CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium növény

A legfontosabb növény hiánytünetek az akváriumban

0%
A legfontosabb növény hiánytünetek az akváriumban

Az akváriumi növényeinken gyakran tapasztalhatjuk, hogy nem megfelelően fejlődnek, leveleik sárgulnak netán barnulnak. Az alábbiakban az okokról és azok megoldásáról olvashattok.

Először is fontos leszögezni azt, hogy teljesen természetes, ha egy zárt rendszerben (akvárium) valamiért nem működik minden optimálisan. Könnyű belátni, hogy az akváriumunk egy folyamatosan fejlődő, változó ökoszisztéma. Általában minél nagyobb méretű, annál kevésbé igényel külső beavatkozást.

Vízinövényeink látványosan mutatják felénk, ha gond van. Növekedésük lelassul, színeik fakulnak, leveleik elhalnak, vagy deformáltan növekednek. Fussunk végig most azokon az okokon, ami hiánytünetet okozhat vízinövényeink számára!

Fényhiány

Sokszor fordul elő, hogy az akvárium megvilágítása egyes növényeknek nem elegendő. Ilyenkor a növények egy része megnyurgul a levelek közti szár (internodium) meghosszabbodik. Ez egy egyértelmű jelzés arra, hogy a növény a világosabb felszínközeli rész felé igyekszik. Más növények teljesen le is hullajtják az alsó leveleket, hisz a fényhiányos területen nem tudják igazán hasznosítani. Feleslegesen nem ölnek energiákat ezen levelek fenntartásába, inkább eldobják és a csúcslevelekre összpontosítanak.  

Megoldás, hogy az akvárium fényerejét megnöveljük, persze csak körültekintően, hisz tudjuk, hogy az erősebb fénnyel az algásodás esélye is megnő. A világítás intervallumának növelése csak akkor jöhet szóba, ha ez valamiért nagyon rövid volt. 8-10 óránál többet nem érdemes világítani. Egy modern high tech akváriumnak 7-8 óra az ideális megvilágítási ideje.

Akváriumi növények világítása

Levélváltás

Sokan ijednek meg a frissen megvásárolt vízinövény látszólagos sorvadásától. Aggodalomra azonban általában nincs ok. A probléma hátterében a termesztési eljárás van. A cserepes vízinövényeket általában üvegházakban, fóliasátrakban termesztik. Azonban itt magas páratartalom mellett ugyan, de „szárazon” nevelkednek, hiszen mocsári-vízi növények révén erre gond nélkül képesek. Azonban, ha víz alá ültetjük őket, kénytelenek ezeket az emers leveleket módosítani submers-é, hogy víz alatt is képesek legyenek vele tápanyagot felvenni és fotoszintetizálni. Nos, sok vízinövény pl. az Echinodorusok emers levele lassan elhal víz alatt és közben új, submers leveleket hoz. Ilyenkor mindenféle hiánybetegséget tapasztalhatunk az elhaló leveleken, de ez teljesen normális folyamat és beavatkozást nem igényel (maximum az elhaló levelek eltávolítása). Mindössze annyi történik, hogy egy levélváltás folyamatát figyelhetjük meg.

Rotala rotundifolia emers állapotban

CO2 hiány

A szén-dioxid nélkülözhetetlen a növények számára. Innen nyerik a fejlődésükhöz szükséges szenet és nem mellékesen oxigént képeznek belőle. A fotoszintézis folyamata megér egy külön bejegyzést így ezt most bővebben nem fejtjük ki, de az iskolai tanulmányokból mindenkinek világos, hogy a növények és persze az egész „élet körforgásához” mennyire nélkülözhetetlen a fény és a szén-dioxid jelenléte. Az akvárium vizében korlátozottan van jelen szén-dioxid. Amennyiben a növények ezt felhasználják, nem tudnak tovább fejlődni. Egyes növények képesek kisebb mennyiségű szén-dioxiddal is növekedni, de többségüknek szükséges CO2 gázt beoldanunk a vízbe. Ellenkező esetben csak vegetálnak majd szép lassan leépülnek. Ilyen például a legtöbb apró termetű előtéri növény.  Az akvárium ideális CO2 szintje 20-30 mg/l. A CO2 szettekről itt írtunk bővebben. 

