CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium növény

A legnépszerűbb Cryptocoryne fajták növényes akváriumokban

0%
A legnépszerűbb Cryptocoryne fajták növényes akváriumokban

A Cryptocoryne-ok évek óta a legnépszerűbb növények közé tartoznak az akvaristák körében. Szinte mindenki, aki akváriumot épít, előbb-utóbb biztosan találkozik ezekkel a növényekkel. Ezért mi is nagyobb figyelmet szentelünk nekik. Mostani írásunkban kitérünk az eredetükre, jellemzőikre és gondozásukra, valamint bemutatjuk a legnépszerűbb Cryptocoryne fajtákat az akváriumi növények között.

Általános jellemzőik és természetes élőhelyük

Név: Cryptocoryne - Vízikehely
Család: Araceae
Származási hely: Ázsia – India, Sri Lanka, Maláj-félsziget, Borneo, Új-Guinea
Növekedési ütem: lassú - közepes
pH érték: 5-8
Hőmérsékleti tolerancia: 15-30°C
Fényigény: alacsony - magas

A Cryptocoryne körülbelül 64 fajának nagy része vízi és mocsári növényként ismert. A kereskedelemben kapható növényeket ezért víz alatt és víz felett is lehet termeszteni, tartani. Érzékenyek a különböző környezeti feltételekre, így ennek megfelelően megjelenésük nagymértékben eltérhet egymástól. A Cryptocoryne-ok általában kúszónövények, többé-kevésbé vastag rizómával rendelkeznek, amelyből a levélnyél nő. Így ez a növény a rosetta típusú növényekhez tartozik. A növény a természetben általában föld alatti indákkal szaporodik, az akváriumokban azonban ez általában sporák segítségével történik.

A Cryptocoryne fajok levelük alakjában, méretében és színében különböznek egymástól, így minden akváriumhoz megtalálhatjuk a hozzá illő növényt. A stemnövényektől eltérően, az új hajtások nem nőnek vissza a megnyesett szárakra, hanem közvetlenül a gyökértörzsből sarjadnak.

A Cryptocoryne-ok főként gyorsabb sodrású folyókban élnek, illetve a partok mentén és az árterekben. A növények a szokásos vékonyabb gyökereiken kívül igen jellegzetes erősebb gyökerekkel is rendelkeznek, melyekkel az áramlatokkal szemben is szilárdan meg tudnak kapaszkodni a talajban. A kereskedelemben kapható Cryptocoryne-ok többsége Sri Lankáról, Borneóról vagy a Maláj-félszigetről származik. Mivel a természetes élőhelyek sem teljesen egyformák, így a tartási feltételek is némileg különböznek. Sri Lankán például a vizek közepesen kemények vagy kemények és folyamatos napsütésnek vannak kitéve. Ezzel szemben Borneón és a Maláj-félszigeten nagyon lágy, rendkívül savas környezetben nőnek, félárnyékos és árnyékos helyeken.

Cryptocoryne spiralis 'tiger'

Legnépszerűbb Cryptocoryne fajok

Cryptocoryne wendtii green – A Sri Lankáról származó Cryptocoryne Wendtii növénynek már sok nemesített fajtája létezik. A Wendtii 'Green' egy szép, közepes méretű vízi növény, amelynek hosszúkás és enyhén hullámos levelei élénk zöld színűek. A szárak és rizómák gyakran barnásak vagy hús színűek. Ez a növény viszonylag kicsi marad az 5-10 cm-es növekedési magasságával, így nano akváriumokban is szépen mutat. Ez a változat nem szaporodik indákkal. A Wendtii 'Green' közepes sebességgel nő, jól tűri a gyengébb fényviszonyokat is.

Egyéb nevek: Wendt vízikelyhe

Dennerle Plants - Cryptocoryne wendtii Green     

Cryptocoryne beckettii ‘petchii’ – Ez a Cryptocoryne az akvarisztika klasszikusai közé tartozik. Hosszúkás levelei vannak, gyönyörű, enyhén hullámos levélszélekkel. A levél teteje gyakran barnásnak tűnik, míg az alja inkább kissé vörösesnek. Könnyen tartható akváriumi növény viszonylag alacsonyra nő, körülbelül 10-15+ cm magasságot érhet el. Ezt a fajtát epifítaként is tarthatjuk. Egyszerűen erősítsük a dekorációhoz - kövekhez vagy dekorációs fákhoz - növénykötözővel. Néhány hét múlva a növény a gyökereivel megkapaszkodik a dekor elemen.

Egyéb nevek: Beckett vízikelyhe, Petch vízikelyhe, Cryptocoryne 'petchii Alston'

Tropica plant - Cryptocoryne beckettii petchii

Cryptocoryne wendtii ‘Pink Panther’ – Különleges rózsaszín színezetével a Wendtii 'Pink Panther' rendkívüli szép látvány. A nyíl alakú levelek, amelyek a levélszéleken hullámosak, sötéten kiemelkedő és jól látható levélerekkel rendelkeznek. Alacsonyra nő, 5-10+ cm magasságot érhet el. Az akváriumokban kifejezetten feltűnő jelenség. A dús, zöld akváriumi növényekkel jó kontrasztot alkot, a mélyvörös vízi növényeket pedig nagyszerűen kiegészíti.

