INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Az aljzat előkészítése

Az alapok - 2. rész - Az aljzat jelentősége

A Nature Akvárium-ban az akvárium alján található talajt, amibe a növényeket ültetjük, aljzatnak nevezzük. Az aljzat három fő részre osztható. Az első a vízinövényeket látja el tápanyagokkal. A következő a mikroorganizmusoknak ad helyet, melyek itt sokasodnak és stabilizálják az akváriumban lévő életteret. A harmadik adja a Layout természetes hatását. A mikroorganizmusok tevékenysége nagyon fontos, mivel szerves a anyagok, mint a halak ürüléke, és az el nem fogyasztott haltápok az aljzatra esnek, ahol a mikroorganizmusok felbontják azokat. Ezáltal a vízinövények gyökerei és az aljzatban lévő mikroorganizmusok egy fajta szimbiotikus kapcsolatban működnek közre.

A vízinövények csak akkor növekedhetnek egészségesen, ha a mikroorganizmusok segítenek a gyökereknek felszívni a tápanyagot. Amikor a növények növekszenek a feldolgozott tápanyagok segítségével, amelyek szerves anyagok lebontásával keletkeztek, a leveleken keresztüli tápanyag felvétel, és a fotoszintézisből származó oxigén kibocsájtása is felélénkül, az akvárium élettere pedig stabilizálódik. Ennek következtében a jelenlegi aljzat rendszerünket a Nature Akvárium-hoz úgy terveztük, hogy ezeket a fontos, aljzatban élő mikroorganizmusokat támogassuk, ezáltal a növények növekedését elősegítve. A természetes ökoszisztéma alapjait, melyek a talaj élővilágának, a mikroorganizmusoknak, a vízinövényeknek és a halaknak kölcsönös együtt működésén alapul használtuk fel az ADA akvárium aljzatainak kialakításánál.  

A Nature Akvárium aljzat

A Nature Akvárium-ban nagyon fontos a mikroorganizmusok jelenléte. Az aljzatban jelen lévő legfontosabb mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, a gombák és protozoák. A szerves anyagok, mely táplálékul szolgál számukra, és az oxigén, nagyon fontos növekedésük és tevékenykedésük elősegítéséhez. A szerves anyag előállításához, és az aljzat légáteresztő képességének növeléséhez fejlesztették ki az ADA Power Sand-et. A Power Sand egy természetes habkő, porózus felszínnel, melyet növényalapú szerves anyaggal kezeltek, így téve alkalmassá mikroorganizmusok könnyű megtelepedéséhez és szaporodásához. A Power Sand-et az aljzat legaljára helyezzük, ahol a mikroorganizmusok lebontják azt, és a vízinövények gyökereinek tápanyaggal szolgálnak. Az aljzat elhelyezésénél a Power Sand kerül alulra, rá az Aqua Soil. Az Aqua Soil-ok között az Amazonia a leggazdagabb a szerves savakban és nyomelemekben, ezért a növények gyökerei gyorsan átszövik azt, illetve gyökereződnek benne. A terjedő gyökerek oxigénnel teli vizet juttatnak az aljzatba. Ez elősegíti az aerob mikroorganizmusok működését, és az aljzat életterének egyensúlyban tartását.

Az akváriumi aljzat előkészítése

Magyarázat az első képhez

Először alkoholos filctollal rajzoljunk meg az általános aljzatot és a dekorációs homokot határoló vonalat az akvárium alján, majd ennek mentén rögzítsünk egy kartonlapot ragasztószalag segítségével. Az elválasztó elé töltsük be a dekorációs homokot, mögé pedig a különböző adalékanyagokat, mint például a Power Sand. Miután egyeztettük a dekorációs homok, és az Aqua Soil magasságát, és elegyengettük az aljzatot, távolítsuk el az elválasztó lapot. Utolsó lépésként helyezzük el a kisméretű köveket (mint például a Fuji némi mohával borítva) a határvonal mentén, hogy megakadályozzuk a talajok keveredését. Ezzel az aljzat előkészítése befejeződött.

Az aljzat élővilágának elősegítése

Habár a Power Sand és az Aqua Soil kombinációja kielégíti az alapvető szükségleteket, további adalékanyagokkal még jobban elősegíthetjük az aljzat élővilágának kialakulását. A legalapvetőbb adalékanyagok a Bacter 100 és a Clear Super. A mikroorganizmusok természetes kialakulása csak a Power Sand használatával elég hosszú időbe telik. A Bacter 100 használatával, amely nyugalmi állapotban lévő mikrobákat tartalmaz, a fontos mikroorganizmusok gyorsabban fejlődnek ki. A porított, szén alapú Clear Super szerves savakat tartalmaz, mely a mikroorganizmusok táplálékaként szolgál fejlődésük során, használatakor a Bacter 100-al együtt az akvárium aljára szórjuk. Az ADA Growth Plate szintén a talaj élővilágának jó kondícióban tartásáért szolgál. A téli hőmérséklet csökkenés során hőmérséklet különbségek lesznek a fűtőszál környéke és az aljzat körüli vízszintek között, a vízáramlás az aljzatban megrekedhet. Ha az aljzat hőmérséklete viszonylag alacsony a vízinövények gyökereinek fejlődése is lelassul. A Growth Plate, amely fűtőszálakat és termosztátot tartalmaz fokozatosan felmelegíti az egész aljzatot, segíti a víz cirkulációját és a vízinövények gyökereinek fejlődését.