Akváriumi növények CO2 adagolással

A tápanyag felvételét korlátozó tényezők

A növények nehezen képesek szén-dioxidot és tápanyagot felvenni a magas pH-jú és kemény vizekben (20 nk° felett). Érdemes tehát az ennél keményebb vizeket lágyítani. A vízlágyításról itt olvashatsz bővebben. Hazánkban több helyen folyik a csapból úgynevezett szikes víz. A szikes vizet onnan ismerjük fel, hogy a KH legalább akkora, mint a GH, de sokszor magasabb értéket is mérhetünk nála. Ezekben az esetekben (is) javasolt a Green Aqua GH Plus használata.

Növények tápanyagigénye

Tápanyaghiány

A boltok polcain számtalan akváriumi növénytáp kapható. Vannak teljesértékű készítmények, melyek optimális mértékben tartalmazzák a különböző összetevőket.  Arra az esetre pedig, ha valamelyik tápanyag kevésnek bizonyul, léteznek kiegészítő tápoldatok. Lássuk milyen főbb hiánytünetek léteznek? A hiány megállapításánál azt is meg kell figyelnünk, hogy az elváltozást új, vagy már régebbi leveleken tapasztaljuk. A hiánytünet méréséhez jó minőségű cseppteszteket használj. A víztesztekről itt olvashatsz bővebben.

Vashiány

Bár a vasból nagyon kevésre van szükség, mégis hiánya viszonylag sűrűn megjelenik. Ilyenkor az új hajtások növekednek ugyan, de fakók, sárgulnak. A levél erezete nem fakul, ez megkülönböztethetővé teszi más típusú hiánytünetektől. A vas ideális szintje 0,1-0,5 mg/l. Kiegészítő vas tápoldatokkal emelhetjük a szintjét.

Akváriumi növény vashiány jele

Kalciumhiány

Ritkán fordul elő, de szintén az új leveleken tapasztalható. A levelek aprók, fakók és torzak. Ugyanez a tünet előfordulhat kálium, illetve magnézium túladagolásnál is. Csapvízben nevelt növényeknél szinte ismeretlen ez a hiány, erősen lágyított vizű akváriumban nagyritkán előfordulhat. Green Aqua GH+, vagy Green Aqua GH/KH+ adagolásával megelőzhető.  

A további hiánytünetek már a növény régi levelein, vagy a teljes növényen egyformán jelentkeznek.

Nitrogénhiány

Az új levelek gyenge növekedése, az alsó levelek sárgulása (kifehéredése), súlyos nitrogénhiányra utal. Az optimális NO3 szint 10-30 mg/l. (aránya a foszfáthoz 1:15-30 mg/l F:N) Ezt cseppteszttel ellenőrizhetjük és kiegészítő nitrogén hozzáadásával orvosolhatjuk.

Foszfáthiány

Aktív talajoknál sűrűbben tapasztalható. Ilyenkor a növény növekedése lelassul, idősebb levelei látványosan elhalnak. Foszfáthiányra gyanakodhatunk, ha a növény zöld leveli fakulni kezdenek, vagy épp ellenkezőleg zöld levelei besötétednek és zöld pontalga jelenik meg rajta.  A foszfát ideális szintje 0,5-3,0 mg/l. Fontos a foszfát és nitrát aránya is (1:15-30 mg/l F:N) Kiegészítő foszfor tápoldatokkal emelhetjük a szintjét.

Káliumhiány

Tipikusan a levéllyukacsosodás a tünete. Pici sötét pontok, melyek egyre nagyobbak lesznek végül ki is lyukadnak. Ideális szintje a káliumnak 5-30 mg/l. Kiegészítő kálium tápoldatokkal emelhetjük a szintjét.

Magnéziumhiány

Általában a vashiány oka ez is lehet, így a jelek is hasonlóak. Fakó levelek sötét erezettel. Magnéziumhiányra csak erősen lágyított víznél gyanakodjunk. Green Aqua GH Plus, vagy Green Aqua GH/KH Plus adagolásával megelőzhető.

Végül, az akvarista legfőbb fegyvere a türelem! :) Nem szabad azonnali javulást várni, ha egy hiánytünetet megszüntettünk. A növényeknek időre van szüksége, hogy regenerálódjanak. Az elhalt levelek már nem javulnak meg, mindig az új hajtások hoznak bizonyosságot, hogy az eszközölt módosítás megfelelő volt-e.

Kérdés maradt benned a hiánytünetekkel kapcsolatban? Ügyfélszolgálatunk készséggel áll a rendelkezésedre az elérhetőségeinken.

Előző Hogyan védjük meg garnéláinkat a szűrő- és felszíntisztító szívóágától? Következő Az akváriumi vizek csodálatos változatossága
Ugrás fel