Egyéb nevek: C. 'Flamingo' – C. 'Fancy Pink' – C. ‘Pink Flamingo’

ADA plant - Cryptocoryne wendtii Pink Panther

Cryptocoryne parva – Ez a faj, mely Sri Lankáról származik, a legkisebb és legérzékenyebb a Cryptocoryne-ok közül. Lassan fejlődő előtéri növény, mely csak 3-6 cm-re nő. Minél több fényt kap a Cryptocoryne Parva, annál alacsonyabban maradnak a világoszöld levelek. Azon kevés fajok egyike, mely a növekedése alatt nem nagyon változtatja meg levelének formáját és színét. Mivel levelei penge-szerűen keskenyek, így a Cryptocoryne Parva több fényt igényel, mint a többi Crypto. Ezért nem szabad, hogy más növények beárnyékolják. Ha szeretnénk, hogy a Cryptocoryne Parva szép szőnyeget képezzen az akváriumban, nagyon sűrűn kell ültetnünk. Ha nem így teszünk, akár évekig is tarthat, mire sűrű és dús szőnyeget képez.

Tropica plant - Cryptocoryne parva

Cryptocoryne albida ‘Brown’ – Könnyed és kecses megjelenésű Cryptocoryne. Jól kombinálható számos más akváriumi növénnyel, remek kontrasztot ad. Keskeny, vörösesbarna leveleket növeszt, amelyek 5-15 cm hosszúak, sötét csíkos mintájúak és hullámos szélűek. Az akváriumban az Albida' Brown' mindenképpen kiemelt helyet érdemel.

Egyéb nevek: Cryptocoryne retrospiralis var. costata

Tropica plant - Cryptocoryne albida 'Brown'

Cryptocoryne crispatula var. Balansae – Ha Cryptocoryne-t keresünk akváriumunk hátterébe, biztosan találkozunk a 'Crispatula var. Balansae' változattal. Ez a vízi növény hosszú, világoszöld levelekkel rendelkezik, amelyek akváriumban akár 60 cm-esre is megnőhetnek. A levelek jellegzetes hullámosodása az, ami ezt a Cryptocoryne-t megkülönbözteti a többitől. Ez a fajta különösen ajánlott a sügeres akváriumokba is, mert a növényevő halak nem bántják. Elég jól tolerálja a kemény vizet, mivel természetes élőhelyén a körülmények igen hasonlóak.

Egyéb nevek: Hamis fodroslevelű vízikehely, Cryptocoryne balansae, C. longispatha, C. kwangsiensis

Stoffels plant - Cryptocoryne crispatula var. balansae

Cryptocoryne X Purpurea – Nagyon szép, zöld színű, márványos mintázatú levelekkel rendelkező növény. Ez a Crypto viszonylag kicsi marad, a növekedési magassága körülbelül 10 cm, így nano akváriumokba is ültethető és a nagyobb akváriumok előterében is remekül mutat. A Cryptocoryne X Purpurea növekedése sokkal lassabb, mint a legtöbb Cryptocoryne fajtáé.

Dennerle Plants - Cryptocoryne x purpurea

Cryptocoryne wendtii ‘Mi Oya’ – Ez a gyönyörű Cryptocoryne Wendtii változat a sri lankai Mi Oya folyó környékéről származik. Zöldes-vörösesbarna, hullámos szélű, enyhén hagyma-szerű levelekkel rendelkezik, amelyek akár 20-35 cm magasra is megnőhetnek. Ahogy a Cryptok általában, ez is egy viszonylag igénytelen vízinövény, mely a nagyobb akváriumok középső részében érzi jól magát. Egyedüliként, egy zöld növényszőnyeg közepén különleges látványt nyújt.

Egyéb nevek: Cryptocoryne Wendtii ‘Red’

Stoffels plant - Cryptocoryne wendtii Mi Oya

Cryptocoryne spiralis ‘Tiger’ – A közepes gyorsasággal növekvő, keskenylevelű Cryptocoryne Spiralis Tiger-nek 10-30 cm hosszú, barnás-vöröses és vöröses-zöld levelei gyönyörű tigris mintázatúak. Erős fényben a piros színei jóval intenzívebbek lesznek. Nagyobb akváriumok közepén és hátterében, valamint nano akváriumok hátterében mutatnak igazán jól. Ha néhány zöld szárú növényt helyezünk a C. Spiralis Tiger mellé, lenyűgöző látványt kapunk.