Az aljzat felépítése

Több módszer létezik az akváriumi aljzat felépítésére. A legegyszerűbb módszer az, ha a Power Sand tetejére Aqua Soil-t helyezünk. A legtöbb vízinövény jól fejlődik ilyen körülmények között. Az aljzat felépítésének aprólékosabb módja az, ha először az adalékanyagokat (Bacter 100, Clear Super, Penac W, Penac P, és Tourmaline BC) szórjuk az üres akvárium aljára, ezután bekerülhet a Power Sand, az Aqua Soil, majd az Aqua Soil Powder Type az egész tetejére. Egy másik módszerrel a Power Sand-et 1-2 cm távolságra helyezzük az akvárium frontüvegétől, így az nem látható az akvárium elején. Az Aqua Soil-t  elől alacsonyan hagyva, hátrébb kissé megemelve egy Sand Flattener segítségével térérzetet kelthetünk az akváriumban. A Powder Type Aqua Soil nagyon jól mutat egy vékony rétegben az aljzatra szórva, a növények pedig ugyanolyan szépen fognak benne fejlődni. Egy 60 cm-es akváriumhoz körülbelül 2 liter Power Sand-re és 9 liter Aqua Soil-ra van szükség. Iwagumi akvárium esetében az aljzat elkészítésénél vegyük figyelembe az aljzat szükséges megemelését, dombosítását, hogy a későbbiekben már ne okozzon problémát.

Dekorhomokos aljzat készítése

Mostanában egyre gyakrabban jelennek meg olyan akváriumok, melyekben a Power Sand és Aqua Soil kombináció csak az akvárium azon részein megtalálható, ahová a növényeket ültették, míg az akvárium előterébe dekorációs homok került, mint például a Forest Sand. Annak ellenére, hogy a vízinövények nem fejlődnek jól a Forest Sand-ben, vagy más homokban, gyakran használják dekorációs célokra, mivel természetes hatást kölcsönöz az akvárium berendezésének. Amennyiben az Aqua Soil-t és a dekorációs homokot nem választjuk el megfelelően azok összekeveredhetnek ezáltal rontva az akvárium összképét. A dekorációs homok elhelyezése a layout kompozícióján múlik. Az általunk elképzelt terület határvonalait egy tartós filc segítségével az akvárium alján jelöljük ki.  Ezután rögzítsünk kartonlapból készült elválasztókat egy ragasztószalaggal. Szórjunk valamennyi aljzatot az elválasztó mindkét oldalára, hogy biztosan a helyén tartsa azt, és hogy véletlenül se dőljön el. Ezután öntsük be a maradék aljzatot. Amikor a dekorációs homok magassága megegyezik az Aqua Soil magasságával az elválasztó mentén, óvatosan távolítsuk el a kartonlapot az akváriumból. Ezzel pontosan elválasztott aljzatot kapunk. Kisebb köveket elhelyezve a határvonalra elkerülhetjük az Aqua Soil és a dekorációs homok keveredését.

Az aljzat karbantartása

Az elkészülése után a Nature Akvárium még hosszú ideig fent tartható, ám ez idő alatt az aljzatot nem lehet kicserélni, emiatt olyan hosszú ideig kell jó kondícióban maradnia, amíg csak lehet. A Power Sand-ben lévő tápanyagokat a növények felszívják, és körülbelül fél-, egy év alatt kimerül. Ennek alapján a tápanyagokat pótolni kell például Multi Bottom-mal, vagy Iron Bottom-mal. Emellett a halak és garnélák ürüléke az aljzatra hullik, és a mikroorganizmusok lebontják azt. Azonban a dekorációs homokra hulló ürülék és haltáp nem bomlik le, így ezt egy műanyag cső segítségével kell eltávolítanunk. Az idő múlásával az aljzat anaerobbá válhat, és kék-zöld alga jelenhet meg rajta. Amennyiben ez történne, a kék-zöld algát könnyen kordában tarthatjuk Phyton-Git, vagy Bacter 100 adagolásával, melyeket vízzel hígítva egy fecskendő segítségével adagolhatunk a megfelelő helyre. Az anaerób környezetet vízzel hígított Penac W adagolásával is megszűntethetjük.

A vizinövények gyökerei és a mikroorganizmusok közötti kapcsolat.

Forrás: Takashi Amano - AquaJournal.net

Ugrás fel