Már az elején felhívnánk a figyelmet arra, hogy a módszer ugyan demoralizáló csapást mér az algákra, de amíg az algásodást kiváltó okot nem szüntetjük meg, addig ez a módszer csak tüneti kezelésre alkalmas. Úgy is mondhatnánk, hogy ezzel a módszerrel reset-elni lehet az akváriumot.

Régebben 7 napos kúrákat végeztek, de kipróbáltuk a 3 napos illetve az 5 napos kúrákat is, és úgy tűnik, elegendő a rövidebb ideig tartó elsötétítés is, így a növények kevésbé sínylik meg az eljárást.

line

Lássuk milyen lépésekből áll a sötétkúra:

 • Az indítás előtt egy órával etessük meg a halakat. Ezután ők pár napig koplalni fognak. Tilos a szokásos adagnál több haltápot adni nekik - ja, és semmi nasi!
 • Ezután végezzünk egy 50%-os vízcserét.
 • Kapcsoljuk ki a CO2 adagolást a kúra teljes idejére.
 • Ne tápozzuk a növényeket a kúra alatt.
 • Érdemes egy levegőztető pumpát beüzemelni, vagy a külső szűrő beömlőjét a víz fölé emelni, hogy az akvárium szellőzése jobb legyen.
 • Keressünk egy méretes, vastag pokrócot, amivel annyira le tudjuk takarni az akváriumot, hogy oda semmi (!!!) fény ne szűrődhessen be.
 • Terítsük az akváriumra és ellenőrizzük, hogy minden oldalon kellőképpen hermetikus-e.
 • Hagyjuk az akváriumot letakarva 5 napig! Csak a szűrő, a levegőztető (és esetleg a fűtő) megy - semmi más.
 • NE LESS!
 • A kúra végén óvatosan vegyük le a leplet, hogy a halainkat ne ijesszük meg.
 • Takarítsuk ki a szűrőt, mivel az elpusztult algák tömege eltömítheti azt...
 • Végezzünk egy nagyobb vízcserét, fizikailag is eltávolítva az esetleg megmaradt algát.

Fontos, hogy a sötétkúra végén még ne kapcsoljuk fel azonnal a világítást. Várjunk legalább fél órát, hogy a halak szokják a fényt. Ezután még egy hétig csak napi 4 órát világítsunk. A CO2-t lehetőleg azonnal az optimális szintre emeljük, és kezdjünk el növénytápozni. A halakat is megetethetjük, de csak nagyon óvatosan. Legyünk kemény szívűek, alkalmazzunk szigorú diétát, nehogy a sok aláhulló haleleség ismét az "alga malmára" hajtsa az oly nehezen megtisztított vizet.

A párnapos sötétséget a növények sem igazán kedvelik, de gyökereiken keresztül könnyebben jutnak tápanyaghoz, és nekik általában komolyabb tartalékaik is vannak, mint az algáknak. De mivel ők is szabadulnának a sötéttől, felfelé kezdenek iparkodni. Ez normális. Néhány nap múlva, már ismét úgy fognak kinézni, mint azelőtt.

Előfordulhat, hogy a sötét-kúra után, a szűrő áramlásának csökkenését tapasztaljuk. Ez jó jel. Azt jelenti ugyanis, hogy az alga a szűrőben van. De vétek lenne ilyenkor a szűrő takarítása, hiszen egy sikálással hasznos lebontó baktériumok millióit pusztítanánk el. Várjunk még pár napot, akár egy hetet is a szűrő tisztításával és akkor is lebegjen fejünk fölött a tudat, hogy bacik millióit "tömeggyilkolásszuk". Tehát csak módjával...

line

Ezt a módszert a következő algatípusoknál alkalmaztuk sikeresen (de előfordulhat, hogy más alga-típusoknál is működhet):


Cyanobaktériumok - BGA (Blue Green Algae)

cyanobaktériumok (BGA)

Green water (zöld víz)

zöld víz

Hajalga (Rhizoclonium)

Hajalga (Rhizoclonium)