CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium növény

A legnépszerűbb akváriumi mohák

0%
A legnépszerűbb akváriumi mohák

Melyek a leggyakrabban betelepített, legtöbb akvarista által használt mohafajták az akváriumokban? A mohák - puha szerkezetükkel és a zöld megannyi árnyalatával - általában természetes érzetet adnak az akvárium látványának. Bizonyára minden más vízi növényfajnál jobban segítenek az akvárium élővilága számára kifejezetten természetes környezet kialakításában. A legtöbb mohafaj másik tulajdonsága, hogy könnyen tarthatók, és sokféle akváriumi körülményhez alkalmazkodnak. Egyébként nem ez a cikk lesz az utolsó, amelyik elmerül a vízi mohák világában.

Természetes élőhelyük

A legtöbb akváriumi moha Ázsiából származik, de néhány mohaféle Dél- vagy Észak-Amerikában, Európában vagy Afrikában is megtalálható. Az alább felsorolt mohák mindegyike édesvízi patakokban vagy tavakban található meg. A víz alá merülve telepednek meg köveken, ágakon, fatörzseken, vagy egyes fajták egyszerűen csak lebegnek a vízben. A mohák némelyike a vízvonal közelében telepedik meg a szárazon, közel az éltető vízhez. Sok ilyen moha faj a vízben is nőhet. Az egészséges növekedéshez magas páratartalomra van szükségük, ez a legtöbb eredeti származási helyükön a rendelkezésükre is áll.

Moss natural habitat

Növény, gyökerek nélkül

Más növényekkel ellentétben a moháknak nincsen gyökérzetük, mivel nem vaszkuláris növények. Az akváriumi moháknak finom tollú rizoidjaik vannak, amelyek "kapaszkodóként" szolgálnak és rögzítik a növényt az aljzathoz. Ez a tulajdonság az, ami a mohákat különösen sokoldalúan felhasználhatóvá teszi az akváriumi hobbiban. Szinte minden érdes felületre könnyen rátapadnak! A mohák ollóval könnyen megnyírhatóak. Szaporításhoz használd a levágott darabkákat, mivel minden egyes mohadarabból – még a legkisebb foszlányból is – nagy "moha-bokor" nőhet.

Tropica Christmas Moss

Jávai moha – Taxiphyllum barbieri

Ez a Délkelet-Ázsiából származó vízimoha az 1970-es évek vége óta a legnépszerűbb akvarisztikai kereskedelemben kapható moha. A jávai moha vékony, elágazó hajtásokat (3-10+ cm) képez, a hajtásokon apró levelekkel. Intenzív megvilágítás mellett élénk világoszöld színt mutat. Könnyű gondozhatósága miatt a hal- és garnélatenyésztők kedvence is. A jávai moha közepes méretű, szívós növény, kevés tápanyagot és fényt igényel.

Akváriumi moha

Flame moha- Taxiphyllum 'Flame'

Szintén Délkelet-Ázsiában őshonos, és ahogyan azt a neve is sugallja, láng alakú formában növekedik. Ennek az akváriumi mohának az élénk sötétzöld hajtásai (3-10+ cm) nem különösebben elágazóak, mivel felfelé törekvő csomókat alkotnak. A világos hullámzó hajtásai szorosan egymás mellett, függőlegesen növekszenek egy víz alatti, mélyzöld tábortűz benyomását keltve. A legtöbb mohához hasonlóan a Flame moha is lassan növekszik, és nem igényel különleges feltételeket.

Spiky moha – Taxiphyllum 'Spiky'

A Taxiphyllum 'Spiky' (magyarul: tüskés) egy Ázsiából származó, kissé nagyobbra növő akváriumi moha, gyönyörű, intenzív zöld színnel. A 'Spiky' moha viszonylag igénytelen, körülbelül 3-10 cm-es magasságot érhet el. Erőteljes megvilágítás mellett a növekedés kompaktabb lesz, határozott oldalirányú hajtásokkal. Az akvaristák szívesen használják a Spiky mohát függőleges felületeken, ahol az oldalirányba elágazó hajtások jól mutatnak.

Taiwan moha – Taxiphyllum alternans 'Taiwan'

A Taxiphyllum alternans 'Taiwan' egy mélyzöld, sokfelé ágazó akváriumi mohaféle. Az nem biztos, hogy Taiwanból származik, de az igen, hogy Ázsiában őshonos növény. Kivételesen robosztus, igénytelen mohafaj. A korábban már említett mohaféléhez hasonlóan ez a fajta is sűrű hajtásokat (3-10+ cm) hoz, amelyek közül néhány a talaj felé is nyújtózhat, ezzel kicsit emlékeztetve minket a később leírt Karácsony 'Christmas' mohára.

