CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium indítás

A DRY START módszer - Akváriumi növények ültetése vízfeltöltés nélkül

0%
A DRY START módszer - Akváriumi növények ültetése vízfeltöltés nélkül

A szárazindítási módszerrel (angolul: dry start method vagyis DSM) a vízinövényeket könnyebben szoktathatjuk hozzá az akváriumi környezethez. Ez a folyamat azonban nem is annyira „száraz”, mint ahogy a neve sugallja. Tudni kell, hogy a vízinövény kertészetekben a növények nagy részét termesztik magas páratartalom mellett. Nézzük hogyan működik a szárazindítási módszer és miért előnyös az otthoni használata.

Mi az a Dry Start - szárazindítás?

A szokásos akvárium-indítással ellentétben itt nem töltjük fel az akváriumot vízzel és a szűrőt sem indítjuk el. A szárazindítással a növények víz feletti kertészeti előnevelését szeretnénk akváriumunk előnyére fordítani. Általában a dry start akváriumot már dekorációs elemekkel, kövekkel és fákkal berendezve, megvilágítva indítjuk el. Az akvaristák szárazindítást általában 4-6 héttel a vízfeltöltés előtt kezdik.

Mikor érdemes kipróbálnunk a szárazindítást?

 • Ha sok mohát tervezünk az akváriumba és azt szeretnénk, hogy egyes helyeken dúsabban, sűrűbben növekedjen a növény.
 • Ha nagyobb területű előtéri növényszőnyeget tervezünk, mint például egy Iwagumi stílusú akvárium esetében.
 • Ha az akvárium elrendezéséhez a talaj meredek megemelése szükséges.
 • Ha az akvárium méretéhez képest kevés növénnyel indítunk.

Utricularia Graminifolia Dry Start módszerrel

Szárazindítás – Nézzük a részleteket!

A szárazindítással az akváriumi növények víz fölötti gyorsabb növekedését szeretnénk kihasználni. Ezt laboratóriumi zselés növényekkel tehetjük meg a legkönnyebben, mert a labor növények dobozaiban a szárazindításhoz hasonló körülmények vannak. A szárazindítás azonban ugyanúgy működhet cserepes növények esetében is, itt célszerű friss növényeket válogatni, amelyek nemrég érkeztek meg a kereskedőhöz, még nem kezdték el az átalakulást a víz alatti formára, nem kerültek be a tároló akváriumokba. Dry start esetén a növények a gyökérzetük kialakítására és a növekedésre fordítják az energiáikat és nem a víz alatti formára való átalakulásra.

Két növénykategóriánál ez a módszer különösen előnyös lehet

Mohák - Aki ültetett már akváriumi mohát, az tudja, hogy nem olyan egyszerű dolog. Ha ugyanis a mohát nem rögzítjük megfelelően, akkor a víz feltöltése után nem marad a helyén: az így elszabaduló moha az akvárium bármely pontján megjelenhet és nemkívánatos módon el is szaporodhat. A zselés pillanatragasztó és a kötöző fonál alkalmasak a lehetnek moha rögzítésére, de gyakran hagynak látható nyomokat és a pillanatragasztó esetében akár a növényekben is kárt tehetnek, ha nem megfelelően használjuk.

Ha a lehető legtermészetesebb módon szeretnénk a moháinkat rögzíteni, akkor aligha találhatunk a szárazindításnál jobb megoldást. A  mohákat néhány egyszerű lépésben készíthetjük elő a szárazindításra:

Eszközök:

 • Olló, kézi keverő/botmixer
 • Mérőpohár/edény
 • Kisebb tál
 • Szűrő vagy egy üres tea- vagy kávéfilter
 • Kisebb méretű ecset

Hozzávalók:

 • Fordított ozmózissal előállított (RO) vagy desztillált víz
 • Akváriumi moha
 • Általános növénytalaj 

Lépésről lépésre:

 1. Vágjuk a mohát kisebb darabokra. Tegyük a mérőpohárba és adjunk hozzá annyi vizet, hogy a pohár tartalma könnyen összekeverhető legyen.
 2. A moharészeket aprítsuk fel a botmixerrel.
 3. Válasszuk szét a mohát a víztől a szűrővel. Győződjünk meg arról, hogy a szűrő elég finom szövésű ahhoz, hogy felfogjon minden mohadarabkát.
 4. Ezután törjünk össze egy kevés általános növénytalajt, és adagoljuk a tálban lévő mohához. A keverék állaga legyen enyhén sűrű. A megfelelő állag eléréshez adagoljunk a keverékhez kis lépésekben vizet. Kezdjük kevesebb vízzel és földdel, ezeket utólag bármikor hozzáadhatjuk a keverékhez, de nehezebb lesz eltávolítani, ha valamelyik túl sok.
 5. A mohakeveréket ecsettel vagy ujjal vigyük fel a kívánt területre.

Ha más növényeket is használunk majd az akváriumban, a könnyebb kezelhetőség érdekében ajánlatos a mohásítást az ültetési folyamat végére hagyni.

A növényeinket permetezzük naponta, ehhez használjunk finom párát szóró szórófejes flakont. A túl sok vízzel való öntözés az első hetekben lemoshatja a mohadarabkákat a kövekről és fákról. A moha – típustól függően – 3-6 hét elteltével biztonságosan rögzül majd a kívánt felülethez.

moha dry start módszerrel

Növényszőnyeg, előtéri növények – A legtöbb ilyen növénynek rendkívül kényes, vékony gyökér- és levélszerkezete van. Amikor ilyen zsenge növényekkel dolgozunk ajánlatos óvatosnak lenni. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy az ültetőcsipesszel vagy akár a kezünkkel is maradandóan károsítjuk a növényt. Ezeket a növényeket hagyományos indítás esetén mélyen az aljzatba kell nyomnunk, hogy megakadályozzuk a későbbi felúszást. A szárazindítás előnye, hogy az érzékeny növényeket, - mint pélául a Hemianthus callitrichoides Cuba vagy a Glossostigma elatinoides – lazán ültethetjük az aljzatba, nem kell mélyen lenyomnunk ezeket, mert a vízfelszínre való felúszásuk lehetetlen a DSM módszerrel. A szárazindításkor a gyökerek lehorgonyozzák a növényt az aljzatba. Az előrehaladott gyökérnövekedés pedig később lehetetlenné teszi majd a felúszást, nem lesz gondunk, amikor a szárazon indulás utánfeltöltjük vízzel az akváriumot.

A talaj meredek emelkedése - Ha az akvárium aljzat meredeken és határozottan emelkedik hátrafele, a létrehozott lejtő hajlamos lesz lefelé csúszni a víz feltöltése után. A szárazindítás során kialakított növényi gyökérrendszer azonban segít stabilizálni az aljzatot és így a lejtést is. A talajcsúszást nem zárhatjuk ki 100% biztonsággal, de a kockázatát lényegesen lecsökkenthetjük. Ezt a  módszert általában növényszőnyeg ültetésnél vagy az Iwagumi akváriumok esetében használjuk.

Kevés növény - Ha valamilyen okból kifolyólag nagyon kevés növény áll rendelkezésünkre az akvárium berendezéséhez, feltétlenül javasoljuk a szárazindítási módszert. Ez lehetővé teszi az eredeti növényállomány szaporítását és nagy mértékben csökkenti a későbbi algásodás kockázatát.

növények ültetése dry start módszerrel

Szárazindítás - lépésről lépésre

1. LÉPÉS – Öntsük a talajt az akváriumba és rendezzük be – kövekkel és fákkal – tetszés szerint.

2. LÉPÉS – Nedvesítsük meg a talajt az ültetéshez. Kezdjünk neki munkának, néha permetezzük be a beültetett és a várakozó növényeket, hogy leveleik nedvesek maradjanak. Az ültetés befejezése után óvatosan és lassan töltsünk kb. 1-2 cm vizet az akváriumba, legfeljebb a talajfelület legalacsonyabb pontjáig. Ez a pont valószínűleg az elülső üvegnél található. A feltöltött víz segít a páratartalom magasan tartásában is.