ADA plant - Cryptocoryne spiralis tiger In-Vitro M

Cryptocoryne Lutea ‘Hobbit’ – 4-8 cm-es magasságával az egyik legkisebb fajta Crypto. A vízi növény-kertészetekben, mint a legtöbb akváriumi növényt, a ‘Hobbit’-ot is emers módon nevelik, így az üzletekből általában zöldes levelekkel hozzuk el. Miután az akváriumban víz alá kerülnek, a levelek hegyesek, oválisak, felfelé tartóak lesznek, színük pedig oliva zöldes-barnásra változik. Ez a kis növény jól mutat minden akvárium előterében, de az akvárium elrendezésétől függően akár középtájra is ültethetjük.

Egyéb nevek: Cryptocoryne walkeri ‘hobbit’

Dennerle Plants - Cryptocoryne lutea Hobbit

A Cryptocoryne-ok tartása

A Cryptocoryne-ok akváriumi tartásához, mint általában minden más növény esetében, tápanyagban gazdag talajt javasolunk, folyékony tápozással kiegészítve. Ezenkívül legalább közepes erősségű világítás és CO2 adagolás is ajánlott, mivel sok Cryptocoryne fajta csak tápanyagban gazdag körülmények között mutatja meg legszebb formáját és színeit.

Ha Cryptocoryne-t szeretnénk szaporítani, a legegyszerűbb módja a rizóma felosztása, bár a Cryptocoryne az indái révén önállóan is képes szaporodni, ahogy ez a természetben is történik. Azonban ennek a növénynemzetségnek a természetes szaporodása sokkal lassabb, mint más akváriumi növényeké, például a szőnyeget alkotó Micranthemum Sp. 'Monte Carlo'-é. A legtöbb Crypto ezért sokszor egyedülálló növényként él.

Cryptocoryne in a planted aquarium

A Cryptocoryne-ok érzékenysége és mállása (olvadása)

Bár a Cryptocoryne fajtákat általában nem sorolják az igényes, nehezen tartható növények közé, mégis érzékenyek lehetnek a hirtelen jött környezeti változásokra.

Az egyik probléma, amely a Cryptocoryne tartása során előfordulhat, úgynevezett ‘mállás’ néven ismert. A Cryptok érzékenysége fajtánként eltérő. A mállás jellemzője, hogy a növény levelei rövid idő alatt elbomlanak és teljesen szétmálnak. Régebben azt gondolták, hogy ez betegség, ma már inkább úgy tartják, hogy a Cryptocoryne ilyen módon reagál a hirtelen környezeti változásokra. Ilyen levélvesztés fordulhat elő a növénynek az emers növekedésből a víz alatti növekedésbe történő átmeneti időszakában, miután a növényt behelyeztük az akváriumba. A rizóma általában nem érintett:  a rizómákból hamarosan új, egészséges levelek nőnek és a növény teljesen regenerálódik.

A mállás jelenségének elkerülése érdekében a legtöbb vízi növény-üzletben a Cryptocoryne-t nem víz alatt, hanem emers módon működő növény tárolókban tartják. 

Cryptocoryne parva

Végül néhány tipp a Cryptocoryne tartásához 

Emers levelek levágása ültetés előtt - Első hallásra furcsának tűnhet, de ez bevált módszer a Cryptocoryne mállásának elkerülésére az akváriumba történő beültetés után. Az emers Crypto levelek eltávolítása számos előnnyel jár. A legfontosabb, hogy nem lesznek szétolvadó levelek, amelyek szennyezhetik az akvárium vizét és emiatt esetleg algásodást okozhatnak. A Cryptocoryne emers levelek nélkül sokkal gyorsabban alkalmazkodik az új és megváltozott körülményekhez, így a növény gyorsabban fog regenerálódni is. A módszer hátránya csupán annyi, hogy az első hetekben, amíg a friss levelek meg nem jelennek, csak néhány levágott szárat fogunk látni a növényből.

Figyelem! A Cryptocoryne Parva az egyetlen, amely nem szereti, ha a leveleit ilyen radikális módon eltávolítják ültetés előtt. Ezért ezt inkább kerüljük! A Cryptocoryne Parva kemény emers levelei általában nem olvadnak el, amikor beültetjük az akváriumba.

Ellenálló növények - Magas oxálsav-tartalmuk miatt a legtöbb Cryptocoryne-t nem bántják sem a növényevő sügérek, sem pedig más növényevő halak. 

Alkalmasak a víz feletti tartásra - A Cryptocoryne-ok könnyen növekednek víz felett nedves környezetben is, ezért ideálisak paludáriumokhoz, terráriumokhoz, wabi kusa-hoz és palackba zárt mini ökoszisztémákhoz. Sok Cryptocoryne faj vastagabb és fényesebb leveleket növeszt a víz felett és szépen virágzik, ha emers módon tartják.

További kérdéseid maradtak Cryptocoryne növényekkel kapcsolatban?

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre. Szívesen segítünk bármilyen más, akvarisztikával kapcsolatos témában is.

Előző Mennyi ideig tart egy CO2 palack? A válasz egyszerű! Vagy mégsem...? Következő Chihiros LED lámpák - szín, intenzitás, időtartam - Hogyan állítsuk be a növényes akváriumokhoz?
Ugrás fel