. De az elmúlt években megfigyeltük azt is, hogy ha az akvárium hőmérséklete 20°C alatt van, a szűrő biológiai teljesítménye lecsökken. Megjelennek a szűrés teljesítményhez köthető algák, például a fonalalga. A jelenség a szűrőbaktériumok alacsonyabb aktivitásának tudható be, ami a hőmérséklet emelésével automatikusan megszűnik.

Diszkoszhalas akvárium fűtése

Belső fűtő, külső fűtő... milyen fűtési megoldásokkal találkozhatunk?

Alapvetően háromféle fűtést szoktunk használni. A rúdfűtőket, amit az akváriumban vagy alsópolcos szűrésben, esetleg szűrőrekeszben helyezhetünk el. A külső fűtőket, amiket a külsőszűrő nyomó ágára kell csatlakoztatni. És a szűrésben megtalálható beépített fűtőket.

Oase Biomaster Thermo szűrő beépített fűtővel

Automata vagy beállított? Mindkét megoldás tökéletes lehet!

A legtöbb fűtő automata termosztáttal rendelkezik. Beállítjuk a hőfokot és a fűtő automatikusan ki- és bekapcsol a folyamatos használat közben. Léteznek fix hőmérsékletre beállított fűtők is, amik állandóan tartják a 25°C-os hőmérsékletet. Ez a legtöbb esetben elegendő lehet.​

Akvárium vízmelegítő elhelyezése

Az akváriumba helyezendő rúd fűtőket érdemes olyan helyre tennünk, ahol a víz áramlása megfelelő. A rúdfűtő környezetében lévő melegebb víz, így gyorsan és egyenletesen eloszlik az akvárium egész területén. A fűtőszál működése hatékonyabb lesz és elkerülhetjük a felesleges túlfogyasztást és a fűtőszál túlmelegedését is.

Hány fokos legyen az akvárium vize?

Az ideális vízhőmérséklet 23-25°C egy növényes akvárium esetén. Érdemes a fűtőket úgy beállítani, hogy a víz hőmérséklete egész nap ne lépje túl ezt az értéket. 25°C felett az érzékenyebb növények sérülhetnek. Ha olyan halakat tartunk, ami a magasabb hőmérsékletet igényli, mindenképp melegtűrő növényeket válasszunk hozzá, ami jól bírja ezt a környezetet.

Mire figyeljünk a vásárlásnál? Válasszunk megfelelő teljesítményt a feladathoz!

Általában azt javasoljuk, hogy rúdfűtők esetén ahány literes az akvárium, annyi Watt teljesítményű fűtőt érdemes választani. 50 literhez 50W, 100 literhez 100W fűtőteljesítményt. Ez az ajánlás csak akkor működik, ha 2-3 fokot kell emelni az akvárium vízhőmérsékletén. Ha a szoba hőmérséklete túl alacsony és emiatt 5-10 fokos emelésre van szűkség, akkor érdemes legalább 2x ekkora teljesítményben gondolkodni. Fontos, hogy nézzük meg a fűtő méretét, hogy biztosan elférjen az akváriumban.

A fenti számítás alól kivétel a külső fűtő, és a szűrőbe épített fűtő, ami eleve 200-300Wattos teljesítménnyel rendelkezik. Mivel itt a fűtő teljesítmény nagy, a fűtő rövidebb idő alatt melegíti fel a vizet a megadott hőfokra. 

Akváriumvíz hőmérséklete

Fűtőkből érdemes a jobb minőségű, megbízhatóbb márkákat vásárolni, mert egy idő előtt tönkrement termosztát sokkal nagyobb kárt tud okozni az akvárium élővilágában. Ettől függetlenül egy kontroll hőmérő jó szolgálatot tesz az időszakos ellenőrzéseknél.

Vitorláshal az akváriumban

TOVÁBBI KÉRDÉSED VAN? 
Segítünk a legjobb akváriumi fűtő megtalálásában.

Ha bizonytalan vagy az akvárium, a hozzá megfelelő technika vagy az élőlények, növények számára szükséges kiegészítők vásárlásával kapcsolatosan, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Gyorsan növekvő akváriumi háttérnövények Következő Harcias-e a sziámi harcoshal?
Ugrás fel