Weeping moha – Vesicularia ferrei

Ez a moha Koreában, Japánban és Kínában is megtalálható. Sötétzöld színben pompázik, és jellegzetessége a lefele nyúló növekedés, ami egyedülállóvá teszi a mohafélék közt. A lefele növő hajtások jó állapotban tartásának érdekében célszerű rendszeresen nyírni. A weeping moha viszonylag egyszerűen tartható, de nem tapad hozzá a szilárd felületekhez. Ezért mindenképpen rögzítsük a dekorációhoz cérnával vagy ragasztóval. A Vesicularia ferriei 'Weeping' kompakt marad és nem nő nagyon felfele (1-3 cm).

akvárium mohával

Karácsony moha – Vesicularia montagnei

A Vesicularia montagnei - Karácsony moha egy Dél-Amerikából származó mohafajta. Sűrűn elágazó és finom oldalhajtásai (1-3 cm magasak) némileg a karácsonyfára emlékeztetnek. Az oldalágak szerkezete a fenyőfa ágaihoz hasonlít. A Karácsony moha jól takarékoskodik a tápanyagokkal és igénytelen a vízértékekkel kapcsolatban. Ennek a mohának azonban több megvilágítást kell kapnia, ha megfelelő növekedést és kompakt formát szeretnénk tőle.

Riccardia chamedryfolia

A Riccardia chamedryfolia, más néven korallmoha, finom szerkezetű ázsiai májmoha. Sötétzöld színű, meglehetősen kemény, apró hajtásai kissé törékenyebbé teszik, mint más mohákat. Kúszva nő, alacsonyan (1-3 cm), és jól tapad mindenféle kemény felületen. A Riccardia meglehetősen szívós és takarékos, de a többi mohához képest picit igényesebb a tápozással kapcsolatban. Megfelelő CO2-befecskendezést és erős megvilágítást javasolunk a tartásához.

Riccardia chamerdyfolia

Monosolenium tenerum

Az Ázsiából származó Monosolenium tenerum egyedi, sötétzöld színű, vastag, ám törékeny levelű májmoha. Megjelenésében (3-5 cm magas) és szerkezetében egy kicsit a Riccardia chamedrifolia kiterjedtebb formájára emlékeztet. A Monosolenium tenerum általában fára, kőre vagy más dekoratív anyagokra telepíthető. Egyedülálló foltként is jól mutat az akvárium előterében. Ez a májmoha kifejezetten ellenálló és nincs különleges igénye.

Riccia fluitians

A Riccia fluitians inkább egy finom szálas, világoszöld úszó növény, mint moha. Európából, Amerikából és Ázsiából származik, tehát abszolut multikulturális. Azt, hogy a Riccia a mohák kategóriájába is beletartozik, Takashi Amanónak köszönheti. Állítólag ő volt az első, aki ezt a mohafajtát víz alatt tartotta. A Riccia fluitansnak viszonylag merev és szilárd, de szépen elágazó hajtásai vannak. Szemmel látható oxigénbuborékokat termel, amelyek gyakran hosszabb ideig is szépen megmaradnak a növényen, ha gazdag tápanyagellátást kap. A Riccia gyorsan növő is tud lenni.

Akvárium moha

Hasznos eszközök a mohák rögzítéséhez a kívánt felületre

A legtöbb moha jól rögzíthető a dekoráció szűkebb réseiben, további segédanyagok használata nélkül. Más lesz a helyzet, ha a mohát fa- vagy kőfelületre szeretnénk rögzíteni. Ugyanis a moháknak vékonyszálú rizoidjaik vannak, amelyek képesek rögzíteni a növényt az adott felülethez. A rögzítés azonban nem egy perc alatt történik meg; ez a folyamat néhány napot vagy hetet vesz igénybe, ezért a mohát az akváriumban az előzetesen kijelölt helyére kell kötnünk vagy ragasztanunk. Szeretnéd a mohát egy faághoz kötni? Egy hagyományos pamutcérna (lehetőleg zöld vagy barna színű) vagy olyan termékek, mint a DOOA Terra Line vagy a GreenWorks moha kötöző jó választás. Javasoljuk, hogy a mohát nagyobb kőfelületekre növény-ragasztóval rögzítsd. A legjobb, ha csak annyi pillanatragasztót használsz, amennyi feltétlenül szükséges.

További kérdésed van vagy segítségre van szükséged?

Ügyfélszolgálatunk örömmel segít, ha további kérdéseid vannak az akváriumi mohákkal kapcsolatban. Sőt, az akváriumokkal és az akvakertészet gyönyörű világával kapcsolatos egyéb kérdésekben is segítünk!

Előző Seachem Purigen - Hogyan érjük el, hogy a víz kristálytiszta legyen Következő Chihiros akvárium világítások - melyik lámpát válasszam?
Ugrás fel