CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium növény

Afrika csodálatos vízinövénye - Anubias

0%
Afrika csodálatos vízinövénye - Anubias

Az Anubias növények elsősorban a nyugati-afrikai trópusi esőerdőkben fordulnak elő és legtöbbjük olyan vízparti területen nő, ahol a sodródó fákra és a sziklákra tapadhatnak. Éppen ezért az akvaristák régóta szeretik azt a gyönyörű vízi növényt, ami tele van vadsággal és amelytől az akvárium azonnal egy nyugat-afrikai folyóra emlékeztet. Sőt, a Cryptocoryne-nal és a Lagenandrával ellentétben, amelyek ugyanabba az Araceae családba tartoznak, az Anubias alig változtatja meg a víz feletti és a víz alatti megjelenését. Bemutatunk néhány egyedi Anubiast, beleértve a szokásos fajokat, az újoncokat és a ritka fajokat egyaránt.

Anubias barteri var. nana ’Golden’

Az Anubias barteri var. nana 'Gold' egyedi leveleivel, kiemelkedik az átlagos zöld színű növények közül. Erősebb fénynél a hagyományos Anubias-októl eltérően figyelemfelkeltő élénk limezöld színben pompázik. Egy taiwani tenyészetben fedezték fel és csak több év után sikerült kitényészteni. Alacsony megvilágítású, árnyékos helyeken nem érzi jól magát és sötétzöld leveleket hajt. A normál vagy erős megvilágítás melletti világos színárnyalata vonzó színfoltjává teszi az Anubias Gold növényt a víz alatti kertünben. 

Anubias barteri var. coffeefolia

Az oldalsó erek között az erősebb mélyzöld szín és a levélfelület nagyon megkülönbözteti más Anubiasoktól. "Vadsága", amikor teljesen megnőtt szebbé, még izgalmasabbá teszi. Nevét az új vörösesbarna színű rügyek megjelenéséről kapta. Gyakran virágzik. A növényevő halak sem bántják.

Anubias barteri var. glabra

Elterjedési területe a többi Anubias barteri-hez képest viszonylag széles és különböző levélváltozatok is ismertek. Ez egy alap típus, és a matt textúrájú vékony levelei tökéletesek a természetes hatás keltésére. Annak ellenére, hogy ugyanaz a glabra faj, léteznek különféle levelélváltozatok például hullámos (Minima) és tarka (Dragon Claw).

Anubias barteri var. nana ’Coin Leaf’

Ahogy a neve is sugallja, levelei érme alakúak. A levelek a gyökértörzsből sugárirányban bontakoznak ki. A növény nagyon formás és arányos, kissé hosszú levélnyéllel és széles, kerek szív alakú leveleivel. Ránézve mindenkit jókedvre derít. 

Anubias barteri var. nana ’Pangolino’

Ez a legkisebb Anubias faj a piacon. A keskeny tojásdad alakú levelek viszonylag sűrű területen való kibontakozása megkülönbözteti más Anubiasoktól. Kis akváriumokba is optimális. Mivel azonban nagyon lassan növekszik, vigyázni kell az algákkal.

Anubias barteri var. nana ’Paxing’

Leveleinek hegyes csúcsai lenyűgözőek. A levélszélek felfelé hajlanak a levelek tövétől, amelyek kissé hullámosak a levélcsúcsokig. Az ültetésnél figyelembe kell venni, hogy ez a faj horizontálisan kúszik.

Anubias congensis

Nagy gyökértörzsei és az azokból kibontakozó vastag leveleiről ismerhető fel. Gyönyörűek az oldalirányú vénák vonalai, amelyek úgy néznek ki, mint amelyek ki lennének húzva. Bár hasonlít az Anubias afzelii-re, az Anubias congensis levelei szélesebbek és oválisabbak.

Anubias gracilis

Ahogy sok Anubias, ez faj is Nyugat-Afrikából származik. 5-10 centiméteres szív alakú levelei hosszú szárakon nőve az egyik legelegánsabb növénnyé teszi ezt a különlegességet. Masszív, strapabíró növény, mely akár a vízfelszín fölé is kimerészkedik, azonban itt még nagyobb leveleket hoz. Mint minden Anubiasnál, figyelni kell, hogy talajba ültetés esetén a növény rizomáját ne fedje el az aljzat, hiszen ez megfojtja a növényt. Az Anubias gracilis könnyebben él meg a víz felett.  Érdekes látványt nyújt egyedülálló leveleivel egy terráriumban, vagy egy paludáriumban.

Anubias gigantea

Ennek az Anubias-nak nagy "fülszerű" levele van. Úgy tűnik, hogy a természetes élőhelyektől függően sokféle alakja létezik. A nagy fajokra jellemző nagyszerű kiterjedése arra késztet bennünket, hogy olyan környezetben élvezhessük, mint amilyen egy nyitott akvárium, ahol szabadon kinőhet a vízből. 

Anubias sp. ’Kirin’

A levélszélen az erősen hullámzó vonalak csodálatosak. Ez egy új típusú Anubias, amely mérsékelt mérete miatt könnyen használható bármilyen kompozíció létrehozásához. A sötétzöld levélfelületen lévő levélerek lenyűgözőek.

Fordítás: Néder Brúnó
Forrás: Aqua Journal
Fotó: Aqua Journal

Előző Harcolj az algák ellen! - Söchting Oxydator 3% Következő Milyen halat rakhatok az akváriumba?
Ugrás fel