3. LÉPÉSFedjük le átlátszó fóliával az akvárium tetejét - Ha erős a világításunk, nem kell 100%-on működtetni lámpákat a szárazindításnál. A világítás intenzitásától függően 50-80% is bőven elegendő, mert a fénysugaraknak nem kell áthatolniuk a "fény-elszívó" vízoszlopon. Egy vízzel teli akváriumban alapesetben ez lenne a helyzet. Emellett a világítást hosszabb ideig kell bekapcsolva hagynunk, mint ahogy az általában ajánlott. A szárazindítás időtartamára napi 10-12 órán át javasoljuk a lámpák működtetését.

4. LÉPÉS - Kövessük a napi rutint: szellőztessünk körülbelül 10-15 percig, a növényeket pedig legalább napi egyszer, de inkább napi kétszer érdemes vízzel permetezni.

5. LÉPÉS - 4-6 hét elteltével feltölthetjük az akváriumot vízzel és beindíthatjuk a szűrőt az összes többi technikával együtt.

 Amire mindenképpen érdemes figyelni

 • Nem minden akváriumi növény mocsári növény, vannak köztük kizárólag vízinövények is. Ezek a természetben sem nőnek a víz felett, így nem is tudnak ott életben maradni. Emiatt az olyan vízinövények esetében, mint például a Vallisneria vagy a Blyxa japonica nem alkalmazható a szárazindítás módszere.
 • Időnként megjelenhet penész az akváriumban, de kis mennyiségben ez nem jelent problémát. Ha a penész terjedni kezd, mindenképpen távolítsuk el. Arról, hogy mit is tehetünk a penészesedés megelőzése érdekében, a cikk utolsó részében írunk.
 • Még szárazindítás esetén is „elolvadhatnak” egyes növények vagy növény-részek az akváriumban. Az elpusztult növényeket manuálisan távolítsuk el és szükség szerint pótoljuk.

akváriumi növények dry start indítással

Tippek:

 • Javasoljuk, hogy a szárazon történő indításkor csak víz felett nevelt növényeket használjunk. Kevés értelmét látjuk a módszernek olyan növények vásárlása esetén, amelyek már három hete vízben vannak a boltban, és már éppen befejezték a víz alatti átállást.
 • Javasoljuk továbbá, hogy telepítsünk ugróvillásokat vagy ászkákat szárazindításkor az akváriumokba, terráriumokba – Wabi-Kusa tálakba. Ezek az apró segítők penészgombával táplálkoznak, így igen hasznosak lehetnek.
 • A penészgombák ellen kiváló termék a DOOA Wabi-Kusa Mist. A készítmény a növényi tápanyagok mellett antibakteriális hatású mentakivonatot is tartalmaz. Adagolásakor követhetjük a gyártó ajánlásait, de igény szerint is alkalmazhatjuk. Elegendő lehet, ha csupán minden második napon használjuk a terméket.
 • A fahéjnak antibakteriális hatása van, amit kihasználhatunk a penész ellen. Adagoljunk egy csipetnyi őrölt fahéjat 0.2 liter vízhez. Ez a kevés mennyiség is bőven elegendő lesz. Ezután egyszerűen permetezzük le a kívánt felületet.

További kérdéseid vannak az akvarisztikával kapcsolatban?

Vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, ahol örömmel válaszolunk minden további akvarisztikával kapcsolatos kérdésedre is.

Előző Hogyan üzemeljük be az akvárium külső szűrőjét? Következő WIO dekorok - új esztétikus és természetes dekorációk az akváriumban
Ugrás fel